Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Gerhardt Braun Slovakia k.s.

Pivničné kobky

Drobného 27
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Material & Technology s.r.o. – M&T

Sídlo Spoločnosti: Čs. Odboje 1044
Dobruška

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

VELUX INTEGRA

Elektrické panoramatické strešné okno s...

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (výrobca)
VELUX SLOVENSKO spol. s r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Povrchové temperovanie betónového jadra

Princíp temperovania betónového jadra spočíva...

REHAU s.r.o. (výrobca)
REHAU s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
26. máj 2020
1
2571

Byt Svätoplukova, Bratislava

Pretvorenie pôvodnej - štruktúrovanej dispozície bytu z päťdesiatych rokov na otvorený interiér pre mladú rodinu.
Byt Svätoplukova, Bratislava
Autori: Mgr. art. Richard Kilo, Ing. arch. Matej HončPodlažná plocha: 67,5 m2Návrh: 2019 - 2019Realizácia: 2019 - 2020Adresa: Svätoplukova , Bratislava, SlovenskoPublikované: 31. máj 2020

V septembri minulého roka sme predstavili rekonštrukciu podkrovného bytu na Súťažnej ulici, ktorý zaujal efektívnym využitím limitovanej plochy pre potreby päťčlennej rodiny. Aktuálna realizácia ateliéru Kilo Honč sa nachádza len niekoľko desiatok metrov odtiaľ, na okraji najstaršej bratislavskej sídliskovej časti. Interiér zrekonštruovaného predvojnového bytu na Svätoplukovej ulici navrhovali architekti opäť pre mladú rodinu. Dispozícia preplávajúceho bytu prešla výraznou zmenou. Autori nechávajú vyznieť otvorený priestor a  materiál v základnej, hrubej forme. Odhalená stavebná substancia kontrastuje s nevyhnutným (ne)formálnym vybavením. 

Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár

Realizáciu bližšie predstavia autori:

Výsledkom nášho riešenia je pretvorenie pôvodnej - štruktúrovanej dispozície bytu z päťdesiatych rokov na otvorený a viacvýznamový interiér pre mladú rodinu. Byt s výmerou 67m2 vedome argumentuje dôležitosťou sociálnej interakcie. 

Interiér je transformáciou našej dlhodobej internej diskusie o priestore, materiáloch, štruktúre, procese a miere detailov. O tom, čo stačí, čo je nevyhnutné a čo napokon nemusí byť vôbec dôležité a prestáva to mať význam. Preto sme sa zamerali hlavne na priestor, zážitok a ľudí, ktorí v ňom žijú.

Pôvodná dispozícia bytu pozostávala z predsiene, na ktorú bola nadväzovala kuchyňa s malou komorou a vstup do menšej obývacej miestnosti. Malá hosťovská izba (pôvodne izba pre slúžku), bola spolu s toaletou “opretá” o malú lodžiu. Kúpeľňa vypĺňala priestor medzi dvoma spálňami, v najvzdialenejšej časti bytu.

Pôdorys - pôvodný stav
Pôdorys - pôvodný stavAutor: KILO / HONČ

Riešenie byt výrazne otvára. V dispozícii, v materiáloch a konštrukciách, v rozmeroch ale tiež v “v hĺbke”. Je navrhnutý ako priestor a kulisy, mobiliár je len symbolickým dopovedaním. Čitateľné členenie na dva trakty definuje nosný systém samotného domu.

Preplávajúci byt je orientovaný v smere východ - západ. Otvorená denná časť je situovaná v strede dispozície, v nadväznosti na kúpeľňu, loggiu a zádverie. Jej súčasťou je veľká kuchynská linka, okrúhly jedálenský stôl, obývacia časť a preplávajúca zrkadlová kulisa. Tá deformuje ohraničenie priestoru. Prepája začiatok a koniec bytu a zároveň slúži ako vstup do WC a dvoch samostatných skladových priestorov. Vstupná časť je presvetlená nadsvetlíkom, umiestneným v spálni nad skriňou. Tá sa nachádza na opačnom konci dispozície ako detská izba, čím vytvárame dostatočnú intimitu a súkromie pre nočnú časť. Priestorovo sú tieto dve izby koncipované tak, aby boli stále súčasťou dennej zóny. Kúpeľňa je prostredníctvom rozmernej presklenej steny úplne “otvorená“ do stredu dispozície. V prípade potreby je miestnosť možné oddeliť závesom. 

Mobiliár bytu je vo väčšej časti vyhotovený na mieru stolárom. Niektoré prvky sú však typové, alebo vyrobené ako naše interné nábytkové experimenty.

Pôdorys - nový stav
Pôdorys - nový stavAutor: KILO / HONČ
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Foto: Matej Hakár
Vizualizácie
VizualizácieAutor: KILO / HONČ

Autori: KILO / HONČ
Za fotografie ďakujeme Matejovi Hakárovi

Poloha diela

Mgr. art. Richard Kilo
Ing. arch. Matej Honč
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím