Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Coworkingové centrum Vault 42, Olomouc

Coworkingové centrum Vault 42, Olomouc

AutoriIng. arch. Pavel Nalezený
Radek Vaňáč
SpoluprácaAdam Bažant
Zuzana Ficalová
Šimon Marek
Samuel Nekola
Tadeáš Pech
Michael Švec
InvestorVAULT 42
Plocha pozemku3189 m2
Podlažná plocha369 m2
Realizácia2015 - 2017
AdresaKoželužská 945/31,
Olomouc,
Česká republika
Dynamicky sa meniace pracovisko prináša so sebou požiadavku na flexibilné využite priestoru. Ako sa však s touto požiadavkou vysporiadať v historickom objekte s vopred definovaným členením miestností?

Zdieľané kancelárie sú súčasťou objektu klasicistickej vojenskej pekárne. Stavba stojí v areáli olomouckej pevnosti, v historickom centre mesta. Múry objektu v tvare podkovy tvorili v minulosti časť bastiónového opevnenia.

Objekt postavený v priebehu 17. a 18. storočia je dnes využívaný viacerými nájomníkmi. Podnikateľský  “hub” s priestorom coworkingu našiel svoje miesto v nároží domu. Pre konverziu bola vyčlenená časť prízemia a jedna miestnosť na poschodí. Hodnota priestorov spočívala hlavne v klasicistickom tvarosloví klenutých stropov a mohutných stien. Pretože objekt slúžil ako pekáreň ešte v 50. rokoch 20. storočia, zachovali sa tu aj pozostatky strojného zariadenia.

Celý koncept  interiéru sa odvíja od novej funkčnej náplne. Na rozdiel od štandardných kancelárií je coworking miestom s pestrou skladbou užívateľov. Zatiaľ čo jeden hlasno diskutuje so skupinou hostí, iný sa potrebuje koncentrovať pri stole. Všetko naviac muselo vhodne zapadnúť do kontextu historickej pevnosti. Výsledkom je pestrá priestorová skladba pracoviska, ktorá sa podriaďuje historickému  členeniu miestností. Využité sú pri tom aj tie najmenšie z nich.

Axonometrická schéma využitia priestoru
Axonometrická schéma využitia priestoruAutor: studio RAKETOPLÁN

Po vstupe do coworkingového centra sa návštevník ocitne v priestrannej miestnosti rozdelenej na dve časti. Keď minie recepciu, prejde "filtrom", ktorý novou tehlovou oponou vypĺňa vysoké klenbové oblúky. Za ním sa nachádza dvojúrovňový priestor so šiestimi pracovnými miestami. Ten, kto tu pracuje, vidí každého, kto prichádza či odchádza.

Napravo od vstupnej miestnosti je tichá zóna. Podlaha je rozdelená do dvoch úrovní, čo zabezpečuje dostatočnú intimitu pracovných miest. Okoloidúci, či ostatní coworkeri nevidia priamo na stôl.

Ľavá strana pracoviska je “živšia”. Je to skutočný coworking, kde má každý nájomca svoj vlastný box. Môže tu pracovať a uschovávať si veci. Boxy sú mobilné, ktokoľvek ich teda môže usporiadať spôsobom, aký sa mu práve hodí.

Celkom vzadu sa nachádza zasadacia miestnosť, ktorú si môže nájomník rezervovať. Nábytok je variabilný, vďaka čomu môže byť využitá pre súkromné stretnutia, ale aj pre väčšie konferencie či prezentácie.

Pôdorys prízemia
Pôdorys prízemiaAutor: studio RAKETOPLÁN

Atmosféru interiéru podporuje pôvodné schodisko na trojuholníkovom pôdoryse. K schodisku prislúchajú ďalšie drobné priestory. Na poschodí je to hlavne plne vybavená kuchynka pre coworkerov a miesto na posedenie v zrkadle schodiska. Raritou je potom na rovnakom mieste na prízemí historická vnútorná studňa. Studňa má dodnes dostatočnú kapacitu a voda z nej je preto využívaná napríklad na splachovanie záchodov. V interiéri je zakrytá preskleným poklopom.

Pôdorys poschodia
Pôdorys poschodiaAutor: studio RAKETOPLÁN

Najsilnejším motívom, plynúcim celým interiérom je  tehla. Pôvodné opadávajúce omietky boli odstránené a steny na väčšine miest obnažené. Časť z nich je natretá na bielo, zvyšok je ponechaný bez ďaľšej povrchovej úpravy. Tehla dominuje aj na podlahách, alebo na novej stene vo vstupnej hale, kde je však použitá v atypickom, súčasnom klade. Nové konštrukcie, vložené do historického interiéru, sú vo veľkej miere reverzibilné. Nosná konštrukcia "medzipodlaží", deliacich priečok a zariadenia je zväčša oceľová. Betón našiel v interiéri uplatnenie najmä na podlahách a vo forme prefabrikovaných obkladových dosiek. Vďaka výhodným izolačným vlastnostiam boli v coworkingovom centre použité panely z akustickej AM peny. 

Poloha diela

Ing. arch. Pavel Nalezený
Radek Vaňáč

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím