Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
27. február 2018
0
2279

Polyfunkčný objekt Seberíniho, Bratislava

Objekty, na tvorbe ktorých sa podieľal ateliér Petra Moravčíka sú významnými prvkami bratislavskej urbánnej štruktúry. V súčasnosti sa stavia ďalší súbor. V tomto prípade trval proces od súťaže po začiatok realizácie viac ako 12 rokov.
Polyfunkčný objekt Seberíniho, Bratislava
Autori: Ing. arch. Peter MoravčíkSpolupráca: Ing. arch. Martin ŠimonPodlažná plocha: 15 330 m2Obostavaný objem: 62 970 m3Návrh: 2005 - 2017Adresa: Seberíniho , Bratislava, SlovenskoPublikované: 3. marec 2018

Dialóg nového a starého, dopĺňanie jestvujúcich štruktúr, hľadanie primeranej miery zástavby, adekvátnej formy a doplňujúcich funkcií, je vždy ostro sledovanou a diskutovanou témou. Najmä v takom území, akým je Ružinov. Developerské počiny v Bratislave majú rôznu kvalitu. Jediným východiskom k dobrému výsledku je, ak sa na návrhu podieľa "gramotný" a schopný autorský tím. V tomto prípade je zrejmé, že že to tak bolo. Manévrovať medzi predstavami developerov (kde je jedným z kľúčových faktorov ekonomický profit, podľa možnosti maximalizácia obostavaného objemu a minimalizácia nákladov...), požiadavkami obyvateľov okolitých objektov (ktorí obvykle nechcú žiadnu ďalšiu zástavbu) a osobným pohľadom na vyvážené, kompromisné, ale kultivované riešenie, nie je ľahká pozícia.  Dnes prezentujeme dielo v podobe návrhu. Onedlho sa budeme môcť o výsledku presvedčiť na vlastné oči naživo. V každom prípade to bude zaujímavá konfrontácia. Ružinovu pribudne nový, veríme že integrovaný a dobre fungujúci mestský prvok. Na realizáciu sa pozrieme znovu.

Dielo predstavujú autori:

Do existujúcej štruktúry bratislavského Ružinova (pri hoteli Bratislava), ktorá leží na rozhraní dvoch spôsobov urbanizácie - konceptu mestského bloku z roku 2003 a sídliskového urbanizmu solitérov zo sedemdesiatych rokov - sme ako zjednocujúci prvok vložili tri objekty na spoločnej podzemnej platforme garáží. Sú rôzne výškovo zónované. Do Seberíniho ulice sa obracia štít osempodlažného polyfunkčného domu A, ktorý reaguje na rovnakú okolitú výšku jestvujúcich budov. Občianskou vybavenosťou prízemia podporuje funkčné obohatenie ulice. Sedempodlažný objekt B v strede štruktúry je odsunutý západným smerom. Reaguje tak na priestorový vzťah s protiľahlým jestvujúcim líniovým obytným domom a spoluvytvára medzipriestor so zeleňou verejného mestského parku. Zníženým prepojením so strešnou záhradou je primknutý k  štrnásťpodlažnej veži C, obrátenej pozdĺžnym južným priečelím k rozsiahlej pláni športového areálu susednej školy na Tomášikovej ulici. Obľúbený diagonálny peší ťah územím sme zachovali a prerozprávali do verejného chodníka vedúceho vnútroblokom s parkovou úpravou.

Zelená fasáda mala byť ťažiskovým motívom súboru. Do realizácie sa dostáva zredukovaná forma - loggie každého z bytov a apartmánov budú už od kolaudácie vystrojené štandardizovanými kvetináčmi so zeleňou, ktorá na fasádach azda pripomenie pôvodne zamýšľaný obraz vertikálnej záhrady.

Od súťaže v roku 2005 po začiatok realizácie v roku 2017 ubehlo celých 12 rokov. Z mladých spolupracovníkov, s ktorými sme vyhrali prvé aj druhé miesto sa medzičasom vyvinulo názorovo presvedčivé štúdio office 110. Aj nasledujúci kolegovia z ateliéru - Andrea Černá a Martin Šimon - už pár rokov operujú v autonómnej praxi. Od súťaže sa zmenili aj zadávacie podmienky - parcely v strede bloku sa nepodarilo vysporiadať, súťažný koncept sa od základu pretransformoval. Súťažou nastavených výmer podlažných plôch sa však developer (stavebná realizačná firma Hornex a.s.) nechcel vzdať. V následnej štúdii sa tak v pôvodne osempodlažnom komplexe objavil na zredukovaných parcelách motív 14-podlažnej apartmánovej veže. Bola dlho kameňom sváru dotknutých účastníkov konaní v legislatívnom procese. Relevantné orgány nakoniec rozhodli - potvrdili vydané UR aj vydané SP s jej akceptovaním. Od začiatku predaja bolo do štyroch mesiacov predaných 93% jednotiek.

Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti
Situácia
SituáciaAutor: PMArchitekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: PMArchitekti
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: PMArchitekti
Pôdorys 7. NP
Pôdorys 7. NPAutor: PMArchitekti
Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: PMArchitekti
Rez pozdĺžny
Rez pozdĺžnyAutor: PMArchitekti
Pohľad severný a južny
Pohľad severný a južnyAutor: PMArchitekti
Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti
Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti
Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti
Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti
Vizualizácia: ROAR
Vizualizácia: ROAR
Vizualizácia: ROAR + TVAR architekti

Základné údaje o stavbe:

Generálny projektant: PMArchitekti s.r.o
Podlažná plocha nadzemnej časti: 15 330 m2
Podlažná plocha podzemnej časti: 4 470 m2
Celkový obostavaný priestor: 62 970 m3
61 bytov, 53 apartmánov, 166 parkovacích stojísk
Návrh: Súťaž/2005 – Štúdia/2009 - DUR/2009 – PSP/2012 – RPD/2017
Realizácia: 2017 - 2019

Poloha diela

Ing. arch. Peter Moravčík

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím