Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
16. január 2019
0
359

CCP - City Cell Prototype, Brno

Osvetová a skúšobná platforma, ktorá reaguje na zmenu klímy v mestách.
CCP - City Cell Prototype, Brno
Autori: MA. Alexandra GeorgescuSpolupráca: MSc. Tomáš Kozelský, Ing. arch. Viktor Odstrčilík, BArch. Dorian BeydonInvestor: Veřejná zeleň města BrnaZastavaná plocha: 27 m2Podlažná plocha: 21 m2Investičný náklad: 500 000 KčNávrh: 2017 - 2018Realizácia: 2018 - 2018Adresa: Malinovského náměstí , Brno, Česká republikaPublikované: 2. marec 2019

Dočasná inštalácia realizovaná na Malinovského námestí v Brne. Projekt je "dizajnovým cvičením", ktoré sa snaží hľadať odpoveď ako do centra mesta priniesť tieň a zeleň. Dôležitým aspektom je aj efektívne hospodárenie s dažďovou vodou. 

Prístrešok vytváral v letných mesiacoch na rozpálenej ploche námestia príjemný tieň, pod strechou našli návštevníci inštaláciu  priblížujúcu problematiku klímatických zmien v sídle.

City Cell Prototype vznikol ako reakcia na aktuálne hrozby, ktoré sú spojené s klimatickou zmenou a jej dopadom na mestá. Prototyp je navrhnutý priamo pre mesto Brno a vychádza zo stratégie Brno 2050. Autorom architektonického návrhu je ateliér KOGAA. Modulárna stavba je jednoducho rozoberateľná. Počíta sa preto s jej inštaláciou na viacerých miestach v rámci mesta aj počas tohto roka.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Dôležitou časťou objektu je biofilter, do ktorého steká dažďová voda zo strechy. Biofilter za pomoci sedimentácie a fytotechnológii zbavuje dažďovú vodu nečistôt a potom ju zbiera do nádrže, odkiaľ je prečerpávaná prostredníctvom kvapôčkového zavlažovacieho systému k rastlinám zaveseným na stenách objektu. Biofilter okrem iného pomáha zadržiavať dažďovú vodu, ktorá sa neskôr odparuje a zlepšuje tak okolitú mikroklímu. Na zlepšenie okolitého prostredia slúži tiež vertikálna zeleň zavesená na podpornej konštrukcii.

Schéma použitej technológie
Schéma použitej technológieKOGAA

Objekt je zložený z vopred vysušených drevených KVH profilov, bez dodatočnej povrchovej úpravy. Elektrinu pre osvetlenie a pohon čerpadla dodávajú solárne panely na streche, vďaka čomu je celý prototyp energeticky sebestačný. Prototyp zabezpečuje zber dát na ich ďalšie vyhodnotenie, čo je prínosné pre možnú budúcu realizáciou takýchto technológií v trvalých infraštuktúrnych projektoch.

Pôdorys
Pôdorys KOGAA
Rez
RezKOGAA
Čelný pohľad
Čelný pohľadKOGAA
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Podklady: BoysPlayNice

Poloha diela

MA. Alexandra Georgescu
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím