Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. júl 2020
0
2053

Deň architektúry 2022

Festival Deň architektúry pozýva na exkurzie či prechádzky po známych i menej známych budovách a miestach.
Začiatok30.9.2022
09:00
Koniec6.10.2022
15:00
MiestoSlovensko a Česko
Adresa ,
Zapojené mestá v ČR a SR,
Slovensko
Druh podujatiaPodujatie
KontaktSpolek KRUH
kontaktuj cez sociálne siete

Najrozsiahlejší festival o architektúre v dňoch 30. 9. až 6. 10. 2022 opäť ponúkne množstvo akcií v stovke miest po celej Českej republike i na Slovensku. Mottom 12. ročníka festivalu Den architektury je „Nebúraj, transformuj!“ a program sa tak z veľkej časti zameria na ekologický, ekonomický i etický rozmer architektúry a výstavby a predstaví zdarné riešenia rekonštrukcií a revitalizácií v rôznom rozsahu. „Nielen v rámci Dne architektury dlhodobo sledujeme témy udržateľnosti v architektúre, s ktorými súvisí tohtoročná hlavná festivalová sekcia i ďalšia festivalová linka venovaná zelenej architektúre. Jednou z ciest k udržateľnosti sú pre nás i renovácie stavieb a odklon od búrania odkazu 20. storočia. Naprieč Slovenskom i Českou republikou sme svedkami mazania pamäti tohoto obdobia, ktorého nahradzovanie neprináša väčšiu hodnotu. Sme presvedčení o tom, že kvalitné rekonštrukcie či revitalizácie môžu byť väčším prínosom nielen pre investora, ale aj pre verejnosť,” vysvetľuje zakladateľka a riaditeľka Dne architektury Marcela Steinbachová.

K prevahe českých a moravských miest sa pripája štrnásť miest zo Slovenska a najmä počas  víkendu 1. 10. a 2. 10. ponúkne desiatky akcií. V tomto roku zamieri do Banskej Bystrice, Bardejova, Bratislavy, Košíc, Nitry, Partizánskeho, Piešťan, Rajeckých Teplíc, Šale, Svitu, Trebišova, Trenčína, Zvolena a Žiliny.

Hlavnou témou tohtoročného festivalu "Den architektury" sú rekonštrukcie a obnovy, čo vychádza z dlhodobého záujmu organizátorov o zvyšovanie povedomia o udržateľnosti v architektúre. Program slovenskej časti festivalu ukáže pohľad na úspešné transformácie i menej citlivé zásahy do architektonicky unikátnych diel, krajinárskych štruktúr či celých miest a mestských častí. Hlavnú tému „Nebúraj, transformuj!” rozvinie bohatý program v podobe prednášok, prehliadok či výstav o úspešných rekonštrukciách a revitalizáciách, až po návrhy, ktoré sa nikdy nedočkali realizácie. Program doplnia aj architektonické diela, ktoré ostali zakonzervované v čase, a idea ich podporovateľov o úspešnej transformácii ešte len čaká na podporu zo strany samospráv, miest a súkromných vlastníkov. Témy tohtoročného Svetového dňa architektúry súvisia s európskou iniciatívou Európsky rok ekologickejších miest 2022, ktorej cieľom je zdôrazniť význam zelenej infraštruktúry a nevyužité možnosti zlepšenia kvality života v mestách a povzbudiť občanov, aby sa zapojili do miestnej agendy. Den architektury predstaví aj úspešné revitalizácie verejných priestranstiev, nové parky a krajinné riešenia s ohľadom na modro-zelenú infraštruktúru a zelené budovy.

Za architektúrou známou i neznámou sa návštevníci budú môcť vydať pešo alebo na bicykli, a to vždy s odborným výkladom. Pod názvom Hurá dovnitř! sa otvoria dvere verejnosti bežne neprístupným budovám. Festival predstaví súčasné stavby, ale i architektúru 20. storočia, v niektorých prípadoch ukáže i stavby historicky významné. Usporiadateľom festivalu Den architektury je český spolok Kruh, ktorý čerpá z viac ako dvoch desiatok rokov skúseností v odbore a z dlhodobej spolupráce s architektmi, spolkami a inštitúciami vo všetkých regiónoch v Českej republike i na Slovensku.

V hlavnom meste Bratislava bude program venovaný predovšetkým obnovám významných architektonických a kultúrno-spoločenských stavieb. Medzi ne patrí napríklad Nová Cvernovka, ktorá sa vďaka kolektívnej transformácii stala najväčším kultúrno-kreatívnym centrom na Slovensku. Pozornosť si zaslúži i obnova národnej kultúrnej pamiatky - Pradiarne 1900. Bohatý program venovaný transformáciám má pripravený i Banská Bystrica, ktorá predstaví konkrétne projekty úspešných rekonštrukcií a citlivých architektonických zásahov, konkrétne historického meštianskeho domu na Námestí SNP, či objektu paláca na Národnej ulici. Vízie a snahy o zachovanie a revitalizáciu pôvodného sídla metalurgického podniku Medený hámor prevedú návštevníkov architektonicko-urbanistickým potenciálom tohoto miesta. Vilu známeho slovenského maliara Dominika Skuteckého bude možné zhliadnuť spoločne s jeho dielami a vstúpiť tak do umelcovho autentického tvorivého prostredia.

Pohľad na terasy, zákutia a parkové úpravy diel krajinárskej architektúry či na integrácie sôch a výtvarných diel do krajiny bude jednou z tém, ktoré predstaví mesto Žilina. Okrem týchto budú môcť návštevníci nahliadnuť do samotnej histórie mesta a prelomových období, ktoré Žilinu najvýraznejšie formovali v čase. Pre deti bude pripravený program, kde si počas workshopu budú môcť vyskúšať silu spolupráce a samotnú profesiu architekta zábavnou formou na vlastnej koži.

Baťovskú architektúru v minulosti i v súčasnosti, vznik robotníckych kolónií, stav a ich predpoklady do budúcnosti ukáže návštevníkom mesto Svit. Viac o pravidlách fungovania života v tomto unikátnom type baťovského urbanizmu predstavia bývalé Baťovany, dnešné Partizánske. V Nitre bude rozsiahly program venovaný hlavnej téme festivalu a úspešným transformáciám miestnych i okolitých budov, ale aj projektom nikdy nerealizovaným. Témam sa budú venovať prednášky, výstava, populárny formát krátkych prezentácií Pecha Kucha či netradičný formát kvízových otázok o architektúre. Ďalšia výstava v juhozápadnom krajskom meste bude venovaná samotným osudom architektonického diania v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Počas cyklovychádzky i komentovanej prehliadky budú môcť účastníci nahliadnuť do významných krajinárskych zásahov i sochárskych objektov vo verejnom priestore. Na bicykli si budú môcť účastníci v Piešťanoch prehliadnuť tajuplné okná a terasy či nahliadnuť do Domu umenia, ktorý sa nedávno stal národnou kultúrnou pamiatkou.

Zachovanú, ale i radikálne prestavanú funkcionalistickú architektúru kúpeľného mesta Rajecké Teplice predstavia tematické prednášky, prechádzky i výstava. V rámci festivalu si návštevníci v meste Zvolen pripomenú 90. narodeniny architekta Karola Tisončíka a spoločne nazrú na najvýraznejšie mestské realizácie, medzi ktoré patria bytové domy či projekt sídliska. V Bardejove budú mať záujemcovia možnosť preskúmať unikátny urbanistický komplex historického jadra mesta, ktorý sa podarilo zachovať bez dramatických veľkoplošných zásahov a dokonca i zapísať do zoznamu UNESCO. Transformácie juhozápadného mesta Šaľa v čase, od histórie až po súčasnosť, priblíži výstava v renesančnom kaštieli, v ktorom bude program pokračovať v rámci projekcie filmu o snahách a víziách dánskeho architekta o meste bez áut. Architektonickú dominantu mesta, vodojem s bytovými jednotkami, ukáže príklad ambicióznej architektúry 60. rokov minulého storočia. Pre deti a dospelých bude organizovaný workshop skupinového kreslenia. Na Dni architektury tento rok nebude chýbať ani najväčšie východoslovenské mesto Košice s cyklovychádzkou s odborným výkladom po brehu Hornádu.

Den architektury sa tradične koná pri príležitosti Svetového dňa architektúry, ktorý pripadá na prvý októbrový pondelok.

Program 

Miesta konania na Slovensku:
Banská Bystrica, Bardejov, Bratislava, Košice, Nitra, Partizánske, Piešťany, Rajecké Teplice, Šaľa, Svit, Trebišov, Trenčín, Zvolen, Žilina

Všetky akcie sú zadarmo. Kompletný program nájdete na www.denarchitektury.cz. Limitovaná kapacita je na komentované prehliadky v Bratislave: Pradiareň 1900 a Nová Cvernovka: Obnova bývalej chemickej školy, a v Šali: Tri poschodia plné vody. Registrovať na tieto akcie je nutné cez systém GoOut, link na registráciu nájdete pod konkrétnou akciou na webe festivalu.

Bratislava - Nova Cvernovka
Bratislava - Nova Cvernovka
Banská Bystrica - Medený hámor
Banská Bystrica - Medený hámor
Bardejov
Bardejov
Nitra - Scheerovanie
Nitra - Scheerovanie
Piešťany
Piešťany
Rajecké Teplice
Rajecké Teplice
Svit
Svit
Žilina
Žilina
Zvolen
Zvolen
Partizánske
Partizánske

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím