Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
13. marec 2019
0
858

Dom na dedine, Božice (ČR)

Pohľad ateliéru ORA na "súčasný dedinský dom".
Dom na dedine, Božice (ČR)
Autori: Ing. arch. Jan Hora, MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Jan VeisserInvestor: Marek a LenkaZastavaná plocha: 191 m2Podlažná plocha: 169 m2Návrh: 2012 - 2013Realizácia: 2015 - 2018Adresa: Božice, Česká republikaPublikované: 27. apríl 2019

Znojemský ateliér je známy najmä vďaka vydareným rekonštrukciám. Za zmienku stojí napríklad Štajnhaus v Mikulove nominovaný v poslednom ročníku Českej ceny za architektúru. Tentokrát však zadanie znelo inak: “Navrhnite nám súčasný dedinský dom.” Architekti stáli pred neľahkou úlohou. Ako nadviazať na prirodzený kontext? Zapadnúť a doslovne nekopírovať? 

Nielen na Južnej Morave, ale aj v našich obciach sa klasická rastlá štruktúra sídla postupne mení. Vytráca sa primeranosť, mierka, príjemná jednotnosť. Pôvodnú zástavbu, ktorú držali pokope nepísané pravidlá (do značnej miery definované efektívnym využitím parcely a obmedzeným ekonomickým a materiálovým fondom) strieda nová neregulovaná výstavba.

Dom v obci Božice sa snaží do okolitého kontextu zapadnúť svojou "normálnosťou". Neodťahuje sa od ulice a neustupuje do hĺbky parcely. Naopak, poctivo drží stavebnú čiaru. Do ulice však nenastavuje garáž, ale hrdú štítovú stenu s plasticky stvárneným oknom. Štíhly objekt je “zarezaný” do úzkeho pozemku, priedomie chráni presah sedlovej strechy. Remeselný detail sa úplne nevytratil... 

Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma

Koncept

"Na úvod jsme se museli vydat poznat současnou moravskou vesnici a definovat si, co takový pojem vesnický dům dnes znamená. V současnosti se na vesnici staví často nekontextuálně, v rozporu se staletým územním rozvojem a bezohledně k okolí. Domníváme se, že česká a moravská vesnice zažívá jednu ze svých historicky největších urbanistických krizí. Východiskem projektu je, že vesnický dům se nemůže chovat jako městská vila. Je třeba se vrátit k ulici a otevřít se jí. Neuzavírat domácnost za nepropustnou bariérou a nastavit k ulici tvář okno místo zadnice reprezentované v současnosti garáží. Na druhou stranu je pro vyvážení situace nutné poskytnou dostatek soukromí dvora," vysvetľujú svoj prístup architekti.

Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma

Miesto

Pozemok sa nachádza na okraji obce, kde klasickú dedinskú zástavbu ukončuje susediaca novodobá “vilka”. Pozemok je úzky, svahovitý. Štíhla proporcia domu sa približuje objektom pôvodnej zástavby. Architekti sa snažia rešpektovať uličnú čiaru, dom je osadený takmer na hranicu susedného pozemku. Stavba sa postupne zarezáva do terénu, prirodzená topografia pozemku zostáva zachovaná. 

Situácia
SituáciaAutor: ORA
Pôdorys 1. N.P.
Pôdorys 1. N.P.Autor: ORA
Pôdorys vloženého poschodia
Pôdorys vloženého poschodiaAutor: ORA

Konštrukcia

Architekti pôvodne zvažovali použitie nepálenej hliny, pretože stavebník je poľnohospodár a mal dostatok slamy aj kravského lajna. Nakoniec však zvíťazila konštrukcia z plynosilikátových tvárnic YTONG Theta . Dom však na pohľad ostáva verný tradícii. “Střecha je červená, zdi bělostné tak, že jeden musí ve vyprahlém jihomoravském létě mhouřit oči. Zápraží poskytuje útěchu stínem,” podotýkajú autori.

Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: ORA
Priečne rezy
Priečne rezyAutor: ORA
Pohľady
PohľadyAutor: ORA

Otvor

Dom sa k ulici stavia štítom s rozmerným oknom. Arkier jemne vystupuje pred fasádu, prechodové hrany sú zaoblené. O najvýraznejšom architektonickom prvku sa viedli dlhé debaty. Architekti sa snažili vyzdvihnúť kontakt s ulicou a artikulovať súčasným spôsobom reprezentatívny štít dedinského domu. “Odmítali jsme přistoupit na malá okna a snažili se vyhnout přehnanému romantismu,” dodávajú. Okná dodala firma Jánošík.

Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma
Foto: BoysPlayNice - Jakub Skokan, Martin Tůma

Dom bol prvým komerčným zadaním ateliéru ORA. Realizácia trvala tri roky, vrátane projektu štyri. “Za tu dobu jsme s investory navázali přátelské vztahy a do Božic se stále rádi vracíme,” uzatvárajú architekti.

Podklady: Linka, ORA

Poloha diela

Ing. arch. Jan Hora
MgA. Barbora Hora
Ing. arch. Jan Veisser
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím