Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. apríl 2024
0
1863

Dom s reštaurátorským ateliérom, Slepčany

"Dvojdomie" pri hájiku s mohutnými jaseňmi a vŕbami.
Dom s reštaurátorským ateliérom, Slepčany
Autori: Ing. arch. Imrich Pleidel, Mgr. art. Ondrej Pleidel, Mgr. art. Tomáš Kružlík (spoluautor - koncepčný vklad klienta, interiér), Mgr. art. Miroslava Kružlíková (spoluautorka - koncepčný vklad klienta, interiér)Investor: Tomáš Kružlík a Miroslava KružlíkováPlocha pozemku: 2694,20 m2Zastavaná plocha: 146,16 m2 (RD) + 76,32 m2 (ateliér)Obostavaný objem: 874,27 m3 (RD) + 547,50 m3 (ateliér)Návrh: 2018 - 2019Realizácia: 2021 - 2023Adresa: Hlavná ulica , Slepčany, SlovenskoPublikované: 29. apríl 2024

Projekt ateliéru PLEIDEL ARCHITEKTI na rozsiahlom pozemku v okrajovej časti obce Slepčany hľadá riešenia pre ideálne spojenie bývania a práce mladej rodiny reštaurátorov. Priestory archetypálneho rodinného domu dopĺňa samostatný ateliér. Do vrcholu úzkej klinovitej parcely umiestňujú architekti dvojicu objemov so sedlovými strechami, ktoré sa stretávajú v spoločnom "mikronámestíčku".

Zvolená kompozíciu charakterizuje jednoduché farebné a materiálové riešenie. Zjednocujúci drevený obklad dopĺňajú plechové strechy s čistými detailmi zaatikových žľabov. Interiér oboch objektov tvorí voľne plynúci priestor, otvorený až po strešnú rovinu.

 

Realizáciu bližšie predstaví sprievodný text Imricha Pleidela:

Historická obec Slepčany leží v nive riečky Žitava, v krajine Žitavskej pahorkatiny, medzi obcami Nová Ves nad Žitavou a Tesárskymi Mlyňanmi so známym arborétom. V jej najjužnejšom výbežku, medzi kaplnkou pri hlavnej ceste, Čerešňovým potokom a hájikom s mohutnými jaseňmi a vŕbami sa nachádza malá usadlosť - “dvojdomie” tvorené obytným krídlom a ateliérom rodiny mladých reštaurátorov. Navrhli sme ho ako dve archetypálne hmoty, každú na jednoduchom obdĺžnikovom pôdoryse a zastrešenú klasickou sedlovou strechou bez presahov. Objekt ateliéru je orientovaný súbežne s hlavnou cestou. Hmota domu, osadená v kolmej pozícii plynie pozdĺž severnej hranice pozemku.

Hmota ateliéru vytvára praktickú vizuálnu aj hlukovú clonu voči obytnej a pobytovej časti krásneho 27-árového pozemku, ktorý plynie popri kulise majestátnych stromov až k potoku na jeho západnej strane. Logicky je v ňom umiestnená pracovná časť - reštaurátorský ateliér s priamym vstupom a vjazdom od ulice cez tradičnú dvojkrídlovú bránu. Zvolené riešenie umožňuje dopraviť aj objemnejšie kamenné alebo drevené plastiky a architektonické prvky na reštaurovanie. Garáž nahrádza kryté podlubie na severnej ateliéru, ktoré zároveň chráni vstup pred nepriazňou počasia. Cez podlubie sa otvára pohľad na “mikronámestíčko” v medzipriestore oboch objektov a na zapustený vstup do domu. 

Ako hlavné pracovisko a dielňa v ateliéri slúži priestor otvorený až po strešnú konštrukciu. Časť podkrovia dielne využíva galéria, prístupná cez jednoramenné schodisko, priamo nadväzujúce na vstup z podlubia. Vhodné prostredie na drobnejšie práce zabezpečujú veľkorysé strešné okná. V oddelenej časti je situovaný malý návštevnícky apartmán s hygienickým zázemím, ktorý momentálne slúži ako grafické pracovisko a kancelária. Schodisko je presvetlené a vizuálne prepojené s dielňou jednoduchým presklením v subtílnej drevenej rámovej konštrukcii. Dielňa je zároveň presvetlená a priamo prepojená so záhradnou časťou prostredníctvom presklenej steny s dverami v západnom priečelí. 

Bývanie je orientované svojim južným priečelím so zapusteným gánkom do átria a západným štítom do záhrady a krajiny.  Na prízemí, vo väzbe na gánok, sa nachádza spálňa rodičov a voľne prepojený kuchynsko - jedálenský a obývací priestor. Na severnú stranu je orientované vstupné závetrie a zádverie so šatníkom a hygienickým zázemím, miestnosť pre domáce práce a schodisko, ktoré je zasunuté hlbšie k centru  dispozície. Vzniklo tak malé prekryté patio s možnosťou uskladnenia palivového dreva, alebo sušenia bielizne. Obývací priestor je otvorený až po strešnú konštrukciu. V západnej štítovej stene je osadené štíhle vertikálne presklenie na celú výšku priestoru, ktoré spolu s presklenými stenami gánku vytvára príjemnú atmosféru a kontakt so záhradou a lesom. Schodisko plynúce okolo knižnicovej zostavy v jedálni vedie na otvorenú galériu s priehľadom do prevýšeného obývacieho priestoru. Zábradlie galérie a schodiska tvorí priehľadný drevený policovým systémom s oceľovými lamelami. Vo východnej časti podkrovia je situovaná dvojpriestorová izba a herňa detí, hygienické a technické zázemie.

V interiéri sa uplatňuje jednoduchá tektonika a minimalizovaná materiálová skladba, ktorá pozostáva z podlahy - brúsenej betónovej mazaniny, svetlých drevených biodosiek použitých na priečkach, vnútorných dverách a zabudovanom nábytku s drobným vtipným detailom a z priznaných odlievaných oceľobetónových stropov. Zmäkčujúci motív kruhu v preskleniach plných drevených dverí a gule v podobe svietidiel na farebných závesoch v rôznych výškach, čo dodáva priestorom uvoľnenosť a hravosť. Tá sa prejavuje aj v mobiliári s rôznymi recyklovanými prvkami, alebo kúskami zhotovenými kreatívnymi majiteľmi. 

Na fasádach je použitý prevetrávaný obklad z neohobľovaných hranolčekov. Smrekovcové laty v hustom vertikálnom rastri dopĺňa svetlá brezová preglejka na prekrytých plochách podlubia ateliéru, zádveria, severného patia a gánku. Vizuálny vnem dotvára strešná krytina z falcovaného plechu v jemnom sivom odtieni, vrátane úsporných klampiarskych detailov.

Koncept exteriéru je voľný, s výrazným krajinným charakterom. Jeho súčasťou sú plochy na hranie detí a spoločné aktivity rodiny, ktoré dotvárajú farebné záhony a kryt studne z vertikálne osadených vlnitých oceľových plechov. V predpolí domu je chodník a vjazd z lomového kameniva, ktoré oddeľuje pozdĺžny záhon s lúčnou výsadbou, prechádzajúci z vonkajšej otvorenej časti pozemku cez líniu oplotenia zo sivého vlnitého plechu. Západnú, výrazne prírodne ladenú časť záhrady tvorí lúka s biojazierkom a koreňovou čističkou odpadových vôd. 

Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Širšie vzťahy
Širšie vzťahyAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Rez
RezAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Juhovýchodný pohľad
Juhovýchodný pohľadAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Juhozápadný pohľad
Juhozápadný pohľadAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Severozápadný pohľad
Severozápadný pohľadAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Severovýchodný pohľad
Severovýchodný pohľadAutor: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera
Foto: Milan Hutera

Použité materiály a riešenia:

Dom je murovaný z tehlových tvaroviek Wienerberger. Monolitické stropné dosky tvoria v interiéri pohľadovú vrstvu.  Vnútorné nenosné priečky, interérové obklady a zabudované prvky sú zhotovené z masívnych biodosiek. Prevetrávané fasády z neohobľovaných smrekovcových hranolčekov dopĺňajú dosky z  brezovej preglejky.

Podklady: Architektonická kancelária PLEIDEL ARCHITEKTI 
Fotografie: Milan Hutera

Poloha diela

Ing. arch. Imrich Pleidel
Mgr. art. Ondrej Pleidel
Mgr. art. Tomáš Kružlík
Mgr. art. Miroslava Kružlíková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím