Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
8. január 2020
0
1216

BLNT house, Bratislava

Dom pre mladú rodinu v okrajovej časti Vrakune.
BLNT house, Bratislava
Autori: Ing. arch. Branislav Loskot, Ing. arch. Peter Kukučka, Ing. arch. Jaroslav Takáč, Ing. arch. Juraj BenkoSpolupráca: Ing. arch. Marián Gombarček, Ing. arch. Richard ŠrankoPodlažná plocha: 262 m2 (bez exterierových terás) Návrh: 2015 - 2017Realizácia: 2017 - 2019Adresa: Priehradná ulica , Vrakuňa - Bratislava, SlovenskoPublikované: 14. január 2020

Konzistentný návrh. Jasný koncept. Precízny detail.

Pozemok v nesúrodej zástavbe bratislavskej Vrakune. V zóne bez jasnej regulácie a architektonických kvalít, stále však so zvyškami pôvodnej štruktúry. Zvolené riešenie aj výsledná architektúra ukazujú, že neokázalá a moderná forma je schopná obsiahnuť živú, dynamickú náplň. Dokáže sa prispôsobiť okoliu i preferenciám používateľov. Omnoho viac, ako svojrázne novostavby v okolí.

Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Dom za strohou uličnou fasádou, s pridruženou nárazníkovou technickou zónou, ukrýva otvorený obytný priestor. Zapustené priedomie je akcentované charakteristickým prvkom projektu - perforovanými zástenami vymurovanými z bielych tehál.

Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Denná časť domu je prostredníctvom presklenej steny prepojená so súkromnou časťou záhrady. Jednopodlažný obytný blok prízemia rozširuje materiálovo odlíšené poschodie s nočnou časťou, ktorá je kľudovou zónou s vlastnou strešnou terasou. Všetky obytné miestnosti majú priame napojenie na exteriér.

Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Projekt bližšie predstavia autori:

Príbeh tohto kompaktného rodinného domu začal architektonickou štúdiou v roku 2015, keď sa mladá rodina s dvoma deťmi rozhodla presťahovať do okrajovej lokality Bratislavy - Vrakune. Typickým znakom tohto miesta je rovinaté okolie, ktoré stále nesie veľa historických konotácií pôvodného vidieckeho kontextu.

Dom BLNT bol dokončený v roku 2018. Náš ateliér stojí aj za kompletným návrhom interiéru, ktorý bol zrealizovaný o rok neskôr. Keď sme sa prvýkrát dostali do kontaktu s prázdnym pozemkom, začali sme s organizáciou všeobecného dispozičného riešenia. Našim Cieľom bolo vytvoriť jednoduchý dom s kompaktným tvarom, ktorý svojim objemom zaberie rozumnú časť záhrady. Ďalším predpokladom dobrého návrhu bolo vytvorenie hmoty objektu, ktorý zapadne do existujúcej zástavby a nebude príliš konkurovať svojmu okoliu.

Na prízemí sa nachádza technické zázemie a denná - spoločenská časť domu a to obývačka spojená s jedálňou a kuchyňou, prepojená so záhradou s bazénom. Na prvom poschodí je umiestnená nočná - privátna zóna domu, ktorá zahŕňa spálne a detské izby prepojené s kúpeľňami.

Ako základné prvky dizajnérskeho jazyka sme použili bielu štruktúrovanú omietku, drevený obklad a biele tehly, ktoré v boli pre danú lokalitu dlho typickým materiálom. Tehly sú tu preto použité ako umelecký detail, ale ich funkciou je taktiež tienenie a vytvorenie privátnejších zón s možnosťou priehľadov do exteriéru.

Vo výsledku dostali klienti moderný dom, s odkazom na lokálne materiály, v priateľskej a stále tradične vyzerajúcej lokalite Bratislavy.

Situácia
SituáciaAutor: at26
Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: at26
Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: at26
Rezy
RezyAutor: at26
Pohľady
PohľadyAutor: at26
Pohľady
PohľadyAutor: at26
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán
Foto: Peter Čintalán

Vizualizácie:

Vizualizácie
VizualizácieAutor: at 26

Podklady: at26

Poloha diela

Ing. arch. Branislav Loskot
Ing. arch. Peter Kukučka
Ing. arch. Jaroslav Takáč
Ing. arch. Juraj Benko
Ing. arch. Marián Gombarček

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím