Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. júl 2018
1
13900

Ark-shelter, útočisko na brehu vodnej nádrže Nová Bystrica

Solitérna modulová stavba "položená" v krajine.
Ark-shelter, útočisko na brehu vodnej nádrže Nová Bystrica
Autori: Ing. arch. Martin Mikovčák, Michiel De BackerPodlažná plocha: 40 m2Návrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Vodná nádrž Nová Bystrica , Kysuce, SlovenskoPublikované: 14. júl 2018

Pred časom sme publikovali článok o projekte ark-shelter, ktorý pôvodne vznikol ako jednoduchý a cenovo prístupný “kontajner” pre pobyt v prírode. Prezentovali sme nie celkom obvyklé realizácie v zahustenom mestskom prostredí, ktoré flexibilne rozširovali obytný (kancelársky) priestor do nevyužitého prostredia strešnej krajiny.

Dnes sa vraciame na územie Slovenska, do oblasti Kysúc. Nachádza sa tu nielen predstavovaná realizácia, ale aj výrobná hala, odkiaľ modulárne drevostavby putujú do sveta. Objekt na lúke, v blízkozti brehu vodnej nádrže Nová Bystrica predstavuje riešenie, ktoré vzniklo “na kľúč” s plne zariadeným interiérom podľa požiadaviek klienta. Flexibilný priestorový koncept sa snaží vyťažiť maximum z obmedzenej obytnej plochy. Autonómna obytná jednotka nemá pevné základy, nie je napojená na siete, konštrukcia je na rozdiel od ostatných podobných projektov celodrevená, vrátane nosného rámu.  

V princípe podobných konceptov vo svete jestvuje viacero. Teší nás, že ten slovenský v ničom nezaostáva. Ba naopak. Z toho čo poznáme, patrí k tým najpremyslenejším a najprepracovanejším riešeniam. Evidentná je ruka tvorivých autorov, zmysel pre detail i celok, čistý jednoduchý a funkčný dizajn. 

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Bližšie realizáciu predstaví Martin Mikovčák:

Dnes, keď žijeme v "zrýchlenom móde" mestského života, od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Únik mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. 

V ARK-shelter už tri roky redizajnujeme, staviame a testujeme. Už sú to desiatky objektov s ambíciou poskytnúť útočisko v prírode pre nerušený oddych.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Z tejto genézy vychádza náš nový model, ktorý pracovne voláme "into the wild". Svojím minimalistickým stvárnením má ambíciu, odvrátiť pozornosť spät na krajinu, v ktorej je osadený.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Otvory vo všetkých piatich fasádach, "rámujú" pohľady ako scénické hry prírody a premietajú ich do interiéru. Či už ide o otváravú stenu, ktorá fyzicky vpúšťa prírodu do interiéru, predné vykonzolované zasklenie, či kúpeľnovú stenu s mliečnym sklom, na ktorej sa odohráva tieňohra dotýkajúcich sa konárov a meniacich sa siluét lesa. Azda najzaujímavejšie je horizontálne presklenie skyboxu, v ktorom máte pri zaspávaní pocit, že ste vonku pod holým nebom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Obálka sheltru sa svojím low-tech výzorom snaží splynúť s prírodou a zároveň rafinovane ukrýva sofistikované riešenia, ktoré umožňujú variabilnú prácu s priestorom a svetlom.

Technológia na základe vstupov zo senzorov a prednastavených módov vnútorné prostredie vykuruje, tieni či prevetráva. Dokonca ich dokáže "fyzicky" transformovať a prispôsobiť zmene ich využitia. Objekt dokáže fungovať bez pripojenia na siete. Prevádzku zabezpečujú fotovoltické panely kombinované s akmulátormi, či nádrží na dažďovú vodu spolu s filtračným systémom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Štyridsať metrov štvorcových podlahovej plochy sme rozdelili pomocou centrálneho "black boxu" na päť rôznych zón. Káždá z jeho strán definuje funkciu zóny, pomocou výsuvných či sklopných dverí v rohoch boxu ju taktiež oddeľuje.

Axonometria
AxonometriaAutor: Ark-shelter
Pôdorysy, pohľad a rez
Pôdorysy, pohľad a rezAutor: Ark-shelter

Vstupná štrbina medzi boxom a sklenenou stenou obálky sheltru, je opticky zväčšená svetlíkom. Z ľavej strany slúži box ako kuchynská linka. Na tento priestor nadväzuje denná zóna, ktorá graduje v podobe sedenia v čelnom okne.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zadná strana boxu je sprchou a toaletou. vysunutím dverí z rohov boxu sa priestor štrbiny uzatvorí do kúpeľne, ktorá je presvetlená cez mliečne sklo (ktoré zároveň tvorí obvodovú stenu).

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Napravo od boxu, po vstupe do spálňe prekvapí "absencia" postele. Pred sebou vidíme iba vírivú vaňu. Posteľ sa spustí zo stropu až v noci.

Foto: BoysPlayNice

Po obídení boxu, sa dostávame späť do vstupnej chodby. Z vnútornej strany dverí do šatníka je ukrytý rebrík, ktorý sprýstupňuje "daybed" v skyboxe, meditačný priestor pod holým nebom.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
19832
Youtube

"Baví nás navrhovať detaily, ktoré sa v kľúčových momentoch postupne odhaľujú. Stavba vás tak neprestane ani po čase nudiť. Túto multifunkčnosť priestorov zabalenú v minimalistickej obálke shelteru ďalej odhaľujú fotky od chalanov z BOYSPLAYNICE," dodáva na záver Martin Mikovčák, spoluautor konceptu Ark-shelter.

Poloha diela

Ing. arch. Martin Mikovčák
Michiel De Backer

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím