Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
15. marec 2024
26
1558

Kreatívny ateliér, Bratislava

Práca, inšpirácia, stretnutia...
Kreatívny ateliér, Bratislava
Ateliér: abrama architekti, s.r.o.Autori: Ing. arch. Marek Abramovič (abrama architekti)Podlažná plocha: 60 m2Návrh: 2023 - 2023Realizácia: 2023 - 2023Adresa: Bratislava, SlovenskoPublikované: 25. marec 2024

Realizácia bratislavského ateliéru abrama architekti. Otvorený priestor pracoviska vznikol výraznými stavebnými úpravami východiskovej dispozície. Interiér, s charakteristickými odhalenými povrchmi hrubej stavebnej obálky, po funkčnej a estetickej stránke dopĺňajú priamo pre tento priestor navrhnuté solitéry a detaily.

 

Dielo predstavíme prostredníctvom sprievodného autorského textu:

Zámerom bolo vytvoriť presvetlený minimalistický interiér.

Ateliér, kde sa okrem každodenného pracovného nasadenia budú kolegovia, klienti a ostatní ľudia radi stretávať, vymieňať si nápady a príjemne tráviť svoj čas...

Pri obhliadke priestoru sme si okamžite uvedomili jeho potenciál, napriek tomu, že bol vtedy riešený primárne ako obytná jednotka. Bolo nám jasné že svojím stvárnením a funkciou nezapadá do danej lokality. Dispozíciu tvorili dve samostatné miestnosti, chodby, hygienické zázemie a kuchyňa. Stropy boli znížené z pôvodných 3,5m na výšku 2,6m a okenné otvory boli zamurované do podoby pásových okien s vysokým parapetom.

Na začiatku procesu sme preto navštívili Archív mesta Bratislavy, s cieľom zistiť viac o pôvodnom architektonickom riešení z 50. rokov minulého storočia. Dobové materiály potvrdili pôvodnú koncepciu otvoreného priestoru, bez existujúcich deliacich priečok.   

Našim zámerom bolo vytvoriť prostredie, ktoré maximálne uľahčí komunikáciu v rámci ateliéru. Priestor je ladený do svetlých tónov, využívame prírodné materiály v podobe preglejkových zostáv vyrobených na mieru. Dôležitú estetickú a psychologickú súčasť návrhu tvorí zeleň.

Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni

V rámci stavebných úprav sme odstránili dodatočné členenie dispozície. Súčasne sme odhalili vrstvy pôvodného muriva a nosný železobetónový skelet. Odstránením sadrokartónových podhľadov vzrástla svetlá výška na 3,5m. Medzi dôležité zásahy patrilo prinavrátenie zamurovaných okenných otvorov a vstupu do pôvodného stavu. Rozšírenie presklenia vnieslo do priestoru viac denného svetla a priblížilo fasády pôvodnému charakter a vzhľadu.

Ľahká, náznaková, deliaca konštrukcia vymedzuje priestor pre zasadaciu miestnosť. Súkromie zabezpečuje polopriehľadný záves, ktorý zasadačku opticky oddeľuje od zvyšku pracoviska. Delenie zároveň nepôsobí ťažkopádne a umocňuje zámer vytvoriť prepojené pracovisko. V nadväznosti na zasadačku sa nachádza uzatvárateľný kuchynský kút, integrovaný do nábytkovej zostavy.

Prechod do technického/hygienického zázemia (WC a malým sklad) je rovnako ukrytý v rámci výrazného stolárskeho prvku. Funkčné členenie priestoru definuje tiež kontrastná tmavá farebnosť obslužnej zóny. 

V otvorenom ateliéri dominujú pracovné ostrovy, ktoré sme navrhli na mieru, vzhľadom k charakteru práce. Umiestnenie pracovných miest kopíruje okenné otvory. Prípadné nadmerné oslnenie utlmujú izbové rastliny, v kombinácii s interiérovým tienením. Ku tvorivej a pracovnej pohode  prispievajú oddychové zóny. Barové sedenie dopĺňajú dobové repasované kreslá v lounge zóne.

Vo výbere detailov nájdeme dizajnové vypínače, minimalistické madlá a zariadenie kúpeľne. Neoddeliteľnú dominantu priestoru tvorí amorfné svietidlo, ktoré svojím tvarom narúša linearitu celého priestoru a vyvažuje  minimalistické zariadenie interiéru. 

Pôdorys - východiskový stav
Pôdorys - východiskový stavAutor: abrama architekti
Pôdorys - návrh
Pôdorys - návrhAutor: abrama architekti
Axonometria - návrh
Axonometria - návrhAutor: abrama architekti
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni
Foto: Pavel Kudiváni

Fotografie priestoru pred rekonštrukciou:

Podklady: abrama architekti
Fotografie: Pavel Kudiváni

Poloha diela

Ing. arch. Marek Abramovič

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím