Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
5. január 2023
0
637

2023 BIGMAT INTERNATIONAL ARCHITECTURE AWARD

Už po štvrtýkrát majú slovenskí architekti možnosť zúčastniť sa medzinárodnej architektonickej súťaže BigMat International Architecture Award’23.
Vyhlásenie18.1.2023
08:00
Odovzdanie návrhov11.5.2023
23:59
VyhlasovateľBigMat International A.S.
AdresaZa Hronským mostom 4750/16A,
BigMat Slovakia - Zvolen,
Slovensko
Druh podujatiaSúťaž
KontaktJana Zentková
421 910936601
jana.zentkova@bigmat.sk

 

PREDĹŽENIE - NOVÁ LEHOTA NA PRIHLÁSENIE DO 11. MÁJA 2023

 

Súťažné bienále organizuje skupina BigMat International so sídlom v Luxembursku od roku 2005. Cieľom BigMat International Architecture Award’23 (BMIAA’23) je ocenenie a prezentácia kvalitnej architektúry a realizácií, ktoré významnou mierou prispeli k súčasnej architektonickej kultúre v Belgicku, Českej republike, Slovensku, Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Portugalsku.

  • Online prihlasovanie je spustené od 18. januára 2023 do 11. mája 2024. 
  • Zúčastniť sa môžu architekti so sídlom vo všetkých vyššie vymenovaných krajinách 
  • Budú akceptované diela, ktoré boli postavené medzi 1. januárom 2019 a 1. januárom 2023 vo všetkých účastníckych krajinách. Každé dielo bude zaregistrované v krajine, kde sa nachádza profesionálne sídlo architekta zodpovedného za projekt.

Cieľom ceny  je upriamiť pozornosť na diela, ktoré významne prispeli k rozvoju súčasnej architektonickej kultúry

Pre lepšiu predstavu si môžete pozrieť výsledky medzinárodnej architektonickej súťaže BigMat 2021, Národnú cenu BigMat ’21 za Slovensko vtedy získal ateliér PLURAL za Novú synagógu v Žiline.

 

Ceny:

Porota vyberie celkovo štrnásť Národných cien BMIAA’23: sedem za malú rezidenčnú architektúru a ďalších sedem za ostatné architektonické diela.

Sedem krajín, ktoré sa uchádzajú o cenu, musia byť nevyhnutne zastúpené v oboch kategóriách. Sedem Národných cien za malú rezidenčnú architektúru bude súťažiť medzi sebou o Veľkú cenu za malú rezidenčnú architektúru BMIAA’23. Sedem Národných cien za ostatné architektonické diela bude súťažiť o Veľkú cenu za architektúru BMIAA’23.

Ceny za malú rezidenčnú architektúru (1): 

  • 7 Národných cien za malú rezidenčnú architektúru BMIAA’23. Hodnota: 1.500 €
  • Veľká medzinárodná cena za malú rezidenčnú architektúru BMIAA’23. Hodnota: 30.000 € (1.500 € Národná cena + 28.500 € Veľká cena)

Premios de Arquitectura (2): 

  • 7 Národných cien za architektúru BMIAA’23. Hodnota: 1.500 €
  • Veľká medzinárodná cena za architektúru BMIAA’23. Hodnota: 30.000 eur (1.500 € Národná cena + 28.500 € Veľká cena)

Cena pre mládež (3): 

  • Osobitné ocenenie Mladí architekti BMIAA’23. Hodnota: 1.500 €

(1) Udelenie ceny s osobitným dôrazom na rodinné domy v rámci novej výstavby, nadstavby, rekonštrukcie a/alebo obnovy. Do úvahy sa budú brať aj rezidenčné projekty malého rozsahu, ktoré obsahujú maximálne 12 bytových
jednotiek a/alebo maximálne 1 200 m2 celkovej zastavanej plochy. V prípade, že Kancelária pre udeľovanie cien usúdi, že niektorý z predložených projektov nepatrí do tejto kategórie, môže ho so súhlasom poroty preradiť do kategórie Cena za architektúru.


(2) Zahŕňa všetky architektonické zásahy vykonané v iných oblastiach ako v malej bytovej architektúre.


(3) Okrem toho bude udelené Osobitné ocenenie Mladí architekti BMIAA’23 za architektonické dielo, ktoré postavil architekt, ktorý mal v deň dokončenia diela menej ako 40 rokov. V prípade tímov s viacerými autormi musia túto požiadavku splniť všetci členovia tímu, aby boli oprávnení získať toto ocenenie. Táto cena, ak bude existovať, sa nevyhnutne udelí niekomu spomedzi 14 ocenených.

 

Porota:

Predsedom poroty je rovnako ako v predchádzajúcich ročníkoch Jesús Aparicio. Tajomníkom ceny je Jesús Donaire. Porotu dopĺňajú architekti z ostatných zúčastených krajín: David Van Severen (Office Kersten Geers David Van Severen) za Belgicko; Petr Janda (Brainwork) za Českú Republiku a Slovensko; Gilles Delalex (Muoto Architecture Studio) za Francúzsko; Enrico Molteni za Taliansko; Nuno Brandão Costa a Ángela García de Paredes (Paredes Pedrosa Arquitectos) za Španielsko.

 

Registrácia a prihlasovanie sú prístupné online
Bližšie informácie o súťaži:
https://architectureaward.bigmat.com/sk/

Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v novembri 2023.

Skupina BigMat bola založená v roku 1981 s cieľom uľahčiť distribúciu stavebných materiálov združením nezávislých podnikateľov. Medzinárodná cena architektúry vznikla v Španielsku v roku 2007 a po troch ročníkoch v krajine sa rozšírila na medzinárodnú úroveň. V Prvej medzinárodnej súťaži v roku 2013 zvíťazil belgický architekt Xaveer De Geyter. V druhom ročníku, v roku 2015, zvíťazil španielsky architekt Alberto Campo Baeza. V treťom ročníku 2017 si cenu odniesol architektonický ateliér Lacaton&Vassal. V ročníku 2019 zvíťazil portugalský ateliér Souto Moura Arquitectosc s realizáciou hydroelektrárne na priehrade Foz Tua. V roku 2021 získal hlavnú cenu získal ateliér XDGA – Xaveer De Geyter Architects za areál Melopee School v prístavnej zóne belgického Gentu.

 

V roku 2021 autorské kolektívy prihlásili do súťaže celkom 900 diel. Do užšieho výberu poroty sa dostalo 87 stavieb, z tohto až šesť nominovaných realizácií bolo zo Slovenska. Do finálového výberu poroty sa dostalo 14 stavieb, dve nominácie smerovali na Slovensko.

Víťaz Národnej ceny BigMat ’21 za Slovensko:  Nová synagóga Žilina, Autori: Ing. arch. Martin Jančok, Arch. Michal Janák, Ing. arch. Eva Štrocholcová
Víťaz Národnej ceny BigMat ’21 za Slovensko: Nová synagóga Žilina, Autori: Ing. arch. Martin Jančok, Arch. Michal Janák, Ing. arch. Eva ŠtrocholcováFoto: Daniela Dostálková

Mapa podujatia

Súvisiace články

BigMat SlovakiaSKSieť stavebnín BigMat
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím