Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. marec 2024
0
449

A8000 predstavili víziu transformácie areálu teplárne v Českých Budějoviciach

Priestor pre vzdelanie, výskum, mladých podnikateľov aj spoločenské podujatia.
A8000 predstavili víziu transformácie areálu teplárne v Českých Budějoviciach

Súčasťou zámeru mesta České Budějovice, ktorý počíta s ukončením využívania fosílnych palív, je transformácia areálu dosluhujúcej uhoľnej teplárne na východnom predmestí. Cieľom projektu je konverzia brownfieldu na “energetický park”, ktorá okrem primárnej funkcie energetického zhodnocovania odpadov iniciuje ďalší rozvoj územia a verejnoprospešných aktivít. Zámer čerpá inšpiráciu z úspešných zahraničných realizácií, medzi ktoré patrí napríklad známa spaľovňa v Kodani z dielne ateliéru BIG. Výsledky medzinárodného súťažného workshopu sme nedávno predstavili v tomto článku.

Dnes sa detailnejšie  pozrieme na návrh kolektívu Ateliér A8000, ktorý zvíťazil v druhej časti súťaže - porotu najviac zaujal jeho návrh udržateľnej premeny bývalej budovy teplárne. Víťazom prvej a tretej časti súťaže - architektonického návrhu fasád a krajinárskeho riešenia areálu, sa stal česko-švédsky ateliér Lasovsky Johansson Architects.

Pražský ateliér sa najlepšie vysporiadal s konverziou objektov z roku 1989 na technologické a spoločenské centrum. Významnú súčasť projektu tvorí FabLab - výrobné laboratórium na produkciu počítačovo navrhovaných produktov, projektov a umeleckých diel, prostredníctvom technológií ako 3D tlač, CNC frézka, alebo laserová rezačka… 

Architekti v súčasnosti dokončujú ideovú víziu, na ktorú nadviaže architektonická štúdia. Termín ukončenia realizácie projektu je aktuálne stanovený na rok 2030.

Návrh A8000 zachováva súčasné objekty, konštrukcie a zariadenia. Nový FabLab - centrum pre vzdelanie, výskum, prácu a v neposlednom rade aj zábavu vznikne v priestoroch pôvodnej teplárne. Autori vidia novú funkciu a spoluprácu s lokálnymi partnermi z oblasti výskumu, vzdelávania a výroby ako katalyzátor transformácie brownfieldu na technologický  “inkubátor” pre študentov, začínajúcich výskumníkov a startupy. Nová funkčná náplň preto ponúkne coworkingové a spoločenské priestory, dielne, prednáškové miestnosti, kaviareň, alebo kino.

V severovýchodnom nároží počítajú architekti s umiestnením vysokoškolských internátov  pre neďalekú VŠTE. V tomto prípade ide o novú modulovú výstavbu, s možnosťou jednoduchej etapizácie projektu. Medzi dôležité prvky návrhu patria zelené strešné terasy a študovne, vzájomne prepojené systémom lávok z recyklovaných konštrukcií dopravníkov uhlia. Zámer počíta s kapacitou ubytovania pre 250 študentov. V spojení s FabLabom zabezpečí nová funkcia život areálu v režime 24/7.

Návrh vznikol v spolupráci A8000, krajinárskeho ateliéru Krejčiříkovi a organizácie Make More. 

Autorský tím:

Autori A8000 - Martin Krupauer, Pavel Kvintus, Andrej Kacera, Martin Sedmák
Spolupracujúci tím A8000 - Lucie Formanová, Matúš Pastor, Bernadeta Szalaiová, Jana Březinová
Spolupráca na koncepcii FabLabu - Vojtěch Kolařík, Ondřej Kašpárek 
Spolupráca landscape - Přemysl Krejčiřík, Kamila Krejčiříková, Alexandra Kuklová
Investor: ZEVO Vráto, a. s.

Projekt ZEVO Vráto v apríli 2022 prešiel úspešne procesom EIA a získal súhlasné stanovisko Ministerstva životného prostredia ČR. 

Do architektonického súťažného workshopu sa prihlásilo celkom 22 súťažných tímov z Česka, Veľkej Británie, Slovenska, Rakúska, Švédska, Dánska a Japonska. Už v máji 2023 vybrala odborná porota štyroch finalistov na základe predložených referenčných projektov, medzi ktorými bol aj ateliér A8000.

Podklady: Atelier8000

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím