Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

JANOŠÍK OKNA-DVEŘE

Valašské Příkazy 55 55
Valašské Příkazy

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

REYNAERS ALUMINIUM s.r.o.

Office: TWINCITY C HubHub, Mlynské Nivy 16
Bratislava

VELUX

Tepelnoizolačné parametre vyhovujú...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

MINIMAL / MAXIMAL – kovanie v minimalistickom dizajne

Material & Technology s.r.o. – M&T (výrobca)
Material & Technology s.r.o. – M&T (distribútor)

ISOVER STOPVAP 90

Parozábrana pre difúzne uzatvorené konštrukcie...

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. júl 2020
1
773

Športová hala Modřice (ČR)

Nové športovisko, nadväzujúce na kontext historickej zástavby.
Športová hala Modřice (ČR)
Autori: Vojtěch Sosna, Jakub Straka, Jáchym SvobodaSpolupráca: Karolína Urbánková, František BosákInvestor: mesto ModřicePlocha pozemku: 6 483 m2Zastavaná plocha: 2 375 m2Podlažná plocha: 3 566 m2Investičný náklad: 7 mil. €Návrh: 2015 - 2017Realizácia: 2018 - 2020Adresa: Benešova 274, Modřice, Česká republikaPublikované: 7. august 2020

Vo februári otvorila Praha 7 novú radnicu, ktorá vzišla zo súťaže s medzinárodnou účasťou. V konkurencii sedemdesiatich kolektívov zvíťazil ateliér bod architekti. Podľa nadväzujúceho projektu pražského ateliéru  bola následne dokončená jedna z najväčších verejných zákaziek zrealizovaných v ČR na základe architektonickej súťaže. Pražský kolektív zvíťazil aj o rok skôr v súťaži na športovú halu v juhomoravskom meste Modřice. Dnes predstavíme práve túto čerstvo dokončenú realizáciu. 

 

Architektonické riešenie

Priestorový koncept haly sa vyrovnáva s drobnou mierkou okolitej zástavby. Ako vzor poslúžil architektom historický objekt reštaurácie U Brázdilů. Objem prístavby prístavba zo strany ulice kopíruje výšku susedného domu. Pri pohľade zo západnej strany vynikne hmotová kompozícia, ktorá navonok pôsobí ako adícia archetypálnej siluety historického objektu. Členenie stavby na tri totožné objemy však reflektuje vnútornú prevádzku športoviska.

Jednoduchá uličná fasáda má do Benešovej ulice orientovaný jediný stavebný otvor - akcentovaný hlavný vstup. Úroveň podlahy veľkej haly je zapustená o tri metre oproti vstupu a foyer. Zvolené riešenie umožnilo zredukovať výšku objektu a zarovnať úroveň hlavnej rímsy s pôvodným objektom. Priestory okolo haly sú oživené priehľadmi na športoviská, ktoré je možné zacloniť predsadenými roletami.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Fasáda

Omietka, profilovaná do horizontálnych ríms s prierezom pravouhlého trojuholníka, pridáva detail monochromatickým plochám fasády. Zvolené riešenie je reminiscenciou bosáže, ktorá člení fasádu sokolovne. Uličná fasáda reštaurácie U Brázdilů bola zrekonštruovaná do podoby, ktorú ilustrujú pohľadnice zo začiatku 20. storočia. Reštauračné práce zahŕňali najmä obnovenú bosáž na prízemí a zrenovované ozdobné šambrány so suprafenestrami.

Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Situácia
SituáciaAutor: bod architekti

Interiér

Priehľady do hlavnej športovej haly z foyer vedú návštevníkov na tribúnu. Cestou míňajú presklenú stenu oddeľujúcu hľadisko a posilňovňu. Pohľadová vrstva interiéru vychádza z nosnej konštrukcie, ktorú estetizuje. To je prípad masívnych prievlakov v hale, ktoré rytmizujú priestor. Zároveň ukrývajú zrolované deliace opony, ktoré slúžia na vymedzenie jednotlivých ihrísk v hale. Prevládajúci pohľadový betón dopĺňajú dubové podlahy a obklady stien a akustický podhľad svetlíkov. Pozdĺž prístupovej ochodze, vedúcej na tribúnu, prebieha strešný svetlík. Difúzna vrstva umiestnená pod zasklením zabraňuje oslneniu športovcov. 

Na vstupnú halu je napojená sokolovňa s ubytovaním a reštauráciou. Prvé poschodie športového centra zaberá zrkadlová sála s horným osvetlením a ubytovanie v historickom objekte. Podkrovný priestor sokolovne využíva dvojica nocľahární s možnosťou ubytovania celého športového oddielu.

Športová hala je prepojená so susediacou základnou školou prostredníctvom podzemnej chodby. Deti zo školy vstupujú do športovej haly v úrovni hracej plochy hlavnej haly, kde sú situované šatne a bazén. Prevádzka sa tak nekríži, so športovou verejnosťou, prichádzajúcou z úrovne ulice.

Pôdorys 1. PP
Pôdorys 1. PPAutor: bod architekti
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NPAutor: bod architekti
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NPAutor: bod architekti

Konštrukčné a technologické riešenie

Prevládajúce monolitické konštrukcie ostávajú vo veľkej časti z interiéru ako pohľadová vrstva. Liate prievlaky v hlavnej hale dopĺňa oceľová konštrukcia svetlíkov. Čiastočné zapustenie haly zlepšuje vnútornú klímu a prispieva k zlepšeniu ekonomiky prevádzky. Okenné otvory sú minimalizované, nielen s ohľadom na tepelné straty, ale aj z dôvodu horného osvetlenia hál, ktoré prináša výrazne kvalitnejšie svetlo. 

Povrchová úprava plechovej strechy novostavby zodpovedá farbe omietky. Pôvodný objekt si zachoval krytinu z pálených škridiel - "brněnek". Strecha nízkeho traktu so šatňami, posilňovňou a bazénom je pokrytá extenzívnou zeleňou.

Pozdĺžny rez
Pozdĺžny rezAutor: bod architekti
Pohľad južný
Pohľad južnýAutor: bod architekti
Pohľad severný
Pohľad severnýAutor: bod architekti
Pohľad východný
Pohľad východnýAutor: bod architekti
Pohľad západný
Pohľad západnýAutor: bod architekti
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík
Foto: Tomáš Slavík

Podklady: bod architekti

Poloha diela

Vojtěch Sosna
Jakub Straka
Jáchym Svoboda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím