Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

Reynaers systems spol. s r.o.

Prievozská 2/ A
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
29. júl 2020
3
1882

Post-industriálna renesancia – centrálny polyfunkčný objekt stanice a sieť vertikálnych verejných priestorov v areáli baní Cígeľ: diplomová práca nominovaná na Cenu profesora Jozefa Lacka

Konverzia ústrednej zóny rozsiahleho brownfieldu neďaleko Prievidze.
Post-industriálna renesancia – centrálny polyfunkčný objekt stanice a sieť vertikálnych verejných priestorov v areáli baní Cígeľ: diplomová práca nominovaná na Cenu profesora Jozefa Lacka
Autori: Ing. arch. Ľuboš DobócziSpolupráca: Ing. arch. Štefan Polakovič (vedúci práce), Ing. arch. Jozef Bátor Jozef Bátor, PhD., Kolektív VA Polakovič-BátorNávrh: 2019 - 2020Adresa: Baňa Cigeľ , Sebedražie, SlovenskoPublikované: 29. júl 2020

Diplomová práca, nominovaná v aktuálnom ročníku ceny Profesora Jozefa Lacka. Ľuboš Dobóczi nadväzuje na rozsiahlu "preddiplomovku". Študenti vertikálneho ateliéru Polakovič / Bátor v zimnom semestri vypracovali masterplan revitalizácie areálu uhoľných baní Cígeľ. "Učesaný" a zrozumiteľný výstup v podobe 330 (!) stranovej publikácie sme predstavili v samostatnom článku

Dobócziho práca sa zaoberá revitalizáciou ústrednej zóny rozsiahleho brownfieldu. Novou dominantou sa stáva centrálny, multifunkčný objekt stanice, ktorý je prepojený s dôležitými objektmi v areáli prostredníctvom transformovaných dopravníkov. Spleť mestských funkcií, integrovaných do monumentálneho industriálneho priestoru, prepája sieť verejných priestorov a nového plánu krajiny - námestia v budove.

 

Historické fotografie riešeného územia

 

Fotografie súčasného stavu

 

Koncepcia a urbanistické riešenie areálu Bane Cígeľ

 

Urbanistické riešenie centrálneho územia bane Cígeľ 
Spoluautor: Samuel Kadák

 

Plán vertikálneho verejného priestoru

 

Koncept rekonštrukcie objektu "Staré prádlo uhlia"

 

Rezy

 

Pohľady

 

Celkové axonometrie riešeného územia

 

Vybrané architektonické detaily

 

Vizualizácie

Predstaničný park s vodným kanálom dažďových záhrad a ovocnými sadmi.
Predstaničný park s vodným kanálom dažďových záhrad a ovocnými sadmi.
Geometricky usporiadaná rôznorodá vegetácia vytvára mnoho atmosfér a rozlišné stupne intimity vo verejnom priestore.
Geometricky usporiadaná rôznorodá vegetácia vytvára mnoho atmosfér a rozlišné stupne intimity vo verejnom priestore.
Západná strana koľajovej linky je zrekonštruovaná na perón vlakovej stanice Bane Cígel.
Západná strana koľajovej linky je zrekonštruovaná na perón vlakovej stanice Bane Cígel.
Východná strana koľajovej linky je venovaná administratívnej štvrti, tieto dva svety spojené námestím a vodným kanálom pretína priečna os lávkou od jazier, až k centru.
Východná strana koľajovej linky je venovaná administratívnej štvrti, tieto dva svety spojené námestím a vodným kanálom pretína priečna os lávkou od jazier, až k centru.
Južná strana objektu, pohľad na zimné záhrady na hranici vložených nových objemov a pôvodnej, zrekonštruovanej fasády.
Južná strana objektu, pohľad na zimné záhrady na hranici vložených nových objemov a pôvodnej, zrekonštruovanej fasády.
Dom je otvorený na všetky strany. Dvor na severnej strane objektu sa vďaka otvorenej fasáde stáva neoddeliteľnou súčasťou prízemnej staničnej haly.
Dom je otvorený na všetky strany. Dvor na severnej strane objektu sa vďaka otvorenej fasáde stáva neoddeliteľnou súčasťou prízemnej staničnej haly.
Pohľad pri vstupe do budovy z dopravníka - prepojenie dopravníkov pomedzi násypníky je riešené vloženým palisádovým pobytovým schodiskom. Svetlo k nemu prináša sklobetónová podlaha pozdlžne priebiehajúceho gastro pavilónu.
Pohľad pri vstupe do budovy z dopravníka - prepojenie dopravníkov pomedzi násypníky je riešené vloženým palisádovým pobytovým schodiskom. Svetlo k nemu prináša sklobetónová podlaha pozdlžne priebiehajúceho gastro pavilónu.
Gastro pavilón na 4. NP. Z násypníkov sa stali svetlovody zo sklobetónu. V pozadí pohľad na ústredný priestor objektu, vytvorený striedajúcim preklenutím objemov.
Gastro pavilón na 4. NP. Z násypníkov sa stali svetlovody zo sklobetónu. V pozadí pohľad na ústredný priestor objektu, vytvorený striedajúcim preklenutím objemov.
Gastro pavilón s dlhým dvojitým kuchynským ostrovom.
Gastro pavilón s dlhým dvojitým kuchynským ostrovom.
Pohľad z druhej strany. Symetricky koncipovaný priestor je ľahko čitateľný, no zároveň prináša mnoho momentov a priestorových prepojení.
Pohľad z druhej strany. Symetricky koncipovaný priestor je ľahko čitateľný, no zároveň prináša mnoho momentov a priestorových prepojení.
Vstupná enfiláda do administratívnych priestorov na 5.NP, v pozadí striedanie jednotlivých pracovných a oddychových vsrtiev.
Vstupná enfiláda do administratívnych priestorov na 5.NP, v pozadí striedanie jednotlivých pracovných a oddychových vsrtiev.
6. NP - vstupný halový, oddychovo/brainstormový trakt.
6. NP - vstupný halový, oddychovo/brainstormový trakt.
Pohľad na centrálny priestor administratívnej časti vytvorený na báze transformácie motívu pôdorysnej palladiánskej mriežky 3x3 na vertikálny systém striedaných trojmodulových jednotraktových objemov.
Pohľad na centrálny priestor administratívnej časti vytvorený na báze transformácie motívu pôdorysnej palladiánskej mriežky 3x3 na vertikálny systém striedaných trojmodulových jednotraktových objemov.
Brainstormový priestor, v pozadí pobytová pavlač a objem 2-i. loftov.
Brainstormový priestor, v pozadí pobytová pavlač a objem 2-i. loftov.
Mezonetový coworkový priestor na severnej strane
Mezonetový coworkový priestor na severnej strane
VERTICAL PALLADIO -perspektívny pohľad z coworkovej pavlače na symetrický, vertikálne prepojený priestor, vytvorený striedaním objemov.
VERTICAL PALLADIO -perspektívny pohľad z coworkovej pavlače na symetrický, vertikálne prepojený priestor, vytvorený striedaním objemov.
Nová strešná terasa - pohľad na ústredný kruhový rajónový priestor,prepojený so záhradou za závesom.
Nová strešná terasa - pohľad na ústredný kruhový rajónový priestor,prepojený so záhradou za závesom.

Postery:

 

Textová časť diplomovej práce

Podklady: Luboš Dobóczi

Poloha diela

Ing. arch. Ľuboš Dobóczi
Ing. arch. Štefan Polakovič

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím