Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. august 2022
2
670

Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach

Odhmotnený pavilón vs. plastický brutalizmus.
Dostavba Juhočeskej vedeckej knižnice v Českých Budějoviciach
Autori: Akad. arch. Ladislav Kuba, Ing. arch Tomáš Pilař, Ing. arch. Kateřina Jechová (spoluautorka), Ing. arch. Patrik Obr (spoluautor)Spolupráca: Ing. Ivo StolekZastavaná plocha: 1312 m2Obostavaný objem: 9650 m3Investičný náklad: 5,77 mil. € bez DPHNávrh: 2017 - 2018Realizácia: 2019 - 2021Adresa: Lidická třída 1, České Budějovice , Česká republikaPublikované: 8. august 2022

Realizáciu ateliéru Kuba & Pilař architekti vybrala porota medzi 29 diel nominovaných v aktuálnom ročníku Českej ceny za architektúru. Doposiaľ v plnom rozsahu nepublikované dielo patrí medzi špičkové stavby aj v širšom ako stredoeurópskom kontexte.

Ešte v roku 2016 vyhlásila Juhočeská vedecká knižnica v Českých Budějoviciach súťaž s cieľom modernizácie a rozšírenia svojich priestorov v kvalitnej brutalistickej budove zo 70. rokov (pôvodne Muzeum revolučního dělnického hnutí - architekti Jan Malát, Jiří Vít, Jan Řezníček, Miloš Sádek).

Do prvého kola súťaže poslalo svoje ponuky 27 ateliérov. Zo šiestych finalistov, ktorí vypracovali architektonické návrhy zvíťazil koncept brnianskeho ateliéru Kuba & Pilař architekti. "...Návrh rozšiřuje knihovnu lapidární formou "levitující" jednopodlažní dostavby, která je s původním objektem spojena pouze v místě současného vstupu... Ponechává stávajícímu objektu jeho dominantní postavení a prostor pro budoucí rekonstrukci," odôvodnila svoj výber hodnotiaca komisia. 

Podobne ako pri budove Fakulty humanitních studií UK, ktorá v závere minulého roka získala Grand Prix Architektů, aj v Českých Budějoviciach je jasne čitateľný rukopis ateliéru Ladislava Kubu a Tomáša Pilařa.

Dôraz na logické a flexibilné priestorové riešenie, prehľadnosť, priznané materiály a čisté detaily...

Za spomenutie stojí napríklad automaticky ovládaný systém predsadeného tienenia celopresklenej fasády. Princíp osadenia a ovládania 4,5 m vysokých otočných sklenených lamiel vznikol výlučne pre túto stavbu. Zaujímavosťou je tiež využitie svetlého pigmentovaného betónu, ktorého odrazivosť, spolu so strešnými svetlíkmi, vytvára požadované presvetlenie hlbokej dispozície. Zvolené riešenie a zachovaná pohľadovosť materiálu si vyžiadala precíznu realizáciu, pri ktorej boli tmelené aj hlavičky skrutiek v novom debnení...

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Aby vôbec mohol nový pavilón Juhočeskej vedeckej knižnice stáť na plánovanom mieste, bolo najskôr potrebné presunúť viac ako stotonový balvan, privezený v roku 1974 z Novohradských hôr. Prírodný prvok, pôvodne doplnený o symbol kosáka s kladivom, našiel svoje miesto na novom betónovom podstavci.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Pripájame sprievodné slovo autorov: 

Navržená hmota dostavby Jihočeské vědecké knihovny je reakcí na skulpturální formu stávající budovy ze 70. let minulého století, která odráží dobu svého vzniku i původní náplň Muzea dělnického revolučního hnutí. Kvalitní brutalistní architektura této stavby je hmotově velmi členitá, půdorysně ale nepříliš vhodná pro účel knihovny s volným výběrem knih.


Dostavba knihovny je navržena jako jednopodlažní pavilon levitující nad terénem, prosklený po celém obvodu s výhledy do zeleně. Vnější plášť tvoří vertikální otočné skleněné lamely, které vymezují dění uvnitř a vně stavby. Vnitřní prostor hluboké dispozice objektu je prosvětlen čtvercovými střešními světlíky nad studijními místy. Kompaktní horizontální hmota odpovídá požadavku zadavatele na rozšíření prostoru pro návštěvníky s flexibilní dispozicí, volným výběrem knih a vytvoření reprezentativního bezbariérového vstupu do knihovny, který je řešen formou širokého sklonitého chodníku z Lidické třídy. Propojení obou budov knihovny zajišťuje rampa v proskleném tubusu. Po straně budovy se otevírá průchod parkem směrem k řece, kam jsou umístěny výtvarné prvky – Novohradský valoun a stávající památník padlým u Zborova.


Projekt využívá aktivace betonového jádra, kdy hmota betonu funguje k akumulaci chladu, respektive tepla. Cílem je příjemné klima vnitřního prostředí. Díky využití nízkých teplotních spádů, je systém provozně úsporný a šetrný k životnímu prostředí. V objektu je počítáno i s možností nočního předchlazení přirozeným větráním v letním období. Tepelným ziskům během léta zabraňuje zelená střecha, izolační trojsklo fasády s protisluneční ochranou a skleněné lamely s potiskem, které jsou motoricky ovládány a plní funkci slunolamu. Střešní světlíky jsou stíněny vnějšími screenovými roletami.  

Zelená extenzivní střecha kromě tepelněizolačních vlastností přispívá i k zachycení dešťové vody a zpomalení jejího odtoku. Pro akumulaci dešťové vody slouží podzemní nádrž, která bude využívána na zálivku.

Situácia
SituáciaAutor: Kuba & Pilař architekti
Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénuAutor: Kuba & Pilař architekti
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: Kuba & Pilař architekti
Pôdorys strechy
Pôdorys strechyAutor: Kuba & Pilař architekti
Západný pohľad
Západný pohľadAutor: Kuba & Pilař architekti
Pozdĺžny a priečny rez
Pozdĺžny a priečny rezAutor: Kuba & Pilař architekti
Východný a južný pohľad (zhora)
Východný a južný pohľad (zhora)Autor: Kuba & Pilař architekti
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Poloha diela

Akad. arch. Ladislav Kuba
Ing. arch Tomáš Pilař
Ing. arch. Kateřina Jechová
Ing. arch. Patrik Obr

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím