Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. máj 2023
1
1731

Výsledky vyzvanej architektonicko-urbanistickej súťaže na projekt s pracovným názvom Vajnorská

Vo súťaži na zástavbu brownfieldu v bratislavskom Novom Meste zvíťazil slovinský ateliér Bevk Perović arhitekti.
Výsledky vyzvanej architektonicko-urbanistickej súťaže na projekt s pracovným názvom Vajnorská

Penta Real Estate spustila v závere minulého roka súťaž na projekt s pracovným názvom Vajnorská. Odborná  porota v zložení Ing arch. Ľubomír Závodný, Igor Marko MA Arch ARB, Prof. Ing  Arch. Petr Pelčák a zástupcov vyhlasovateľa posudzovala celkovo  šesť návrhov.

Víťazný návrh slovinského ateliéru Bevk Perović arhitekti hodnotiaca komisia ocenila najmä pre celkovú kvalitu urbanistického konceptu. Výsledná architektúra bude známa po dopracovaní  architektonickej štúdie. 

Pri hodnotení jednotlivých návrhov odborná porota posudzovala riešenie a hierarchizáciu verejného priestoru, aspekty krajinnej architektúry, hmotový koncept aj udržateľnosť návrhu.

Vzhľadom na veľkosť riešeného územia bola kľúčovým kritériom pri rozhodovaní práve celková kvalita urbanistického konceptu. Prvý development v tejto lokalite totiž výrazne určí podobu novej mestskej štvrte. Bevk Perović arhitekti vnímajú vytvorenie kompaktných blokov ako silný základ pre možný rozvoj územia. Dôležitou súčasťou návrhu je podľa ich slov lineárny park, ktorý by mal nadviazať na verejné  a polosúkromné priestory s predzáhradkami.

Projekt v bratislavskom Novom Meste počíta s takmer 1200 bytmi a novými priestormi pre občiansku vybavenosť. Realizácia bude rozplánovaná do viacerých etáp. Prvá fáza počíta s výstavbou rezidenčnej časti. Aktuálne sa projekt nachádza v štádiu dopracovávania architektonickej štúdie a prípravy dokumentácie pre EIA. Výstavba by v nadväznosti na povoľovacie  procesy mohla začať v roku 2026 a dokončenie projektu je plánované v horizonte  ôsmich rokov od začiatku výstavby.

"Pri tvorbe návrhu sme sa zamýšľali nad tým, ako vytvoriť mestskú  štruktúru v bývalej priemyselnej oblasti, dosiahnuť určitú hustotu,  a zároveň zachovať kvalitu života, akú od bývania v širšom centre mesta ľudia očakávajú. V skutočnosti to nie sú budovy, ale spoločné  priestory medzi nimi, ktoré dávajú novej štvrti ten pravý charakter.  Kombináciou mestských blokov, veží a doskových budov, vznikajú rôzne typy priestorov od súkromných, cez poloverejné až verejné, čím  vytvárame veľmi bohatú a živú novú štvrť mesta,“ opisujú prístup  k tvorbe návrhu architekti zo štúdia Bevk Perović arhitekti. 

Jednokolová vyzvaná súťaž bola vyhlásená v decembri 2022. Šesť ateliérov svoje  návrhy odprezentovalo odbornej porote koncom marca, z ktorých porota určila  jeden víťazný. 

Účastníci súťaže: 

  • Baumschlager Eberle architekten 
  • Bevk Perović arhitekti 
  • ChartierDalix 
  • CHYBIK+KRISTOF ASSOCIATED ARCHITECTS 
  • PANTOGRAPH 
  • Superateliér 

Víťazný návrh ateliéru Bevk Perović arhitekti:

Axonometria
Axonometria
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia

Fotografie riešeného územia:

Podklady: Penta Real Estate

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím