Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Pergo

Třebětice 102
Holešov

Cortizo Slovakia,

Železničný rad 29
Nová Baňa

PREFA Slovensko s. r. o.

Ladislava Dérera 2749/2
Bratislava - mestská časť Nové Mesto

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. august 2022
73
3667

Rekonštrukcia bytu T08B, Košice

Adaptácia panelákového bytu na košickom sídlisku. Ak sú architekt a klient jednou osobou, vedia sa spolu dohodnúť aj na "menej štandardných" riešeniach...
Rekonštrukcia bytu T08B, Košice
Ateliér: DOXAAutori: Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.Návrh: 2018 - 2020Realizácia: 2020 - 2022Adresa: Jenisejská 2, Košice, SlovenskoPublikované: 24. november 2022

Návrh bytu sa snažil citlivo a úctivo reagovať na samotný stavebný panelový systém, využiť jeho danosti a opraviť nedostatky. Ústrednou myšlienkou rekonštrukcie sa stalo "centrálne násobenie stien" (bližšie vysvetlí sám autor). Odstránenie všetkých vnútorných priečok ponúklo dostatok priestoru pre toto nové vnútorné usporiadanie.

Potenciál možností úprav panelákov je prekvapivo široký...

Na začiatku stála túžba mladého manželského páru po vlastnom bývaní a ochota naštudovať si princípy fungovania košických sídlisk a typy panelákových systémov v nich. Po preskúmaní bola voľba jasná – trojizbový byt (ideálne na štítovej stene) v systéme T08B, stojaci na sídlisku Nad jazerom, umiestnený do 4.NP kvôli vnímaniu ulice. 

Lokalita
LokalitaAutor: Tomáš Boroš

Stavebný systém ponúkol veľkú variabilitu dispozície bez nosných stien uprostred, dlhú lodžiu a samonosné panely na fasáde. Sídlisko, vybudované na princípoch líniového mesta, kde je bývanie obklopené rekreáciou a službami, ponúka ideálne prostredie pre mladú rodinu s malými deťmi. Na ceste do miestnej školy, škôlky, potravín, či krčmy obyvatelia nepretnú žiadnu frekventovanú cestu. Sídlisko stojace za novodobými mestskými hradbami (mestským obchvatom) funguje nezávisle od mestského centra. Jeho obyvatelia s obľubou využívajú miestne školy, škôlky, krčmy, obchody či lekárov. Komunitný život tu funguje prirodzene lepšie ako v centrálnych častiach mesta.

Poloha bytu
Poloha bytuAutor: Tomáš Boroš
Konštrukčný systém - variabilita dispozície bez nosných stien uprostred
Konštrukčný systém - variabilita dispozície bez nosných stien uprostredAutor: Tomáš Boroš

Návrh bytu sa snažil citlivo a úctivo reagovať na samotný stavebný panelový systém, využiť jeho danosti a opraviť nedostatky. Ústrednou myšlienkou rekonštrukcie sa stalo centrálne násobenie stien. Odstránenie všetkých vnútorných priečok ponúklo dostatok priestoru pre toto nové vnútorné usporiadanie.

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: Tomáš Boroš
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: Tomáš Boroš

Prvou radiálou sa stali steny okolo vertikálnych rozvodov TZB uprostred bytu. Tie boli obalené štyrmi murovanými stenami a následne obložené čiernou lesklou slinutou dlažbou. Ide o jedinú murovanú stenu v byte. Okolo tohoto “jadra” sme logicky umiestnili kúpelňu. Všetka sanita sa následne umiestnila na toto murované jadro. Umývadlo, sprchová ružica, toaleta aj vaňa. Ďalším násobením tejto steny oddeľujeme kúpeľňu od zbytku bytu. Táto stena sa pre nás stala skutočnou výzvou, keďže na ňu boli kladené vysoké nároky. Mala prepustiť do kúpelne (v strede dispozície) dostatok svetla, mala vizuálne a akusticky oddeliť kúpeľňu od zbytku bytu, no mala sa zároveň stať hlavným úložným priestorom v celom byte. 

Ústredná myšlienka - centrálne násobenie stien
Ústredná myšlienka - centrálne násobenie stienAutor: Tomáš Boroš

Vznikla stena, ktorú zo strany kúpelne tvorí copilit a za ním následne 650 mm široký úložný priestor (napnuté závitové tyče, na ktorých sú kotvené police, odkladacie boxy, a iné potrebné úložné priestory.) Tento druhý rádius sa dotýka piatich miestností - chodby, obývacej izby, kuchyne, detskej izby a spálne. Systém políc reaguje na potreby týchto funkčných zón. V obývacej izbe tvorí knižnicu a písací stôl, v kuchyni samotnú linku a odkladacie priestory, v spálňach zase šatníky. Ďalšie násobenie steny sme nemuseli stavať, postavili ho pred 53 rokmi. Dali sme ho len do pôvodného stavu - pred omietnutím. Všetky ďalšie pridané inštalácie a rozvody (VZT, osvetlenie) sme realizovali v rovnakom radiálnom systéme.

Vrstvy
Vrstvy Autor: Tomáš Boroš

Pohyb

Usporiadanie bytu ponúka jasný radiálny komunikačný systém, ktorý milujú hlavne deti. Naháňať sa donekonečna okolo centrálneho objektu len tak neomrzí. Podobný radiálny systém funguje aj v kúpeľni. Vytvára každodenný očistný rituál – WC, sprcha/vaňa, umývadlo. Do tohto radiálneho systému je umiestnený iný – priečny. Tvoria ho dva špeciálne vstupy. Jeden do samotného bytu, ten druhý do kúpeľne. Do bytu sa vchádza cez obvyklé bezpečnostné dvere. Kúpeľňu však sprístupňuje dvojica pivotových panelov - navzájom spojených prostredníctvom u štyroch ozubených kolies v stropnej časti. Tento vstup jasne indikuje či sa niekto v kúpeľni nachádza alebo nie. V momente kedy je kúpeľňa prázdna, poloha panelov vytvára pomyselnú pôdorysnú šípku a pozýva na vstup. V tomto stave sa cez dvere kúpeľňa prirodzene prevetráva. V momente keď človek vstúpi, panely sa okolo neho obtočia a on sa ocitne pred obrovským zrkadlom. Kúpelňa sa vtedy úplne oddelí od zbytku bytu. Tento nevšedný vstup mal vhodným spôsobom rozdeliť dva úplne odlišné svety - svet bytu od sveta kúpeľne.

Pivotové dvere: prázdna kúpeľňa - pôdorysná šípka signalizuje vstup + zabezpečuje vetranie. V momente vstupu panely človeka obtočia a uzavrú v intímnom priestore.
Pivotové dvere: prázdna kúpeľňa - pôdorysná šípka signalizuje vstup + zabezpečuje vetranie. V momente vstupu panely človeka obtočia a uzavrú v intímnom priestore.Autor: Tomáš Boroš
Pivotové panely dverí navzájom prepája štvorica ozubených kolies v stropnej časti
Pivotové panely dverí navzájom prepája štvorica ozubených kolies v stropnej častiAutor: Tomáš Boroš
Schematický rez
Schematický rezAutor: Tomáš Boroš
Detaily
DetailyAutor: Tomáš Boroš
Autorská kresba
Autorská kresbaAutor: Tomáš Boroš
Autoeská kresba
Autoeská kresbaAutor: Tomáš Boroš
Autorská kresba
Autorská kresbaAutor: Tomáš Boroš

 

Tvoja stena vyzerá ako tvoj život

Stena, ktorá obieha okolo kúpelne je z vonkajšej strany plná veci. Sú to veci, ktoré používame každý deň. Nie sú ničím prikryté, sú také, aké sú. Svetlo preniká do kúpelne pomedzi ne, ich vonkajšie siluety sa presvecujú vo forme tieňov. Táto stena uprostred bytu vyzerá tak, ako vyzerajú veci, ktoré používame. Vyzerá tak, ako vyzerá náš svet. Knihy, ktoré čítame, potraviny, ktoré jeme, šaty, ktoré si obliekame, topánky, ktoré nosíme - to všetko vytvára mozaiku plnú farieb a tvarov, textúr, materiálov a definuje finálnu podobu interiéru. Naša stena sa mení spolu s nami. Tak ako rastieme, meníme svoje návyky a správanie. 

Stena sa mení spolu s nami. Jednoduchým používaním - vyberaním a vkladaním tých najzákladnejších vecí prestavujeme interiér každý deň.

Koláž
KolážAutor: Tomáš Boroš

 

Materialita

Pri materiálovom riešení sme uvažovali nad prirodzenosťou a pravdivosťou panelových stavebných systémov. Podlahou sme sa snažili odkazovať na pôvodné linoleum no v súčasnejšej podobe. Pod neho sme umiestnili dve vrstvy kročajovej izolácie vo forme kartónových dosiek naplnených jemným pieskom. Policový systém tvorí čierna oceľ s pôvodnou patinou, 510 metrov nerezových závitových tyčí a morená brezová preglejka. Kuchynská linka a ostatné police, na ktoré boli kladené vyššie nároky, sú z nereze s povrchom upraveným balotinovaním. Obvodové steny boli očistené do betónu. Všetky pôvodné výrobné nápisy na paneloch, nivelizačné čiary či odkazy robotníkov zostali zachované.

Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko
Foto: David Hanko

Ateliér

Ing. arch. Tomáš Boroš, ArtD.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím