Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. september 2022
0
418

Provaznictví Újezd, Praha - Malá Strana

Spleť lán a nápadov.
Provaznictví Újezd, Praha - Malá Strana
Autori: Ing. arch. Magdalena Rochová, Ing. arch. Radek JaroušekSpolupráca: Lenka Mandelová (grafika), Jonatan Kuna (grafika)Podlažná plocha: 90 m2Návrh: 2017 - 2018Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Vítězná 10, Praha - Malá Strana , Česká republikaPublikované: 23. september 2022

Realizácia sa dostala medzi nominácie medzinárodnej poroty v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru.

Predajňu na prízemí činžiaku z 19. storočia rekonštrukcia ateliéru Jaroušek Rochová architekti výrazne otvorila a sprehľadnila. Realizácia súčasne kultivuje obchodný parter ulice Vítězná a môže slúžiť ako príklad pre ďalšie prevádzky. Nositeľmi grafickej informácie a zároveň reklamou sú samotný priestor a produkt, ktoré sa zaobídu bez potreby výrazného pútača.

Prvým krokom pri rekonštrukcii prevádzky bolo odstránenie dodatočných stavebných zásahov, ktoré znemožňovali vnímať pôvodnú kvalitu priestoru v meštianskom dome. Pôvodne tri oddelené časti s vloženými poschodiami spojili architekti do jedného prehľadného celku. "Z historických plánů, které jsme našli ve stavebním archivu bylo zřejmé, že původně byly prostory propojeny. Vybouráním zdí jsme prostor spojili v ucelenou a jasnou dispozici. Navrhli a přesunuli jsme vstup do obchodu do středové části dispozice, kde jsme umístili prodejní pult a centrální výstavní regál. Důležitý byl pro nás prvek možných vysokých stropů s klenbami,“  vysvetľujú architekti.

Foto: Filip Šlapal

Odstránenie všetkých vstavaných poschodí prinavrátilo priestorom pôvodnú výšku. Nové  subtílne konštrukcie galérií v krajných traktoch nenarušujú celistvosť interiéru. Pod nimi plynú regály s cievkami a návinmi lán a povrazmi. Za nimi ukryli architekti sklady predajne. Vložené nábytkové moduly, na ktoré vedú popri stene schodiská rozširujú odbytovú plochu predajne. 

Foto: Filip Šlapal

Ako efektívne a finančne únosné riešenie zjednotenia povrchov, ktoré historické nánosy a stavebné zásahy premenili na nesúrodú mozaiku, zvolili autori patinovanú štukovú výmaľbu. Odpadla tak potreba omietnutia celého interiéru. 

Foto: Filip Šlapal

Celé vybavenie prevádzky je vyrobené na mieru, prevažne z brezovej preglejky a antracitových kompozitných dosiek. Predajný pult, umiestnený v osi vstupu, slúži aj ako vzorkovník možných farieb povrazov. Rovnako aj zábradlie galérií funguje ako galéria predávaných textilných sietí. Laná v predajni nájdeme na miestach madiel a autorských solitérov atypických svietidiel. Mobiliár dopĺňajú pojazdné meracie stolíky z brezovej preglejky.

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: JRA Jaroušek Rochová Architekti
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: JRA Jaroušek Rochová Architekti
Interiér - rozvinutý pohľad
Interiér - rozvinutý pohľadAutor: JRA Jaroušek Rochová Architekti
Interiér - rozvinutý pohľad
Interiér - rozvinutý pohľad
Pohľad z ulice
Pohľad z uliceAutor: JRA Jaroušek Rochová Architekti
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

Dôležitou súčasťou projektu bol tiež “facelift” predajne zo strany ulice. V roku 1974 totiž boli pôvodné drevené výklady vybúrané a nahradené oceľovo-hliníkovou konštrukciou. Architekti preto navrhli nové drevené výplne, ktoré vychádzajú z pôvodnej podoby výkladov. Ich nová farebnosť korešponduje so zrekonštruovaným vchodom do domu. 

Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal
Foto: Filip Šlapal

“Provazy naskýtají mnoho možností a nápadů. Při našem návrhu bylo pro nás důležité, abychom interiér nápady s použitím provazů nezahltili a vytvořili jsme jasný a přehledný,” dopĺňajú na záver architekti.

Podklady: JRA Jaroušek Rochová Architekti
Fotografie: Filip Šlapal

Východiskový stav:

Poloha diela

Ing. arch. Magdalena Rochová
Ing. arch. Radek Jaroušek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím