Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. august 2016
0
1704

Rekonštrukcia vyhliadky na kopci Galyatető v Maďarsku

Najvyššie položená stavba v Maďarsku. Rozhľadňa na mieste, kde to má význam. Nadstavbou pôvodnej veže sa návštevník dostáva nad úroveň korún stromov a otvára sa mu výhľad na pohorie Mátra a sever krajiny.
Rekonštrukcia vyhliadky na kopci Galyatető v Maďarsku
Autori: Csaba Kovács, Áron Vass-EysenSpolupráca: Ágoston Szenthe, Balázs Puskás (Statika)Návrh: 2013 - 2014Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Galyatető 3234, Mátraszentimre, SlovenskoPublikované: 12. august 2016

Zrekonštruovaná vyhliadková veža sa nachádza na kopci Galyatető (964 m.n.m.) v pohorí Mátra. Druhý najvyšší vrch Maďarska leží uprostred 1100 kilometrovej národnej turistickej cesty (Országos Kéktúra). Obľúbená modrá značka vedie cez najväčšie prírodné a kultúrne pamiatky a je frekventovaná najmä v lete. Na vyhliadkovom vrchole bola už v roku 1934 postavená kamenná veža, ktorá dlhé roky slúžila turistom a návštevníkom. Najmä v posledných desaťročiach vznikla na kopci rozsiahla infraštruktúra (vrátane horskej chaty ateliéru Nart – autorov novej vyhliadky) a začalo sa uvažovať o rekonštrukcii jestvujúcej vyhliadky a jej rozšírenie o priestory pre nocujúcich turistov.

5275
Vimeo

Pôvodne holý kopec časom zarástol a koruny stromov sa dostali nad úroveň pôvodnej kamennej stavby. Architekti sa rozhodli o nadstavbu, pričom sa snažili zachovať pôvodné múry vystavané z miestneho andezitu. V prvej fáze výstavby boli posilnené základy a pôvodná kamenná konštrukcia bola vystužená železobetónom z vnútornej strany. Následne bola odliata nová časť v ktorej vznikli tri nad sebou situované turistické nocľahárne, ktoré sú presvetlené nepravidelnými kruhovými perforáciami. Na samom vrchu veže je situovaná nová vyhliadka s posedením. Vertikálne komunikácie boli vysunuté na obvod stavby, čím vytvorili priestor pre využitie interiéru. Oceľové schodisko je zavesené na íčkových nosníkoch votknutých do múrov rozhľadne. Celá konštrukcia je následne „obalená“ do pletiva, ktoré slúži ako zábrana a zároveň neruší výhľad do okolia.

Konštrukčné schémy
Konštrukčné schémy
Rez, pohľad na strechu, pôdorys dostavby, pôdorys spodných podlaží
Rez, pohľad na strechu, pôdorys dostavby, pôdorys spodných podlaží

Podklady: Nartaarchitects

Foto: Tamás Bujnovszky, Márk Tassy, András Ladocsi, Csaba Kovács, Áron Vass-Eysen
Video: Tamás Máté

Poloha diela

Csaba Kovács
Áron Vass-Eysen

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím