Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
3. apríl 2024
2
1616

Lanfranconiho námestie - výsledky vyzvanej súťaže

Verejné parkové námestie, ktoré rozšíri nábrežnú promenádu by malo nahradiť v minulosti diskutovaný zámer výstavby planetária a mediatéky.
Lanfranconiho námestie - výsledky vyzvanej súťaže

Vo vyzvanej urbanisticko-architektonickej súťaži na budúcu podobu priestoru medzi objektmi Výskumného ústavu vodného hospodárstva a River Parkom zvíťazil návrh bratislavského ateliéru BETWEEN.

Do súťaže, vyhlásenej spoločnosťou WOAL, v ktorej majú podiel J&T Real Estate (JTRE) a Cresco Real Estate sa z oslovených 11 slovenských a českých autorských kolektívov zapojilo 6 tímov.

Verejné parkové námestie, ktoré rozšíri nábrežnú promenádu by malo nahradiť v minulosti diskutovaný zámer výstavby planetária a mediatéky. Hlavné mesto a mestská časť Bratislava - Staré Mesto, zadefinovali viaceré kritériá zadania a ich zástupcovia tvorili aj súčasť poroty. Víťazný návrh by mal byť realizovaný v súlade s Manuálom verejných priestorov - Princípy a štandardy zelene v meste od MIB. Súťažné podmienky obsahovali požiadavku na prirodzené zatienenie minimálne polovice námestia, pričom architekti mali zvoliť dlhoveké druhy stromov s veľkými korunami, ktoré sú vhodné do mestského prostredia a odolné voči suchu a klimatickej zmene.

Porota:

  • zástupca Hl. mesta SR Bratislava, kancelária hlavného architekta - Štefan Hasička
  • zástupca Mestskej časti Bratislava Staré Mesto - starosta Matej Vagač
  • zástupca Slovenskej rady pre zelené budovy - Pavol Kukura
  • zástupca generálneho projektanta GFI - Peter Richárik
  • zástupca investora CRESCO REAL ESTATE - Branislav Draškovec
  • zástupca investora JTRE - Radoslav Christov
  • zástupkyňa Fakulty architektúry STU - profesorka Ľubica Vitková
  • špecialista, uznávaný urbanista a zvolený predseda poroty - Peter Gero

 

Víťazný súťažný návrh ateliéru BETWEEN

Riešiteľský kolektív: Katarína Fejo, Tomáš Hanáček, Natália Marková, Ivana Fabiánová, Zuzana Mihaľová, Tomáš Danko, Ivan Kanich, Robo Lipták, Nikoleta Mitríková 

"Návrh, ktorý komisia odporúča, je silný v jednotlivých funkciách. Ich skĺbením vytvára vysokú užívateľskú flexibilitu. Zároveň nekopíruje, ale dopĺňa program okolitých objektov, ktoré všetky budú mať živé vnútrobloky a samotnej dunajskej promenády. Kombinácia prírodných prvkov vytvára zaujímavú mestskosť a zároveň príťažlivosť pre pobyt aj rôzne aktivity. Takýto priestor nepotrebuje ´návod na použitie´, autori vytvorili veľmi intuitívny koncept,“ opisuje návrh Peter Gero.

"Oslovila nás hra s priestorom, ktorý je niekde medzi mestom a okolitou krajinou, ktorá začína riekou,“ hovorí Katarína Fejo z ateliéru BETWEEN.

Ideu spojenia symbolizujú zelené ostrovy, ktoré organicky prepájajú chodníky. Košaté platany budú  tieniť a ochladzovať prostredie, rovnako ako dažďové záhrady a trávniky doplnené o rôzne druhy bylín a nízkych kríkov. Mäkké plochy sú tematicky rozdelené tak, aby slúžili ľuďom, ale aj prírode, napríklad opeľovačom.

"Prišlo nám nesmierne dôležité chápať priestor v širšom kontexte. Pracovať s motívom kontinuálneho pohybu po nábreží a vytvoriť priestor, kde keď chcem, môžem ísť ďalej pozdĺž nábrežia, alebo ma ten priestor vtiahne dovnútra do akejsi oázy pokoja pri rieke," dopĺňa Tomáš Hanáček.

Parkové námestie bude niesť názov po inžinierovi a vynálezcovi grófovi Lanfranconim, ktorý sa zaslúžil o projekt regulácie Dunaja a ochránil Bratislavu pred povodňami. Brehy Dunaja ako ich poznáme dnes, vysoké a obložené kameňom, sú práve výsledkom jeho návrhu.

Súťažné panely:

Vizualizácie:

 

Ostatné súťažné návrhy v abecednom poradí:

Súťažný návrh 2KA

 

Súťažný návrh BAAR

 

Súťažný návrh DUMA

 

Súťažný návrh LABAK

 

Súťažný návrh OFFICE110 + Ján Kohút + DIVO

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím