Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
9. máj 2023
0
45

Slabý dopyt opäť prispel k poklesu cien starších bratislavských bytov

Nájomné súčasne medziročne výrazne poskočilo.
Slabý dopyt opäť prispel k poklesu cien starších bratislavských bytov

Ceny bytov ponúkaných na sekundárnom trhu v Bratislave v prvom štvrťroku 2023 klesli oproti predchádzajúcemu štvrťroku o  4,93 %, čím sa dostali na úroveň 3 582 €/m². Konštatujú to vo svojej najnovšej správe analytici Bencont Investments. Medziročne si tieto byty pripísali 1,07 %. Ochladený dopyt a vyššie úrokové sadzby prispeli k poklesu cien na sekundárnom trhu už druhý štvrťrok v rade.

Priemerné nájomné s energiami sa dostalo po 18,07 % medziročnom raste na 836 €, resp. na 14,94 €/m² . Do nájomného sa tak v priebehu prvého štvrťroku naplno pretavil rast cien energií. O 10,1 % vzrástlo na medziročnej úrovni aj čisté nájomné bez energií.

Priemerná cena bytov ponúkaných na sekundárnom trhu v Bratislave sa v prvom štvrťroku dostala na 3 582 €/m². Oproti 1. štvrťroku 2022 to predstavuje nárast o 1,07 %. Oproti predošlému štvrťroku sledujeme ďalšie zníženie cien o 4,93 % po predchádzajúcom 2,8 % znížení. Sekundárny trh bol podobne ako aj trh novostavieb zásadne ovplyvnený zvýšenými úrokovými sadzbami, ktoré pri vysokej inflácii oslabovali dopyt. Ceny novostavieb sa už tretí štvrťrok v rade držia na rovnakej úrovni okolo 4 930 €/m².

Z hľadiska stavu bytov ponúkaných na sekundárnom trhu sa v porovnaní s 1. štvrťrokom 2023 najvýraznejšie znížili ceny bytov v pôvodnom stave (o 5,72 %) a ceny kompletne rekonštruovaných bytov (o 5,31 %). Ceny novostavieb ponúkaných na sekundárnom trhu sa znížila o 3,72 % na 3 965 €/m². Oproti kompletne zrekonštruovaným bytom sú novostavby ponúkané na sekundárnom trhu drahšie približne o 9 %. Je potrebné ale pripomenúť, že pod označením novostavba sa na sekundárnom trhu často ponúkajú aj byty s vekom 10 až 15 rokov.

Rozdiel medzi priemernou novostavbou a priemerným bytom na sekundárnom trhu bol v prvom štvrťroku až 1 347 €/m² resp. 37,6 %. Roztvorenie nožníc medzi novými a staršími bytmi je na jednej strane spôsobené poklesom cien starších bytov a na druhej strane zastabilizovaním cien nových bytov, ktoré nepúšťajú nadol vyššie náklady stavebného materiálu a stavebných prác ako aj obmedzená ponuka.

Priemerná absolútna cena sa oproti predchádzajúcemu kvartálu znížila o 8,25 % na aktuálnych 223 485 €. K výraznejšiemu zníženiu absolútnej ceny prispelo okrem zníženej jednotkovej ceny aj pokles priemernej rozlohy ponúkaných bytov na sekundárnom trhu o 3,33 %. Staršie byty ponúkané na sekundárnom trhu v Bratislave mali priemerne 63,51 m².

K zníženiu priemernej rozlohy prispela aj zvýšená ponuka menších bytov v mestských častiach Bratislava II, odkiaľ byty tvorili 32,52 % celkovej ponuky a v Bratislave V (24,35 % ponuky). Okrem toho sme ďalej sledovali zvýšenie ponuky jednoizbových bytov najmä na úkor 4 a 5-izbových bytov.

Priemerná jednotková cena nájmu v Bratislave vrátene energií dosiahla v prvom štvrťroku po 18,07 % medziročnom raste výšku 14,94 €/m². Do nájomného sa v priebehu prvého štvrťroku naplno pretavil rast cien energií. Ponúkané byty na prenájom v prvom štvrťroku tak do ceny komponovali aj nové zvýšené zálohové platby za dodávky energií. Priemerné nájomné sa v prvom štvrťroku 2023 pohybovalo na úrovni 836 €. O 10,1 % vzrástlo na medziročnej úrovni aj čisté nájomné bez energií, čo z časti odzrkadľuje zvýšené úrokové sadzby, ale aj zvýšený dopyt po nájme, ktorý je aktuálne lacnejšou alternatívou ku splátke hypotéky pri kúpe obdobného bytu.

Priemerná cena nájmu v kompletne zrekonštruovanom byte dosahovala 803 € (pri priemernej rozlohe 57,46 m²) a priemerný nájom v čiastočne zrekonštruovanom byte 743 € (55,9 m²). Na druhú stranu novostavbu prenajímanú z druhej ruky bolo v prvom štvrťroku možné si prenajať v priemere za 923 € (62,3 m²).

Rudolf Bruchánik, hlavný analytik Bencont Investments: "Byty ponúkané na sekundárnom trhu sa po poklese cien stali o niečo dostupnejšími, a to aj pri vyšších úrokových sadzbách. Na trhu naďalej pretrváva oslabený dopyt a určitá opatrnosť, nakoľko vysoká inflácia a ceny energií znižujú celkový disponibilný príjem potenciálnych kupcov. Pri viditeľnom poklese cien je prítomná aj tendencia kupujúcich vyčkávať, či ceny nehnuteľností neklesnú ešte o niečo nižšie, čím by realizovali výhodnejší nákup. Na strane predávajúcich je potrebné rozlišovať motívy predaja bytu. Potreba predať byt a získať peniaze, napríklad na obstaranie si nového a väčšieho bytu, môže viesť predávajúceho k ochote zľaviť z ceny bytu pre jeho rýchlejší predaj. O to viac, keď byt kupoval pred niekoľkými rokmi, čo znamená, že aj tak na ňom realizuje zhodnotenie. Rovnaké správanie môže byť prítomné aj pri predaji bytu z dôvodu získania financií aj na iné účely. Výška zhodnotenia závisí najmä od času nákupu nehnuteľnosti. Na druhej strane sú predávajúci, ktorým ide čisto o zhodnotenie vlastných prostriedkov. Takýto predávajúci sa môžu rozhodnúť vyčkávať s predajom bytu na lepšie obdobie, čím by realizovali vyšší zisk alebo aspoň vykompenzovali inflačné znehodnotenie peňazí.“

"Rok 2023 bude sprevádzať oslabený dopyt po nehnuteľnostiach z dôvodu vysokej inflácie, vysokým úrokovým sadzbám a poklesu reálnych miezd. V blízkej dobe očakávame, že ceny starších nehnuteľností môžu klesnúť do 3 - 5 %. Dlhodobý klesajúci trend ale neočakávame a v druhej polovici roka 2023 predpokladáme skôr zastabilizovanie situácie. Tento názor opierame o predpoklad, že v druhej polovici roka by mohlo dôjsť k spomaleniu inflačného rastu, zatiaľ čo bude pokračovať nadpriemerný mzdový rast a úrokové sadzby by mohli dosiahnuť svoj vrchol a zastabilizovať sa. Dostupnosť bývania by sa tak po prudkom zhoršení v roku 2022 mala v roku 2023 zlepšiť,“ uzatvára Bruchánik.

Zdroj: BENCONT Group

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím