Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
17. január 2022
34
5518

Byt EMA, Bratislava

Rekonštrukcia trojizbového bytu v centre Bratislavy pre mladý pár.
Byt EMA, Bratislava
Autori: Ing. arch. Katarína Príkopská, Ing. arch. Ivan Príkopský, Ing. arch. Tomáš SzőkePodlažná plocha: 76m2Návrh: 2020 - 2020Realizácia: 2021 - 2021Adresa: Staré Mesto , Bratislava I., SlovenskoPublikované: 28. január 2022

Architekti z bratislavského ateliéru TOITO architekti sa sústredili na najpodstatnejšie prvky návrhu. Znova definovali prevádzku a dispozíciu bytu. Preplávajúca denná zóna bytu, presvetlila celú hĺbku dispozície - najmä pôvodne uzavretú vstupnú časť. Špecifikom riešenia sú "interiérové okná", ktoré umožňujú podľa potreby prepojiť jednotlivé miestnosti. Nosnou témou rekonštrukcie sú stavebné úpravy, odhalenie materiality pôvodných konštrukcií a realizácia nových na mieru navrhnutých stolárskych prvkov. Podobne ako v mnohých predchádzajúcich realizáciách ateliéru (viď. súvisiace články na konci textu).  

Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Realizáciu predstavia autori:

EMA je rekonštrukcia trojizbového bytu pre mladý pár v centre Bratislavy. Pôvodné delenie izba - chodba - izba považujeme nateraz za prekonané. 

Nová dispozícia otáča kostru o 90°. Členitá denná časť je spojitý preplávajúci priestor. Kuchyňa s jedálňou do ulice, pracovňa v strede, obývacia izba do dvora. Na tento rozmanitý celok nadväzujú dve izby a hygiena. Každá z nich si vymieňa svetlo/výhľad so susedom. Tri interiérové okná otvárajú dispozíciu ešte viac, násobia kontakt, pridávajú svetlo. Rozdiel medzi funkčnými celkami bytu sa zmenšuje. Spálňa sa stáva pohodlným rozšírením jedálne, vstupná hala je pracovňa a spojovacia chodba, hosťovská / detská izba je druhou pracovňou.

Nový byt sa pokúša spojiť protiklady. Intímny svet domácich a intenzívne stretnutia s rodinou a priateľmi. Je to plán aktivít a možností. Ako sa mu bude dariť ukáže čas.

Východiskový vs. nový stav
Východiskový vs. nový stavAutor: TOITO architekti
Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: TOITO architekti
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská
Foto: Katarína Príkopská

Pôvodný stav:

Poloha diela

Ing. arch. Katarína Príkopská
Ing. arch. Ivan Príkopský
Ing. arch. Tomáš Szőke

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím