Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. máj 2024
0
378

Mestská knižnica Rožnov pod Radhoštěm

Živé kultúrne centrum ako výsledok architektonickej súťaže.
Mestská knižnica Rožnov pod Radhoštěm
Autori: Ing. arch. Karel Kubza, Ing. arch. Milan Joja (spoluautor), Ing. arch. Tomáš Págo, Ing. arch. Nikola Korábová (design tím), Ing. arch. Martina Fojtíková (design tím), Ing. Marek Holán (design tím)Spolupráca: Ondřej Gaudl (architektonicko-stavebné riešenie), Pavel Matonoha (architektonicko-stavebné riešenie), Marek Lukáš (stavebno-konštrukčné riešenie)Investor: Rožnov pod RadhoštěmPlocha pozemku: 3561 m²Zastavaná plocha: 295 m² + 582 m² (prístavba)Podlažná plocha: 692 m² + 582 m² (prístavba)Investičný náklad: 2, 98 mil. €Návrh: 2016 - 2021Realizácia: 2021 - 2023Adresa: Bezručova 519, Rožnov pod Radhoštěm, Česká republikaPublikované: 26. máj 2024

Projekt rozšírenia kapacít mestskej knižnice v šestnásťtisícovom moravskom meste vytvoril podmienky pre rozvoj kultúrnych, komunitných a vzdelávacích aktivít,  ktoré tvoria dôležitú súčasť programu dnešných knižníc. Objekt historizujúcej vily, v bezprostrednej blízkosti mestského parku, doplnil nový presklený pavilón. Dôležitú súčasť realizácie tvorí zrevitalizovaný verejný priestor, ktorý vytvára prijémné zázemie pre sezónne aktivity. 

 

 

Realizáciu bližšie predstaví architekt Karel Kubza z brnianskeho ateliéru ČTYŘSTĚN:

K návrhu nové knihovny v Rožnově jsme se dostali vítězstvím v otevřené architektonické soutěži v roce 2016. Jejím cílem bylo najít nejvhodnější řešení pro rozšíření kapacity městské knihovny, protože její prostory v historizující vile nestačily pro výukové programy a další aktivity, které k moderní knihovně patří.

Přístavba vytváří předěl mezi úplně novým veřejným prostorem na nároží ulic a zahradou a funguje jako nový vstup do knihovny. Role přístavby a vily se tím otáčejí. Přístavba je novým hlavním prostorem, který splňuje požadavky na moderní knihovnu s kavárnou a přednáškovými prostory. Vila teď funguje především pro dospělé čtenáře - jako čítárna, studovna a zázemí pro administrativu knihovny. Přístavba a stará vila mají proto výrazně odlišný charakter interiéru.

Nová budova je moderní a vzdušná, otevřená do zahrady svou skleněnou fasádou. Je věnovaná novinkám, dětským knihám, kavárně, přednáškám a workshopům. Vysoké dřevěné regály jsou zakomponované do stěn, police v prostoru jsou nízké a pojízdné, aby byl interiér přehledný a uměl se přizpůsobovat aktuálním potřebám. Podél prosklené fasády jsou čtecí místa s křesly pro dospělé, děti se schovávají s knihami do zákoutí v policích a batolata lezou v ohrazeném pískovišti. Díky různým výškám polic, stolů i sedacích prvků si každá věková skupina najde svoje místo.

Interiér vily je naopak tradiční. Má komornější charakterem s vysokými regály v modrozelené barvě se čtecími zákoutími v arkýřích.
Je to takové bludiště s atmosférou starých knihkupectví. Ve střední části je nový otvor ve stropě se zavěšeným lustrem, který velkoryse propojuje podlaží, přináší světlo dovnitř půdorysu a zve návštěvníky do patra. V místě původního vstupu vznikl nový prosklený arkýř s výhledem do prostranství před knihovnou. Díky těmto zásahům dostává dům úplně novou kvalitu prostoru - z obytné vily se stala opravdová veřejná stavba.

Hlavním materiálem použitým v interiéru je borovicová spárovka, která evokuje tradiční stavby v podhorské oblasti. V nové části je dřevěný materiál přírodní, s bílými a žlutými doplňky, ve staré vile je lakovaný na výraznou modrozelenou barvu. Barevná paleta nábytku a podlah je jednoduchá, barvy do interiéru dodávají samotné knihy a výrazné akcenty křesel.

Důležitým parametrem, který ovlivňuje podobu přístavby je velmi nízká energetická náročnost stavby. Z ní vychází kombinace stavebních a technologických prvků, které jsme při návrhu použili. 
Zelená střecha omezuje přehřívání a zlepšuje zadržení dešťové vody na pozemku. Přesah střechy pasivně stíní prosklenou fasádu na západě a samotná prosklená fasáda je z velmi kvalitního trojitého zasklení plněného argonem. Vytápění i chlazení zajišťuje tepelné čerpadlo země-voda se třemi zemními vrty pod budovou. Abychom mohli budovu tepelným čerpadlem chladit v letních měsících, je topné a chladící potrubí rozvedené ve stropě. Na jednu stranu to umožnilo naprostou variabilitu uspořádání nábytku v přístavbě, na druhé straně si to vyžádalo technicistní pojetí nezakrytého stropu a použití svislých stropních akustických prvků - bafflí. Interiéru to dodává určitý pravidelný rytmus, který se opakuje ve svislých fasádních trámech i v pravidelném členění regálů podél stěn.

Konstrukčně je přístavba řešená jako železobetonový skelet s ocelovými sloupy a zdivem s izolační výplní. Díky tomu může prostor uvnitř přístavby volně plynout a těžit z propojení se zahradou i veřejným prostorem.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Situácia
SituáciaAutor: ČTYŘSTĚN
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: ČTYŘSTĚN
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: ČTYŘSTĚN
Pôdorys 3. NP
Pôdorys 3. NPAutor: ČTYŘSTĚN
Rezy
RezyAutor: ČTYŘSTĚN
Pohľady
PohľadyAutor: ČTYŘSTĚN
Pohľady
PohľadyAutor: ČTYŘSTĚN
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

 

Svoj pohľad na projekt pridáva riaditeľ knižnice Pavel Zajíc:

“Knihovna je řadu let nejenom centrem čtenářství ve městě. Plní také roli komunitního centra setkávání občanů, místa neformálního vzdělávání a konání řady komornějších kulturních a společenských aktivit. V celku pak svou činností významně přispívá k budování občanské společnosti a vytváření příznivého klimatu ve městě.

Ve své činnosti není solitérem, je partnerem a spolupracuje s řadou místních spolků, sdružení, škol, institucí, ale také s jednotlivci. Její působnost přesahuje hranice města: v rovině metodické spravuje 7 místních knihoven v obcích mikroregionu.

V nově rozšířených prostorech se knihovně otevírají možnosti v prvé řadě na důstojné realizování již zaběhlých aktivit (vzdělávání dětí, dospělých, seniorů, bezbariérové kulturní a společenské akce), v druhé řadě možnosti pro aktivity nové, jejichž realizace dosud nebyla z kapacitně-prostorových omezení možná.

Dostatečné prostory pro uložení knihovního fondu také mění u návštěvníků představu a dojem o knihovně jako skladišti knih. Je to především místo, kam se mohou uchýlit pro radu, kde mohou načerpat inspiraci, usednout a spočinout (nejenom) s knihou v ruce.

Po půl roce ostrého provozu se zvedl počet registrovaných uživatelů o téměř 20%. Tím, že knihovna připravuje řadu kulturních a vzdělávacích pořadů pro všechny věkové skupiny, staly se její prostory hojně navštěvovaným místem všech občanů města.“ zhrnul dopad projektu 

 

Materiály:

  • masívne drevo  treláž na fasáde, sedáky na stupňoch vonkajších schodísk, nábytok v knižnici
  • oceľ - stĺpy v interiéri, vonkajšie zábradlie, zastrešenie vstupov
  • tehly plnené izoláciou - obvodové konštrukcie prístavby
  • železobetón - stropná konštrukcia prístavby
  • drevovláknité akustické dosky - akustické panely v prístavbe
  • veľkoformátové izolačné zasklenie v hliníkových profiloch - výplne otvorov prístavby
  • prefabrikovaný a monolitický pohľadový betón - vonkajšie schodisko, rampy a dlažby
  • brúsená silikátová stierka - fasáda prístavby
  • vinylové a kobercové štvorce - podlahová krytina
  • pieskovec - sokel a portál starej budovy
  • zelená strecha - strecha prístavby

 

Autor: ČTYŘSTĚN
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Karel Kubza
Ing. arch. Milan Joja
Ing. arch. Tomáš Págo
Ing. arch. Nikola Korábová
Ing. arch. Martina Fojtíková
Ing. Marek Holán

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím