Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
31. máj 2023
1
469

Zjazdovka končiaca na hrane oceánu. V Kanade vzniká nový rekreačný areál s celoročným využitím podľa návrhu českého ateliéru A8000

Rozvoj prímorského strediska v prírodnom prostredí provincie Nové Škótsko.
Zjazdovka končiaca na hrane oceánu. V Kanade vzniká nový rekreačný areál s celoročným využitím podľa návrhu českého ateliéru A8000

Kolektív A8000 svoje skúsenosti s tvorbou územných plánov a rozvojových stratégií miest a obcí - napríklad pre Lipno nad Vltavou, brniansku industriálnu zónu Špitálka, alebo okolie jazera na mieste zaplavenej uhoľnej bane prenieslo na východné pobrežie Kanady. 

Prezentujeme príklad práce stredoeurópskych architektov v zámorí. Základný pilier predstavovaného projektu tvorí lyžiarsky areál Cape Smokey. Rezort vznikol v 70. rokoch minulého storočia z iniciatívy provincie Nové Škótsko, ktorá bola súčasne jeho investorom. V posledných rokoch však postupne upadal a chátral. Cieľom nového investora je rozvoj prímorského strediska v prírodnom prostredí Cape Breton Highlands National Park.

Lyžiarsky areál majú rozšíriť celoročné aktivity, ktoré zahŕňajú vychádzkové trasy, rekreačný prístav, alebo cyklotrasy a traily pre horské bicykle. Zázemie rekreačného strediska má rozšíriť hotel, súkromné apartmány, služby aj reštaurácie. Medzi najväčšie lákadlá bude patriť zjazdovka končiaca na hranici oceánu. 

Vizualizácia: A8000

Pôvodné lyžiarske stredisko v Cape Smokey vzniklo pred 40 rokmi pri príležitosti zimných kanadských športových hier. Osudným sa mu stalo úzke zameranie iba na zimnú sezónu a orientácia výhradne na športové využitie. Opustený areál sa snažia postaviť na nohy českí investori. Na ich čele stojí predseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval,  ktorý pre spoluprácu na vízii, koncepte a masterplane oslovil atelier A8000

Potenciál strediska, ktoré sa nachádza priamo na kanadskom cestnom okruhu Cabot Trail, vedúcom kanadským pobrežím sa rozhodli architekti rozvíjať prostredníctvom celoročného využitia, s hlavnou letnou a zimnou sezónou a vedľajšou jarnou a jesennou prevádzkou. 

Súčasťou návrhu je prístav, rozšírený o vychádzkové mólo, ubytovanie, apartmány, ale aj minipivovar, alebo remeselná pekáreň. Za architektúrou rekreačných objektov v prístave stojí ateliér ADR na čele s Petrom Kolářom. Priamo z nového hlavného námestia malého mestečka povedie 1 200 metrov dlhá lanovka na náhornú plošinu High Lands. Starú dvojsedačkovú lanovku pritom nahradí moderná kabínková dráha s kapacitou 2 400 osôb za hodinu. Na vrchole lyžiarskeho areálu plánuje investor vybudovať reštauráciu. Niektoré lyžiarske trate povedú medzi rekreačnými objektmi. Návštevníci tak budú môcť na zjazdovku vyraziť priamo zo svojho apartmánu.

"Cape Smokey je úžasné místo. Jen si to představte: lyžujete na kopcích, zatímco pozorujete oceán, jestli se z něj náhodou nevynoří velryba. Něco takového jinde nezažijete. Od začátku nám proto bylo jasné, že zde musí vzniknout dvousezónní středisko. Jedině tak může území ekonomicky prosperovat a stát se skutečně živým areálem, do kterého se budou lidé rádi vracet. Místo navíc leží přímo na ikonickém okruhu Cabot Trail. Všude kolem je ale velmi řídké osídlení. Kdysi oblast žila z hornictví a rybolovu. Prvé se přestalo vyplácet a druhé bylo omezeno. Kanaďané tak dnes vítají každou novou iniciativu," vysvetľuje architekt Martin Krupauer.

Na projekte sa podieľa skupina investorov, medzi ktorých patrí aj podnikateľ Martin Kulík, ktorý stojí okrem iného za úspechom lyžiarskej obce Malá Horní Úpa a Jiří Kejval. Celkom by na území mohlo žiť až 3 500 ľudí. Už teraz je v prevádzke nová kabínková lanovka, hotové sú aj základy chodníka v korunách stromov. Pracuje sa tiež na peších chodníkoch a cyklotrasách, ale aj na prvých objektoch pre ubytovanie. Všetko by malo byť hotové do 10 rokov.

Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000
Vizualizácia: A8000

Autorský tím: Martin Krupauer, Pavel Kvintus, Martin Sedmák, Václav Mašek, Petr Jakšík
Dizajn tím: Petr Jakšík, Václav Mašek, Matúš Paštor, Jaroslav Kedaj, Ondřej Sejkora

Podklady: Atelier8000

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím