Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. december 2023
4
2631

Masná 130, Český Krumlov

Apartmán v päťstoročnom dome.
Masná 130, Český Krumlov
Autori: Ing. arch. Jan Hora, Ing. arch. Jan Veisser, MgA. Barbora Hora, Ing. arch. Klára MačkováInvestor: Petra Hanáková, Radek TechlovskýPodlažná plocha: 80 m²Návrh: 2020 - 2023Realizácia: 2020 - 2023Adresa: Masná 130, Český Krumlov, Česká republikaPublikované: 6. december 2023

Architekti zo znojemského ateliéru ORA majú za sebou viaceré projekty, kde preukázali cit pre prácu s historickým kontextom a pôvodnou stavebnou substanciou. Patria medzi ne mikulovský Štajnhaus, Dom v ruine,, znojemské Vinárstvo Nešetřil, alebo Kocanda Kravsko.

Dnes sa pozrieme na realizáciu v pamiatkovej rezervácii na adrese Masná 130, v Českom Krumlove (v historickom centre mesta na zozname Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO).

Architekti vbúraním priečky oslobodili pôvodný priestor - salón s vyrezávaným renesančným stropom. Zároveň odhalili sýtokarmínové výmaľby a fragmenty povrchov v spálni.  Jan Hora, Jan Veisser, Barbora Hora a Klára Mačková pristupujú k tvorbe interiéru ako ku koláži motívov. Nábytok tvorí samostatné objekty, ktoré si od dobových konštrukcií držia odstup. Kuchyňa funguje ako sekretár, ktorý ukrýva všetko potrebné. Posteľ spojená so skriňou, stojí uprostred miestnosti a natáča sa k svetlu a k pôvodným výmaľbám...

 

Slovo investora

Masná 130 je více než 500 let starý dům v centru Českého Krumlova. Našel si nás vlastně shodou náhod, když jsme hledali projekt, který by po letech strávených prací pro firmy a instituce byl jenom náš. Dům byl v žalostném stavu, my v něm ale viděli potenciál, tušili jsme, že ta zanedbanost znamená i původní podlahy, dlažby a výmalby. Neměli jsme romantickou představu, že to bude snadné. I tak jsme ale postupně zjišťovali, že vzít si na starost i maličkou památku hraničí s šílenstvím. Dům byl po povodních staticky narušený, nebyl napojený na kanalizaci, střecha byla v havarijním stavu a krov historicky mnohem cennější, než kdokoliv tušil. Za pochodu jsme zjišťovali, co vše bude třeba opravit, učili jsme se domu naslouchat a sami získávali znalosti starých řemesel.

Chtěli jsme zachovat co nejvíce historických prvků, ale zároveň jsme si přáli dům otevřít současnému životu a doplnit historické interiéry něčím, co nás charakterizuje - záliba v současném designu a v minimalistickém stylu. Nechtěli jsme vytvářet historizující "muzejní" interiér, ani showroom designu, přáli jsme si historickou a současnou vrstvu organicky propojit.

Začali jsme přízemím, kde do té doby fungoval bar s dost špatnou pověstí. Během prvních dvou let jsme prostor opravili s cílem ho pronajmout pro kavárnu nebo bistro. Další shodou náhod jsme nakonec kavárnu pod názvem Masná 130 otevřeli sami, i když jsme s provozem podobného podniku neměli zkušenosti. Další patro a podkroví jsme pak začali upravovat pro bydlení. Věděli jsme, že pro udržitelnost projektu bude muset patro sloužit i k pronájmu, ale nechtěli jsme dům dělit na hotelové pokoje. Rozhodli jsme se zachovat prostor celistvý, jak jej obývaly generace před námi a jak bychom ho rádi obývali i my sami.

Koncept Masné jde naproti "pomalému" návštěvníkovi města, který jej nechce jen rychle proběhnout jako historický skanzen. Kavárna v přízemí se za pět let své existence stala živým místem setkávání. Snažíme se budovat místní komunitu, pořádáme v ulici sousedské slavnosti, hledáme možnosti, jak spolupracovat s blízkými podniky i s destinačními organizacemi města. Apartmán považujeme za svůj domov a jen občasně jej nabízíme pronájmu hostům, kteří si spojení historie a současnosti chtějí užít. Hodně přemýšlíme o udržitelnosti a zátěži, kterou overturismus pro město představuje. Hledáme rovnováhu.

 

Slovo architekta

Hned od začátku nám učaroval přístup investorů ke svému domu. Známe to velmi dobře, ten pocit když se zamilujete do starého domu a sžijete se s ním. Také s ním zápasíte a zjišťujete, co by mu bylo milé. Staré domy mají své nálady. I nám naladění domu učarovalo. Zadání bylo vyřešit adaptaci prvního patra domu pro bydlení, v průběhu návrhu pro ubytování. Řešení proto vychází ze životního stylu majitelů.

Stavebně bylo cílem zachovat a odhalit původnost domu. Apartmánu dominuje hlavní obytný prostor, salon s vyřezávaným renesančním stropem. Místnost byla druhotně rozdělená příčkou. Příčku jsme zbourali a osvobodili tím původní prostor v jeho celkovosti. Odhalili jsme původní výmalby, které mají sytě karmínovou barevnost. Určující je zde tmavost povrchů. Trámový strop i výmalby mají temné syté tóny. Tmavé prostory člověka objímají, jeví se blížeji než světlé.

Druhým pokojem je ložnice, kde ponecháváme jen fragment původních výmaleb. Zbytek prostoru uklidňuje krémová výmalba.

Třetím neméně důležitou místností je prostor pro hygienu. Nejsvětlejší prostor z domu. Proto se zde uchylujeme k chladným tónům. Atmosféra salonu doléhá, atmosféra koupelny nadnáší.

K interiéru přistupujeme jako ke koláži motivů. Nábytek vkládáme jako samostatné objekty, které si drží odstup. Kuchyně je jako sekretář, který ukrývá vše potřebné. Postel spojená se skříní, stojí vprostřed místnosti a natáčí se ke světlu a k původním výmalbám. Spáč je směřován k pozorování detailů povrchu. V posteli se nezbytně nutně pouze nespí, taky se zde čte. A to je možné díky lampičkám přímo pro čtení stvořeným.

Většina nábytku je vyrobená na míru z temně mořené březové překližky, mosazné nohy zrcadlí okolí, splývají s ním a ještě podporují separaci objektů. Svítidlo nad stolem, které je vynesené konzolou, aby se nevrtalo do stropu, stůl s integrovanými mísami, mosazné poličky, které vystavují knihy.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: ORA (originální regionální architektura)
Pôdorys  - návrh
Pôdorys - návrhAutor: ORA (originální regionální architektura)
Prehĺbenie - kúpeľňa
Prehĺbenie - kúpeľňaAutor: ORA (originální regionální architektura)
Prehĺbenie - stôl
Prehĺbenie - stôlAutor: ORA (originální regionální architektura)

Autor: ORA
Podklady: Linka
Fotografie: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Jan Hora
Ing. arch. Jan Veisser
MgA. Barbora Hora
Ing. arch. Klára Mačková

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím