Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. november 2016
0
2156

Rekonštrukcia bytu na Letnej, Praha

Interiér bytu v pražskom nájomnom dome z 19. storočia. Architektonické riešenie vychádza z potrieb mladého páru.
Rekonštrukcia bytu na Letnej, Praha
Autori: Mga. Pavel Nový, Mga. Vít SvobodaSpolupráca: Ing. arch. Barbara ZedkováInvestor: súkromná osobaPodlažná plocha: 52 m2Návrh: 2015 - 2016Realizácia: 2016 - 2016Adresa: Letná , Praha, Česká republikaPublikované: 1. december 2016

Trojtraktový byt o rozlohe 52 metrov štvorcových vynikal zachovanými pôvodnými prvkami ako sú kľučky či výplne okien. Byt však už svojou dispozíciou a dosluhujúcim technickým zariadením nevyhovoval investorom - mladému páru. Hlavnou nevýhodou bolo umiestnenie malej kuchyne v priamej nadväznosti na spálňu, z čoho vyplynulo aj zadanie pre architektov -zmeniť dispozíciu bytu a vytvoriť viac úložného priestoru.

foto: Peter Fabo

Do bytu vstupujeme cez halu, situovanú v strednom trakte, do ktorej pribudli systematicky umiestnené vstavané skrine, botník a šatňa. Svetlo z led pásov, umiestnených na strope sa odráža od zrkadiel, za ktorými sú ukryté úložné priestory. Vďaka tomu pôvodne tmavá miestnosť pôsobí oveľa väčším dojmom.

Dispozícia bytu
Dispozícia bytu0,5 studio
foto: Peter Fabo

Obytná miestnosť s oknami, ktorá je orientovaná do ulice spája v sebe dve funkcie oddelené vizuálne rozdielnymi materiálmi - kuchyňu a svetlý priestor obývacej časti. Kuchyňa je ukrytá vo vstavanom nábytku a prirodzene prechádza do obytnej časti, ktorá sa odlišuje prírodnou farbou preglejky. Aj tu architekti kládli dôraz na praktické detaily ako je led osvetlenie zabudované do skriniek nad gaučom.

foto: Peter Fabo

Kúpeľňa bola zväčšená spojením s pôvodne samostatnou toaletou a vďaka výraznému geometrickému čierno bielemu obkladu získala súčasný charakter. Časť priestoru bývalého WC poslúžila naviac ako technická miestnosť. Spálňa orientovaná do vnútrobloku umožnila svojim vysokým stropom vytvoriť komfortné poschodie na spanie, pod ktorým sa nachádza priestranný šatník. Súčasťou šatníka sú aj pohodlné schody. Zvyšný priestor je využívaný ako pracovňa.

foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo

Celým bytom prechádza jednotná dosková dubová podlaha a prírodná textúra dreva je doplnená prevažne bielou farbou, ktorá celý priestor opticky  zväčšuje. Dôraz bol kladený na dostatok úložných priestorov, riešených vstavaným nábytkom. Ten bol navrhnutý z brezovej preglejky a bieleho laminátu.

Vďaka dôrazu na funkčnosť a jednoduchosť sa architektom podarilo vytvoriť klientom nečakane komfortné miesto na bývanie, atmosférou pripomínajúce rozmerné činžové byty z predminulého storočia.

foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo
foto: Peter Fabo

Podklady: 0,5 Studio

Poloha diela

Mga. Pavel Nový
Mga. Vít Svoboda

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím