Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
8. Jún 2018
0
1419
Rodinný dom pri lese - Bratislava, Rusovce

Rodinný dom pri lese - Bratislava, Rusovce

AutoriIng. arch. Ľubomír Peráček st.
Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.
InvestorĽubomír Peráček s manželkou
Plocha pozemku652 m2
Zastavaná plocha162 m2
Podlažná plocha180 m2
Obostavaný objem570 m2
Návrh2015 - 2016
Realizácia2016 - 2017
AdresaRusovce,
Slovensko
Bývanie na hranici lužného lesa. Vlastný dom architekta.

Stavba je súčasťou Villaparku Rusovce, súboru šiestich domov, na ktorom sa architekti autorsky aj investične podieľali. “Dom pri lese” je tak, ako jeho názov naznačuje, situovaný priamo na hranici chráneného lužného lesa, na východnej hranici štyridsaťárového areálu.  

Priestranný drevodom je navrhnutý ako komfortné bývanie pre dvojčlennú rodinu. Architektúra v tomto prípade nehýri bohatosťou tvarov. Prioritou bola funkčnosť a prehľadnosť usporiadania priestorov. Ako sme pri architektoch z ateliéru MOLNÁR - PERÁČEK zvyknutí ide o drevostavbu z CLT dreveného masívu. Architekti v plnej miere využívajú technické špecifiká konštrukčného materiálu. Panely sa v surovej forme objavujú aj v interiéri.

Viac slovami autorov:

Architektúra

Východiskom konceptu domu bolo prostredie chráneného lužného lesa, ktorý vizuálne zasahuje až na stavebnú parcelu. Ďalším dôležitým vstupom bol fakt, že dom je súčasťou väčšieho projektu, konkrétne šiestich rodinných domov v uzavretom areáli, ktorý vznikal naraz v našom ateliéri.

Jednotná filozofia spoločného projektu od začiatku určila, že stavby budú realizované z CLT panelov. Mikrourbanizmus ustúpil stromom, čím vznikla nezvyčajná parcelácia s kľukatou cestou uprostred.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Základným kritériom návrhu bolo vytvorenie priestranného domu, ktorý kladie dôraz na kvalitné prírodné materiály, energetickú efektívnosť a užívateľský komfort. Materiálová báza domu ako aj vizuálny prejav stavby má komunikovať s prírodným okolím lužného lesa, čo sa odzrkadlilo v použití obkladu z červeného smreku a vo zvolenom konštrukčnom prístupe.

Ten je charakteristický svojim jednotným rukopisom od primárnej nosnej konštrukcie, ktorá je z lepeného masívneho dreva, cez sekundárne konštrukcie roštov odvetraných fasád a striech, kde bolo znova použité drevo, až pod fasádne obklady. Čistý architektonický výraz domu ide ruka v ruke s racionálnou a vzhľadom na použité rozpony subtílnou drevenou konštrukciou. Práve použitý CLT drevený masívny systém využíva v maximálnej miere svoje statické možnosti.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Navrhovanie na pozemku s nízkym indexom zastavanosti predurčilo kompaktné dvojpodlažné riešenie domu. Malá zastavanosť vzhľadom na lokalitný program investora vylučovala možnosť garáže. Dom lemuje krytá terasa orientovaná do záhrady a lužného lesa, ktorá vytvára príjemné podlubie.

Situácia
SituáciaAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Dispozícia

Do domu sa vstupuje cez kryté zádverie v severnom “technickom” trakte domu. Na vstup nadväzujú šatníky, ďalej práčovňa a technická miestnosť. Chodba pokračuje ku kúpeľni a priechodnej pracovni. Priestor ústi v spálni orientovanej presklenou stenou do lesa. Ústrednými miestnosťami na prízemí sú obytná kuchyňa a hala. Obytná kuchyňa bola komponovaná tak, aby pri varení umožňovala priamy výhľad z varného ostrova do záhrady. Južne orientovaná presklená stena tiež sprístupňuje krytú terasu. Obytná hala je akcentovaná prevýšením. Pod úrovňou vyvýšenej strechy je presvetlená dvojicou pásových okien s výhľadom do korún stromov lužného lesa.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Na poschodí je situovaná jednopriestorová nočná časť, ktorá sa presklenou stenou otvára do strešnej terasy s výhľadom do záhrady a lužného lesa. Dlhé pásové okno zabezpečuje poobedné preslnenie zo západu.

Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Konštrukcia

Zakladanie
Dom je založený na doske z vodonepriepustného armovaného betónu, ktorá je uložená na zhutnenom násype z penového skla hrúbky 300 mm.

Nosná konštrukcia
Zvislé nosné steny sú vyhotovené z lepených drevených CLT panelov hrúbky 100 mm, ktoré sú kotvené uholníkmi do základovej dosky. Na horizontálne konštrukcie stropov bol použitý lepený masív typu BSH (HNT) s hrúbkov 160 mm.

Dom je zastrešený jednoplášťovou pochôdznou a extenzívnou strechou nad prvým nadzemným podlažím a dvojplášťovou prevetrávanou strechou nad nočnou časťou.

Obalové konštrukcie
Obvodový plášť objektu je z vonkajšej strany zateplený prírodnou tepelnou izoláciou na báze drevovlákna s hrúbkou 240 mm. Fasáda je prevetrávaná. Dvojplášťová strecha je zateplená izoláciou z fúkaného drevovlákna hrúbky 450 mm. Okná sú kvôli ideálnemu teplotechickému riešeniu predsadené do tepelnej izolácie v drevených špaletách. Obvodový plášť objektu je realizovaný ako prevetrávaná difúzne otvorená stena s obkladom na drevenom rošte (drevený masív z červeného smreku kombinovaný s nehorľavými fasádnymi vláknocementovými doskami).

Rez a pohľady
Rez a pohľadyAutor: ateliér MOLNÁR-PERÁČEK

Interiér

Použitý CLT masívny konštrukčný systém je v súlade s filozofiou projektu priznaný v interiéri v plnej miere. V hygienických zariadeniach sú veľkoplošné gresové obklady. Liata biela podlaha necháva vyniknúť prírodnú kresbu dreva. Na poschodí nájdeme na podlahe zelený koberec s vyšším vlasom, sme použili za účelom “zútulnenia” priestoru určeného na odpočinok.

Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.
Foto: Ľubomír Peráček, ml.

Prevádzka

Vykurovanie, prípravu teplej vody a chladenie objektu zabezpečuje tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinácií s nízkoteplotným podlahovým sálavým vykurovaním a chladením. Dom je vybavený centrálnym vysávačom a studňou na prevádzku WC, práčky a závlahy pozemku.

Parametre nízkoenergetického domu sa nám podarilo dosiahnuť aj vďaka prevetrávanej fasáde a streche domu s vysokým tepelným odporom. Zvýšená akumulačná schpnosť prírodných izolácií sa pozitívne prejavuje najmä v lete. Konštrukčné riešenie domu je primárne zamerané na kvalitné a zdravé bývanie s použitím prírodných vysokodifúznych materiálov.

 

Podklady: MOLNÁR – PERÁČEK

Poloha diela

Ing. arch. Ľubomír Peráček st.
Ing. arch. Ľubomír Peráček ml.

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím