Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. marec 2018
0
836

Knižnica Hudobného centra - výsledky vyzvanej súťaže

Koncom minulého roka sa Hudobné centrum v Bratislave rozhodlo zorganizovať architektonickú súťaž. Predstavujeme výsledky súťaže.
Knižnica Hudobného centra - výsledky vyzvanej súťaže

Keďže išlo o neveľké zadanie, investor sa rozhodol uprednostniť formát vyzvanej súťaže. Zadaním bolo navrhnúť interiér knižnice Hudobného centra. Zadávateľ požadoval multifunkčné využitie, čiže okrem samotnej knižnice s priestormi na študovanie knižničných materiálov mal priestor umožniť aj malé vystúpenie pre obecenstvo dvadsiatich ľudí. Taktiež mal obsahovať miesta na súkromné počúvanie hudby cez slúchadlá. Súčasťou požadovaných priestorov boli aj kancelárske miesta pre dvoch pracovníkov Hudobného centra. Centrum sa nachádza na Michalskej ulici, v objekte, ktorý bol v minulosti viackrát prestavaný. Riešený interiér pozostával z dvoch samostatne prístupných priestorov. Priamo z dvora sú bezbariérovo prístupné miestnosti číslo 1.1. a 1.2. Ťažiskový priestor knižnice tvoria miestnosti 2.1 (predsieň) a 2.2 (samotná knižnica). Tento sa nachádza na 2. NP a je prístupný pomocou vnútorného schodiska.

Porota zasadala v nasledovnom zložení: závislí členovia - Igor Valentovič, riaditeľ Hudobného centra, a Anna Žilková; nezávislí členovia - Michal C. Hronský (FA STU, predseda poroty), Martin Kusý ml. (autorizovaný architekt SKA), Róbert Bakyta (FA STU); náhradník - Beata Polomová (FA STU).

Na prvom mieste sa umiestnili architekti z ateliéru PLURAL.

Ťažiskom návrhu sa stalo jednoznačné riešenie systému regálov knižnice v miestnosti 2.2, ktoré architekti jasne umiestnili na zadnú stenu, pričom jej orientáciou voči jestvujúcej stene s nikami vznikol v zadnej časti priestor na odkladanie mobiliáru. Toto si vyžiadalo zbúranie jestvujúcej sadrokartónovej priečky, čím sa predtým predelená izba scelila. Návrh taktiež pracuje so systémom delenia priestoru pomocou ťažkého textilného závesu. Návrh prináša kvalitnú artikuláciu v kontexte členitého priestoru. Priestory 1.1 a 1.2 architekti riešili čisto a utilitárne, umiestnením regálov po obvode miestnosti. Ako nedostatok hodnotila porota dorazenie regálu na niky v priestore 2.2, pričom nebola vyžitá možnosť premennej hĺbky. Je to však problém riešiteľný v ďalšom stupni projektu.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPPLURAL
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPPLURAL
Vizualizácia
VizualizáciaPLURAL

Druhé miesto obsadili architekti z ateliéru 2021 architekti.

Hlavná myšlienka bola v sústredení zbierok do jedného archívu v miestnosti 2.2, ktorý je zavretý za deliacou stenou. Takéto riešenie síce jasne vymedzilo funkčné zóny, avšak delí hlavný neveľký priestor na dva ešte menšie. Porota taktiež ocenila flexibilitu priestoru 2.1., ktorý sa z kancelárie zatiahnutím závesu zmení na foyer využiteľný pri kultúrnych akciách v miestnosti 2.2. Sympatickým bolo umiestnenie čo možno najväčšieho počtu študijných materiálov do miestnosti 1.2 – bezbariérovo prístupnej. Porota taktiež ocenila veľmi dobre zvládnuté neprvoplánové narábanie so symbolmi pri osvetľovacích telesách.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP2021
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP2021
Vizualizácia
Vizualizácia2021

Tretie miesto patrí tímu MikRo architects.

Porota vyzdvihla naozaj komplexné a detailné spracovanie návrhu. Návrh sa vyznačuje pestrými farbami a používaním symbolov pre prehrávanie hudby. Otázne sa však javí delenie oboch priestorov (knižnice 2.2 a študovne 2.1) v ploche podlahy či stien zmenou materiálov a farieb, ktoré by pri nepatrnom preorganizovaní nábytku prestalo fungovať.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPMikRo architects
Pôdorys 2. NP - 1. časť
Pôdorys 2. NP - 1. časťMikRo architects
Pôdorys 2. NP - 2. časť
Pôdorys 2. NP - 2. časťMikRo architects

Štvrté miesto patrí ateliéru z+v architects.

Farebne príjemne vyvážený a v detaile kultivovaný návrh však obsahuje prevádzkové problémy nezlúčiteľné s predstavou investora. Dispozičné nedostatky, a to najmä stabilná zonácia, potláčajú variabilitu priestorov.
Postoj zadávateľa pristúpiť k neveľkému zadaniu formou architektonickej súťaže sa dá označiť za chvályhodný a príkladný pre verejné subjekty podobného charakteru. Taktiež všetci zúčastnení vypracovali zadanie s patričnou vážnosťou a návrhy boli podané veľmi komplexne a sofistikovane

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPz+v architect
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPz+v architect
Vizualizácia
Vizualizáciaz+v architect

Text: Robert Bakyta

Článok bol publikovaný v časopise ARCH, číslo 3, ročník 2018.

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím