Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. február 2023
0
1025

Mesto Trnava pripravuje medzinárodnú urbanistickú súťaž na územie s rozlohou 160 hektárov

Súťaž bude dvojkolová, prvé kolo mesto vyhlási v máji.
Mesto Trnava pripravuje medzinárodnú urbanistickú súťaž na územie s rozlohou 160 hektárov

Zdroj: Mesto Trnava

Mesto Trnava pripravuje medzinárodnú urbanistickú súťaž, ktorá má definovať ďalší vývoj rozsiahleho územia od zeleného pásu na sídlisku Družba až po východný obchvat. V jeho juhozápadnom rohu v súčasnosti vzniká nová časť Prúdy a aj zvyšok územia je v územnom pláne už desaťročia dlhodobo definovaný ako rezerva na rozširovanie mesta.

Dá sa očakávať, že najbližšie roky prinesú rozvoj tejto lokality, ktorá zatiaľ na mape mesta pôsobí ako chýbajúci dielik skladačky. Samospráva chce podmienky jej budovania definovať v novom územnom pláne, ktorý vznikne na základe víťazného návrhu v súťaži.

Riešené územie siaha od parčíka na Družbe po východný obchvat mesta.
Riešené územie siaha od parčíka na Družbe po východný obchvat mesta.

Riešené územie s rozlohou 135 hektárov - zhruba dvakrát väčšie než historické centrum Trnavy - upravujú aktuálne regulatívy územného plánu, nie sú však natoľko podrobné, aby bolo možné reagovať na každú situáciu.

„Realita je taká, že mestá dobiehajú developerov a snažia sa na nich reagovať. Chceme to otočiť a byť krok pred nimi - mesto bude dávať noty, ako budú môcť v danom území postupovať, aby výsledok zodpovedal celkovej vízii až do nevyhnutných podrobností,“ vysvetľuje Ondrej Horváth, vedúci odboru územného rozvoja a koncepcií (OÚRaK) Mestského úradu v Trnave. „Rozhodli sme sa pripraviť komplexný urbanistický návrh, aby sme mali stanovenú víziu a smerovanie. Spolu s konkrétnymi princípmi a regulatívmi budeme môcť vytvoriť účinnú protiváhu voči nežiaducim javom, akým je napríklad neriadený či divoký development,“ dopĺňa.

V tejto lokalite sa už desaťročia ráta s rozšírením mesta. Samospráva chce včas reagovať definovaním podmienok jej rozvoja.
V tejto lokalite sa už desaťročia ráta s rozšírením mesta. Samospráva chce včas reagovať definovaním podmienok jej rozvoja.

Nová lokalita sa bude rozvíjať pozvoľna v najbližších desaťročiach. Hneď v úvodnej fáze má však v tomto území vzniknúť jeden z rozsiahlych parkov, ktoré mesto plánuje v každej mestskej časti.

Základom budúcej regulácie lokality bude víťazný návrh, ktorý v súťaži vyberie odborná porota s medzinárodným zastúpením. Zároveň pôjde o prvú medzinárodnú urbanistickú súťaž v histórii Trnavy.

Súťaž bude dvojkolová, prvé kolo mesto vyhlási v máji. Účastníci budú mať tri mesiace na spracovanie návrhov podľa voľnejšieho zadania, v polovici augusta porota vyberie niekoľko najlepších, ktoré spripomienkuje. Na základe spätnej väzby a prehĺbeného zadania vypracujú súťažiaci svoje finálne návrhy.

Zadanie súťaže vznikne na základe intenzívneho trojmesačného dialógu mesta s odbornou verejnosťou. Začal sa už tento týždeň odbornou diskusiou s názvom Veľký obraz - Big Picture. V stredu 8. februára 2023 zástupcovia mesta a zainteresovaných strán v Malom Berlíne hovorili o charaktere Trnavy v jej dnešnej podobe a definovali východiská a vízie jej rozvoja v riešenom území. Nasledovať budú ďalšie odborné workshopy zamerané na rôznorodé témy mestotvorby.

Odborné diskusie prispejú k tvorbe kvalitného zadania medzinárodnej urbanistickej súťaže. Jeho súčasťou budú napríklad požiadavky na typy a množstvo občianskeho vybavenia (školské zariadenia, športoviská, detské ihriská a podobne), vodné prvky, plochy zelene, typy komunikácií či definovanie vhodného počtu budúcich obyvateľov lokality.

Záujemcovia z radov širokej verejnosti si budú môcť pozrieť videozáznamy diskusií spolu so zápismi zo stretnutí, ktoré budú v záujme maximálnej transparentnosti celého procesu zverejnené na webstránke mesta www.trnava.sk.

Vyhlásenie urbanistickej súťaže pripravuje samospráva v spolupráci s ateliérom 2021, ktorý má na Slovensku s organizovaním architektonických súťaží najviac skúseností.

„Chceme priniesť kvalitne pripravenú súťaž, ktorá pritiahne tých najlepších. Je v záujme mesta a jeho obyvateľov, aby tento veľký a dlhodobý projekt, ktorý má mať prvotriedny výsledok, prešiel špičkovým procesom. V dialógu, transparentne a profesionálne,“ uzatvára Ondrej Horváth.

Bližšiu podobu novej mestskej štvrte spoznáme už koncom tohto roka.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím