Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. marec 2023
0
809

TechTower Plzeň

Premena pivovaru na technologický park.
TechTower Plzeň
Autori: MgA. Tereza Vojtěšková (architektúra a interiér), akad. arch. Milan Varvařovský (architektúra), Obermeyer Helika, a.s. (generálny projektant), Circle line (Grafické riešenie a navigačný systém), Ing. arch. Bohuslav Štrébl (pôvodný autor)Investor: Mesto PlzeňPodlažná plocha: 9 300 m2Obostavaný objem: 51 500 m2Návrh: 2016 - 2022Realizácia: 2019 - 2022Adresa: Koterovská 2827/152, Plzeň, Česká republikaPublikované: 2. apríl 2023

Za projektom konverzie budovy bývalého plzeňského pivovaru stojí architektka Tereza Vojtěšková z ateliéru Vojtěšek architekti spolu s akademickým architektom Milanom Varvařovským. Ich cieľom bolo od prvotných variantov prestavby až po zariadenie interiéru naplno využiť potenciál stavby pre súčasné aj budúce využitie a zároveň zachovať charakter technickej pamiatky. 

Foto: Petr Polák

Krátky exkurz do histórie:

Český plzeňský pivovar akciovej spoločnosti Světovar bol svojho času jedným z najmodernejších pivovarov v Rakúsku-Uhorsku.

Projektom a realizáciou stavby bola poverená plzeňská stavebná firma Müller & Kapsa. So stavbou, na ktorú dohliadal architekt Bohuslav Strébl, sa začalo v roku 1910. Výrazným rysom a poznávacím znakom objektu sú na svoju dobu pokrokové monolitické oceľobetónové konštrukcie. Vnútorné zariadenie bolo dodané prevažne pražskou továrňou ČKD.

Na rozdiel od historických budov Plzeňského Prazdroja, ktoré sa od svojho založenia neustále vyvíjali a adaptovali na nové technológie a výrobné postupy, bol objekt Svetovar postavený ako úplne nová, vo svojej dobe moderná novostavba, navrhnutá a plne prispôsobená svojmu účelu.

Celý komplex slúžil na nadzemné vertikálne uskladnenie a následné stáčanie sudov piva. Výroba tu bola zastavená v období okolo 2. svetovej vojny, odvtedy slúžil objekt na rôzne účely, okrem iného ako opravovňa tankov a armádny sklad. Približne od druhej polovice deväťdesiatych rokov nebol aktívne využívaný.

V roku 2008 bol areál Světovar vyhlásený za kultúrnu pamiatku.

Foto: Petr Polák

Nová náplň

Nedávno  dokončená stavba vytvára zázemie a kancelárie pre inovatívne firmy, technologických nadšencov, programátorov a začínajúcich podnikateľov. Nechýbajú tu coworkingové priestory, multifunkčná sála, prototypové dielne, alebo dokonca testovacia vodná nádrž.

Foto: Petr Polák

Výrazné otvorenie fasády

Zrekonštruovaný objekt pivovaru pôvodne slúžil pre nadzemné uskladnenie masívnych pivovarníckych sudov. Pôvodné fasády tak boli slepé, takmer bez okien.

Samotnému návrhu preto predchádzal dialóg so zástupcami pamiatkovej starostlivosti, technikmi a odborníkmi z oblasti statiky stavieb. Počas neho sa podarilo presadiť a následne do návrhu začleniť výrazné otvorenie fasád objektu. Vďaka rozmerným oknám s ľahko historizujúcim členením, ktoré odkazuje na typológiu pôvodne priemyselnej stavby, sa podarilo v interiéri zaistiť dostatok prirodzeného svetla pre jeho ďalšie využitie.

Foto: Petr Polák

Dispozícia

Pôvodný účel stavby so sebou niesol viaceré výzvy, vyplývajúce z usporiadania nových funkcií a vnútornej dispozície. Prvým krokom preto bola snaha o celkové horizontálne a vertikálne prepojenie jednotlivých hmôt stavby.

Na túto prioritu nadviazala organizácia jednotlivých vnútorných funkcií vo vnútri objektu, ale aj riešenie jeho nadväzností na okolité vonkajšie plochy. V súčasnosti je tak napríklad možné do objektu vstúpiť z niekoľkých smerov a miest - podľa príležitosti a účelu návštevy.

Nižšia severná časť objektu, orientovaná do ulice Sladová, slúži ako hlavný vstup s rozľahlou nástupnou rampou. Prízemná časť je primárne koncipovaná pre verejnosť. Architekti sem situovali recepciu, multifunkčnú sálu s kapacitou až 300 osôb, umožňujúcu organizovanie širokej palety kultúrnych a vzdelávacích akcií, konferenčné miestnosti a dielne. 

Vyššie podlažia zastrešujú primárne kancelárske priestory s možným samostatným vstupom a kapacitou až 500 pracovných miest.

Siedme podlažie, v ktorom sa historicky nachádzala sušiareň sladu, sa premenilo na druhý multifunkčný priestor, tzv. SeedUp Space, pre neformálne jednania, stretnutia a reprezentatívne akcie užívateľov budovy. Priestory ďalej rozširuje pobytová strešná terasa, s výhľadom na panorámu mesta.

Výšková dominanta komplexu TechTower - pôvodne vodárenská veža, bola upravená do podoby komornej galérie.

Skladbu vnútorných funkcií dopĺňajú laboratóriá virtuálnej reality, dielne pre vývoj a testovanie dronov, ale aj testovacia vodná nádrž prechádzajúca cez štyri podlažia, vrátane kompletného technologického a prevádzkového zázemia.

Foto: Petr Polák

Zväčšenie využiteľnej podlahovej plochy

Cestu k potrebnému navýšeniu úžitkovej plochy kancelárií ponúklo využitie možností masívnych železobetónových konštrukcií pôvodnej stavby. Vďaka nim bolo možné veľkorysú svetlú výšku miestností upraviť formou nových vložených poschodí, ktoré zvýšili úžitkovú plochu o stovky metrov štvorcových.

Foto: Petr Polák

Budúcnosť rozvoja areálu:

Areál Světovar bol od okolitého mesta veľkú časť svojej histórie oddelený vysokým murovaným plotom. Návrh od samého začiatku počítal s jeho začlenením do organizmu mesta, a tým nielen s otvorením voči svojmu okoliu, ale aj budúcim stavebným rozvojom.

Celý areál je v súčasnosti rozvojovým územím, v ktorom sa počíta s výstavbou bytových domov, kancelárií a občianskej vybavenosti. Tomuto zámeru mesta bol prispôsobený návrh okolitých spevnených plôch a novo vysadenej zelene.

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Interiér

Prostredníctvom realizačnej dokumentácie interiéru mala architektka Tereza Vojtešková možnosť aspoň čiastočne nadviazať na princípy navrhnuté v rámci architektonickej štúdie.

Hlavnou snahou bolo v rámci rozsiahleho objektu udržať výrazovo jednotný a ekonomicky racionálny koncept.

Vo všetkých prípadoch sa na mieru vyrobený autorský mobiliár (recepcia, sedacie boxy na chodbách, bar, kompletné vybavenie stolmi a sedacím nábytkom, všetok úložný nábytok, kuchynky, vybavenie lounge aj drobný sedací mobiliár…) drží jednotnej materiálovej a farebnej palety. Tá kombinuje preglejku s bielymi povrchmi a farebne akcentovaným čalúnením.

Vložené konštrukcie v interiéri charakterizuje čierna farba a transparentné sklenené alebo mliečne výplne.

Charakter a atmosféru interiéru dotvára viditeľné trasovanie rozvodov technického a technologického vybavenia. Ich koordinácia, spolu s osvetlením a výberom koncových prvkov, nebola súčasťou projektu interiéru. 

Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák
Foto: Petr Polák

Foto: Petr Polák

Poloha diela

MgA. Tereza Vojtěšková
akad. arch. Milan Varvařovský
Obermeyer Helika, a.s.
Circle line
Ing. arch. Bohuslav Štrébl

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím