Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
18. október 2022
0
728

Najlepší slovenský komunikačný dizajn: Národná cena za dizajn 2022

Najväčšia prehliadka slovenského komunikačného dizajnu vyhlásila víťazov.
Najlepší slovenský komunikačný dizajn: Národná cena za dizajn 2022

Vzdelávacie videá približujúce deťom umenie, publikácia, ktorá má nasmerovať študentov v grafickej praxi, kniha ako montessori pomôcka alebo nová vizuálna identita mesta Nitra. Aj to nájdete medzi ocenenými dielami najlepšieho komunikačného dizajnu rokov 2020 a 2021. Ocenené diela aj výber z prihlásených prác si môže verejnosť pozrieť na prebiehajúcej výstave Národnej ceny za dizajn 2022 v Galérii dizajnu Satelit až do 18. decembra 2022.

19. ročník súťažnej prehliadky slovenského dizajnu vyhlásil ocenených. V súťaži Národná cena za dizajn, tento rok venovanej najlepšiemu komunikačnému dizajnu za roky 2020 a 2021, bolo počas slávnostného galavečera 18. októbra 2022 v Divadle Nová scéna odovzdaných 10 hlavných cien, 4 ceny pre osobnosti dizajnu a 2 špeciálne uznania

Do Národnej ceny za dizajn 2022 sa prihlásilo až 380 projektov v 11 kategóriách: Kampaň, Identita, Knihy a publikácie, Digitál, Animácia a video, Priestor, Písmo, Obal a objekt, Plagát a vizuál, Študentský dizajn, Nové horizonty. Tie hodnotila počas leta medzinárodná porota, ktorá vybrala 146 diel na výstavu a z nich 43 nominácií.

Ocenenie NCD22 navrhol grafický dizajnér Martin Bajaník, pričom vychádzal z celkového tohtoročného vizuálu ceny. Pri výrobe ocenenia sa využila 3D tlač. Zvolený spôsob realizácie bol inšpirovaný výstavou Materialisti, ktorú v prvej polovici roka Slovenské centrum dizajnu uviedlo v Galérii dizajnu Satelit a kde jeden panel bol venovaný práve materiálovým aj dizajnérskym možnostiam 3D tlače.

 

Ocenenia národnej ceny za dizajn 2022 - hlavné ceny v jednotlivých oblastiach:

Študentský dizajn

Štúdia štúdií
Autorka: Kristína Uličná

Publikácia, ktorá čitateľovi ponúka možnosť nazrieť do hláv grafických dizajnérov a pochopiť ich zmýšľanie, ako uvažujú počas tvorivého procesu a kým sú. Kniha má pomôcť študentom, z ktorých niektorí nevedia, čo presne by chceli po štúdiu robiť, nasmerovať ich budúcu prax v grafickom dizajne. Štúdia štúdií obsahuje rozhovory so solitérnymi dizajnérmi, grafickými štúdiami a reklamnými agentúrami na Slovensku.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

162
Youtube

 

Špeciálna cena v kategórii Študentský dizajn

Ohnivko - Interaktívna online aplikácia na výučbu prvej pomoci
Autor: Adrián Gubrica

Prvú pomoc napriek jej životnej dôležitosti ovláda na Slovensku len päť percent ľudí. Cieľom tejto bakalárskej práce bolo preto nájsť spôsob, ako lepšie vyučovať, motivovať a pomôcť ľuďom získať znalosti o prvej pomoci v interaktívnom online prostredí. Autor pre tento cieľ navrhol aplikáciu založenú na výučbe formou interaktívnych videí, ktorú dopĺňajú moderné gamifikačné a mikroučiace prvky. Súčasťou riešenia je aj adaptívna mobilná aplikácia, ktorá slúži ako rýchla pomoc. Celú aplikáciu zastrešuje logo v tvare ohnivka inšpirované citátom „Záchranná reťaz je len taká silná, ako jej najslabšie ohnivko”, ktoré najlepšie vystihuje zmysel prvej pomoci. Aplikácia bola navrhnutá na základe užívateľského výskumu a rozhovorov s odborníkmi z oblasti záchranných služieb.

 

Priestor

QBECEDA - grafický dizajn výstavného stánku Qubus Design Studio
Autor: Matúš Buranovský

Vizuálny štýl stánku Qubus Design Studio a kachličiek s Qbecedou na festivale Designblok 2021 v Prahe, pričom návrh stánku bol ocenený hlavnou cenou. Písmo bolo špeciálne upravené pre potreby aplikácie na porcelánové kachličky. Projekt vznikol iba vďaka spolupráci s písmolejárňou Adjacent Possible, ktorá sa zaoberá tvorbou 3D abecied.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

158
Youtube

 

Animácia a video

Výtvarná rozcvička
Autori: Veronika Obertová, Michaela Čopíková / Ové Pictures a kolektív autorov

Cyklus animovaných vzdelávacích videí Slovenskej národnej galérie vťahuje žiakov do sveta vizuálneho umenia prostredníctvom šiestich aktuálnych tém a tvorivých workshopov. Animované videá približujú zdigitalizované výtvarné diela zo zbierok slovenských galérií a otvárajú nové možnosti ich využitia v oblasti vzdelávania umením v škole či doma.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

85
Youtube
5793
Youtube

 

Písmo

Písmo UK Sans
Autor: Ondrej Jób

Písmo UK Sans je bezserifové písmo s nízkym kontrastom v siedmich hrúbkach a širokou jazykovou podporou, vytvorené špeciálne na použitie vo vizuálnej identite Univerzity Komenského v Bratislave. Jeho dizajn je postavený na kombinácii viacerých historických a moderných vplyvov, z ktorých najdôležitejším je Capitalis Monumentalis – rímska kapitála. UK Sans preberá jej konštrukciu a tieňovanie, pridáva však aj kaligrafický kontrast a niekoľko moderných prvkov, ako napríklad kolmé zrezanie diagonálnych a vertikálne zrezanie oblých ťahov.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

337
Youtube

 

Obal a objekt

Kúpeľné oblátky Trenčianske Teplice
Autorka: Lívia Lörinczová

Dizajn obalov kúpeľných oblátok nostalgicky čerpá z 19. storočia typického dekoratívnosťou a úpadkovou typografiou. Originálne vytvorený logotyp Trenčianske Teplice tvarovo vychádza z nápisov na dobových fotografiách a pohľadniciach z kúpeľného mesta. Dekory kreslia tvar okrúhlych oblátok skrývajúcich sa vnútri a texty naznačujú pôvod oblátok, rukodielnu výrobu a jednotlivé príchute. Hoci dizajn odkazuje na históriu, nesnaží sa simulovať dojem starého obalu vybraného z archívu. Farby sú svieže a v mnohých prípadoch korešpondujú s príchuťou. Na zadnej strane sa v rôznych variáciách striedajú ilustrácie významných teplických pamiatok a kúpeľných domov spolu s rokmi, keď boli postavené. Škatuľa na sladkosti sa zároveň stáva suvenírom a pozdravom z kúpeľného mesta.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

272
Youtube

 

Kampaň

Plagáty pre festival Dni architektúry a dizajnu 2021 v Bratislave
Autor: Matúš Buranovský

Festivalu Dni architektúry a dizajnu sa v roku 2021 podarilo zaplaviť Bratislavu abstraktnými obrazmi. Celkovo ich bolo 22 na 56 stanovištiach vo všetkých kútoch mesta. Ročník podujatia sa niesol v duchu spomienky na Československo, ale aj oslavy súčasných spoluprác týchto dvoch krajín. Abstraktné obrazy boli v skutočnosti detailami stavieb autoriek a autorov vystupujúcich na danom ročníku, ktoré autor kampane, iba vďaka abstrahovaniu, dokázal jednotne odprezentovať verejnosti.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

164
Youtube


Identita

Vizuálna identita Mesta Nitra
Autori: Martin Kahan, Andrej Barčák, Andrej Čanecký

Erb Nitry je významným vizuálnym symbolom s dlhou historickou tradíciou, ktorý reprezentuje mesto už od 15. storočia. Vizuálna identita je navrhnutá ako kombinácia logotypu, erbu a firemného systému - všetko v jednom vizuálnom prvku. V základnom formáte je logo čistý, vizuálne abstrahovaný erb. V komunikácii rôzneho obsahu sa však mení na médium použiteľné v nespočetných mutáciách, napríklad na komunikáciu rôznych všeobecných oznamov, sezónnych slávností, akcií či upozornení. Ďalším prvkom identity je Hlaholica Neue - vlastné písmo inšpirované prvým slovanským typom, hlaholikou, historicky silne spätým s Nitrou.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

192
Youtube

 

Digitál

Ikony web-doc
Autori: Mateusz Słowakiewicz, Paweł Ratajczyk, Lucia Mlynčeková

Web-doc dokumentárnej série Ikony chce interaktívnou a vizuálne pútavou formou nadchnúť dospelých i mládež pre tému slovenskej architektonickej moderny. Text webu sprevádza audiovizuálny obsah starostlivo vybraný z archívov – zostrihané videá, archívne fotografie stavieb, ale aj fotografie zo súčasnosti a autorské koláže. Hlavnou inšpiráciou bol grafický dizajn obdobia modernizmu. Stránka funguje ako samostatné dielo, ale dá sa vnímať aj ako akýsi úvod do celého dokumentárneho cyklu. Web je kompletne preložený do anglického jazyka a spolu s otitulkovanými filmami dokumentárnej série umožňuje prezentáciu tejto najlepšej hodiny slovenskej architektúry aj širokému zahraničnému publiku.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

82
Youtube

 

Knihy a publikácie

ExEdícia
Autor: Palo Bálik, Michal Tornyai
Autori publikácií: Balla, Karol D. Horváth, Tomáš Horváth, Viliam Klimáček, Márius Kopcsay, Pavol
Rankov

Kolekcia šiestich kníh v exkluzívnej plátenej väzbe s razbou k 30. výročiu založenia vydavateľstva KK Bagala obsahuje spolu 2 376 strán pútavého čítania od obľúbených slovenských spisovateľov Pavla Rankova, Máriusa Kopcsaya, Viliama Klimáčka, Tomáša Horvátha, Karola D. Horvátha a Ballu.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

157
Youtube

 

Špeciálna cena v kategórii Knihy a publikácie

Dážďovky
Autor: Boris Meluš
Autorka publikácie: Lucia Šukolová

Príbeh o tom, ako žijú dážďovky a prečo sa vlastne nazývajú dážďovkami. Prvky, ktoré kniha obsahuje, sú inšpirované pomôckami Montessori a motorickými tabuľkami na rozvíjanie jemnej motoriky. Najmenšie deti sa zoznámia s prvými písmenami a ich tvarmi. Stačí prstom či dvoma jemne ťahať po dážďovkách. Ich povrch vytvára pri nadmernom tlaku určitý odpor. Knižka je určená pre viaceré vekové kategórie – bábätká, ktoré vnímajú len čiernu a bielu farbu a obľubujú geometrické tvary, deti približne od tretieho roku života, ktoré sa spontánne zaujímajú o písanie a čítanie, či väčšie deti predškolského až školského veku, ktoré už písanie cielene trénujú. Okrem toho je samotný príbeh vhodný pre začínajúcich čitateľov.

 

Plagát a vizuál

Vlajky pre Mestskú knižnicu v Bratislave
Autori: Veronika Obertová, Michaela Čopíková / Ové Pictures a kolektív autorov

Inštalácia vlajok vo výkladoch Mestskej knižnice v Bratislave, ktorá vychádza z fenoménu osamelosti a knižnice ako miesta stretnutí. Výrazné farebné vlajky s rôznymi charaktermi a odkazmi na pestré aktivity knižnice slúžia ako pozvánka na vstup. Vlajky vznikli v spolupráci Ové Pictures s retart.sk.

Nominácie v kategórii sme predstavili v samostatnom článku.

199
Youtube

 

Nové horizonty - porota sa rozhodla cenu neudeliť

Do kategórie Nové horizonty postúpili tento rok 4 projekty. V konfrontácii s kvalitatívnou úrovňou prác nominovaných v ostatných kategóriách sa porota rozhodla neudeliť žiadnu nomináciu v tejto kategórii.

 

Ceny pre osobnosti dizajnu

 

Cena pre osobnosti dizajnu - Nový zjav

Matúš Hnát

Slovenský grafický dizajnér, ktorý pôsobí na voľnej nohe. Vyštudoval kulturológiu na Univerzite Komenského v Bratislave (2005 – 2010). Hneď po skončení štúdia sa začal aktívne a profesionálne venovať grafickému dizajnu. Zameriava sa hlavne na tvorbu plagátov, vizuálnych identít, kampaní, editoriálov a knižného dizajnu. Hlavným ťažiskom jeho tvorby sa stala práca pre nezávislú kultúrnu scénu. Dlhodobo stojí za vizuálnym štýlom multižánrového festivalu [fjúžn], pre ktorý od roku 2011 každoročne navrhuje plagáty, kampane a publikácie. Vytvoril aj vizuálne identity a plagáty pre BRaK - Bratislavský knižný festival, pre série prednášok o architektúre a urbanizme Singularch a pre hudobný festival NEXT. V posledných rokoch sa venuje aj knižnému dizajnu – spolupracuje s vydavateľstvom Artforum, Ústavom etnológie a sociálnej antropológie Slovenskej akadémie vied či s občianskymi združeniami BRaK a KPTL, ktorým navrhuje dizajn a zalomenie ich publikácií. Popritom stále tvorí plagáty, obaly, kampane a publikácie aj pre ďalšie menšie konferencie, divadlá, prednášky, koncerty či hudobníkov.

338
Youtube

 

Cena pre osobnosti dizajnu – Etablovaný dizajnér

Michal Tornyai

Slovenský grafický dizajnér, písmotvorca, typograf a pedagóg. Študoval na Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave, na strednej škole Birkenhead College (1996 – 1998) v novozélandskom v Aucklande a v Technologickom inštitúte na Novom Zélande (1998 – 1999). V rokoch 2000 – 2006 vyštudoval vizuálnu komunikáciu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, kde neskôr získal aj doktorát. Dlhé roky pôsobil v rámci grafického štúdia KAT studio a so značkou Risomat (2015 – 2019) spopularizoval medzi slovenskými dizajnérmi a výtvarníkmi technológiu risografickej tlače. Od roku 2016 je odborným asistentom v ateliéri Typo na Katedre vizuálnej komunikácie VŠVU. Vo svojej dizajnérskej praxi sa aktívne venuje navrhovaniu písma, typografii, knižnému dizajnu, vizuálnej identite a tvorbe logotypov. Je hlavným dizajnérom občianskeho združenia Čierne diery, ktoré sa zaoberá osvetou dlhodobo prehliadanej slovenskej priemyselnej architektúry. Pre mnohé knihy, ktoré graficky upravoval, vytvoril viaceré písma na mieru, napríklad Diery, Socha, Grunt alebo Hanka. S publikáciou Čierne diery. Priemyselné pamiatky a zabudnuté miesta Slovenska získal Cenu Nadácie Tatra banky za umenie v roku 2019 a hlavnú cenu v súťaži Národná cena za dizajn 2020 - Komunikačný dizajn v kategórii Knihy & publikácie.

342
Youtube


Cena za dlhodobý hospodársky prínos v oblasti dizajnu

Čierne diery

Občianske združenie Čierne diery sa od roku 2014 venuje popularizácii a záchrane architektúry, ktorá je na Slovensku dlhodobo prehliadaná – od bývalých tovární cez chátrajúce kúpele až po ikony modernej architektúry. Historické stavby zobrazujú na grafických dielach, z ktorých vznikol na Slovensku samostatný zberateľský fenomén v zbierke Slovenskej národnej galérie. Reportáže a výskumy spracúvajú do kníh, ktoré sa stali nezávislými bestsellermi – s niekoľkými oceneniami za prínos v oblasti architektúry a dizajnu Tvorba grafických diel je súčasťou aktivizmu Čiernych dier od roku 2015. Do série sa zapojilo už vyše 80 autoriek a autorov z prostredia slovenského výtvarného umenia, ilustrácie a grafického dizajnu. Dosiaľ vytvorili vyše 275 diel na vlastných risografických tlačiarňach v rôznych nákladoch, pričom všetky sú vypredané ihneď po zverejnení. Kolektívne zbieranie grafík Čiernych dier viedlo v spoločnosti ku kolektívnej ochrane pamiatok. Združenie si napríklad prenajalo schátranú časť kaštieľa v Jelšave, aby ju obnovilo na zážitkové ubytovanie v spolupráci s architektmi 2021 (Cena za architektúru CEZAAR). V spolupráci s partnermi kúpili väčšinu bytov v bytovom dome železiarov v Betliari, aby ho obnovili na dostupné nájomné bývanie. Rekonštruujú banícky dom v Smolníckej Hute podľa projektu architektov Kilo/Honč. S architektkami Woven postavili Lesnú saunu v Spišskom Hrhove, ktorá je už tretí rok obsadená na rok dopredu (Cena verejnosti CEZAAR). Zakúpením kotolne umožnili prevádzku Kultúrneho centra Kláštor v Rožňave. Čierne diery len v pandemickom roku 2020 venovali približne 200 000 eur na rôzne charitatívne účely. Čierne diery zmenili tiež knižný vydavateľský trh na Slovensku. Nezávisle od grantových schém a veľkých vydavateľských domov vytvorili knižné bestsellery, ktoré sa vypredali vo vysokých nákladoch 5000 či 6000 kusov mimo bežnej distribúcie kníhkupectiev.

206
Youtube

 

Cena za dlhodobý kultúrny prínos v oblasti dizajnu

Miroslav Cipár

Ilustrátor, maliar, grafik, sochár, kresliar, kaligraf a tvorca značiek. Absolvoval gymnázium v Žiline a vysokoškolské štúdium začal v roku 1953 na Pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. O dva roky neskôr prestúpil na Vysokú školu výtvarných umení, kde v rokoch 1955 až 1961 vyštudoval odbor grafika a monumentálna maľba u profesorov Vincenta Hložníka, Dezidera Millyho a Petra Matejku. Od roku 1961 až do konca svojho života pôsobil ako skutočne všestranný výtvarník na voľnej nohe – venoval sa ilustrovaniu detských knižiek, voľne maľoval, kreslil či robil grafiku. Ako jeden z mála výtvarníkov na Slovensku tvoril aj kaligrafiu a navrhol stovky značiek a log pre kultúrne inštitúcie a podujatia, z ktorých mnohé fungujú aj v súčasnosti. V šesťdesiatych rokoch bol jedným zo zakladateľov Bienále ilustrácií Bratislava. V rokoch 1971 – 1972 pracoval ako pedagóg v Inštitúte detskej knihy v Naí Dillí v Indii a v roku 1985 viedol ilustrátorský workshop na Srí Lanke. V revolučnom roku 1989 sa zapojil do koordinačného výboru politického hnutia Verejnosť proti násiliu a bol jedným z hlavných protagonistov Nežnej revolúcie. Po tomto krátkom pôsobení v politicko-spoločenskej sfére sa opäť vrátil k svojej tvorbe. Od roku 1979 je nositeľom ceny Ľudovíta Fullu a od roku 2001 nositeľom radu Ľudovíta Štúra I. triedy. Počas svojho profesionálneho pôsobenia získal mnoho domácich a zahraničných ocenení, prevažne za svoju ilustrátorskú tvorbu, napríklad čestné uznania zo súťaže Najkrajšia kniha Československa, medaily na Medzinárodnej výstave knižného umenia v Lipsku, cenu Zlatý orol na Festivale knižného dizajnu v Nice, Zlaté plakety na Bienále ilustrácií, Cenu Pavla Straussa atď. Mal desiatky samostatných výstav a vyšlo o ňom niekoľko obrazových monografií.

198
Youtube

"Porotovanie" NCD 2022:

216
Youtube

 

Ocenené, nominované, ale aj porotou vybrané diela možno vidieť na webovej stránke ncd.scd.sk, a takisto na výstave v Hurbanových kasárňach na Kollárovom námestí 10 v Bratislave. Výstavu je možné navštíviť do 18. decembra.

Fotografie z výstavy v Hurbanových kasárňach od Adama Šakového:

Vyhlasovatelia súťaže:
Ministerstvo kultúry SR, Slovenské centrum dizajnu
Organizátor:
Slovenské centrum dizajnu

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím