Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel

férový dodávateľ ene

Mlynské nivy 44/a
Bratislava 26

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Vložené
17. Apr 2018
0
2111
Dva domy, srnky a stromy - rekonštrukcia usadlosti v Južných Čechách.

Dva domy, srnky a stromy - rekonštrukcia usadlosti v Južných Čechách.

AutoriIng. arch. Lenka Míková
Ing. arch. Ivan Boroš
Podlažná plocha365 m2
Návrh2013 - 2016
Realizácia2014 - 2017
AdresaJuhočeský kraj,
Česká republika
Prestavba s rešpektom k forme a prevádzke starého statku. Prírodné materiály, ako sú drevo, kameň a betón, spolu s ručne opracovanými hrubými povrchmi vytvárajú autentické prostredie pre život na samote. Falošná “chatárska estetika” s kulisou “pôvdného” zariadenia je nahradená prirodzenou a úprimnou architektúrou.  

Autentické domy a chalupy na samote alebo na dedine sú čoraz vyhľadávanejšou formou víkendového bývania. Záujem vyvážiť rýchle tempo mesta súvisí s túžbou po niečom originálnom a tradičnom. Pritom sa však iba neradi vzdávame svojich nárokov na komfort. Paradoxne sa stáva, že až príliš “dokonalá” rekonštrukcia a "štandardné riešenia" tento žiadaný charakter vo výsledku úplne potlačia. Nie je jednoduché vyhovieť súčasným nárokom a pritom zachovať pôvodný charakter stavby. A dá sa vôbec navodiť v prípade, kedy sa chalupa musela kvôli zlému stavu (aj napriek snahe ju zachovať) takmer celá zbúrať a postaviť odznova? Do akej miery má potom zmysel opakovať to pôvodné?

Rekonštrukcia hľadá odpovede prostredníctvom rešpektovania pôvodnej logiky stavieb a použitia tradičných postupov. Snaží sa o prirodzenosť skôr než formálne napodobňovanie.

Prírodné materiály ako drevo, kameň a hlina a ich ručné opracovanie vnášjú do stavby nedokonalosť, ktorá sa stáva zásadným aspektom projektu. Návrh už od počiatku pracuje s prírodnou patinou a starnutím.

Foto: BoysPlayNice

Usadlosť, zakreslenú už na mape z roku 1750, tvoria dva objekty. Chalupa a stodola, ktoré vytvárajú v pôdoryse tvar písmena "L" sú osadené do svahu zvažujúcej sa lúky.

Situácia
Situácia
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Zvonku sa návrh držal čo najvernejšie pôvodnej podoby stavieb. Zásadné zmeny sa diali v interiéri. Hlavné obytné priestory sú otvorené až po krov, aby vynikol charakteristický prvok pôvodného domu - v chalupe čierna kuchyňa, v stodole priehľad cez pôvodné vráta. V oboch domoch je naviac vstavaný nový čierny "komín", ktorý v sebe ukrýva hygienické zázemie a nesie schody vedúce na poschodie. V stodole sa týči táto dostavba ako dominanta, v chalupe je zámerne nenápadná.

Dualita domov sa nesie celým návrhom - ich odlišný charakter a pôvodné využitie sa premietajú do novej prevádzky a celkového prístupu k rekonštrukcii.

Pôdorys 1. NP
Pôdorys 1. NP
Pôdorys 2. NP
Pôdorys 2. NP
Rezy
Rezy
Rezy
Rezy
Južný pohľad
Južný pohľad
Severný pohľad
Severný pohľad
Východný pohľad
Východný pohľad
Západný pohľad
Západný pohľad
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Stodola je doplnková stavba - slúži ako letná obývačka, priestor pre hostí a technické zázemie. Náplň sa odrazila aj na poňatí rekonštrukcie, ktorá je menej “formálna”.

Pôvodné kamenné steny zostávajú vo vnútri odhalené. Murivo dopĺňa stena z pohľadového betónu s odtlačkami debniacich dosiek, ktorá ukrýva schodisko a saunu. Na pozadí svetlého zákrytu vyniká pôvodný krov a veľký otvorený priestor. Interiér sa nerušene otvára vďaka skladacím preskleným krídlam do záhrady i na lúku za domom. Presvetlenie zabezpečuje aj presklenie v štíte stodoly. Pomyselné srdce domu tvorí otvorený krb na kameni z neďalekej stráne.

"Celý proces trval přes čtyři roky a i když se během té doby návrh ještě různě vyvíjel, jeho podstata se časem možná ještě víc vytříbila. Zásadní podíl na výsledku má především osvícený a tvůrčí investor i stavbyvedoucí, neboť většina stavebních prvků a vnitřního vybavení byla řešena a vyráběna na míru - občas podle lidové moudrosti, občas i jako experiment... " dodávajú autori.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice

Drevenica je využívaná celoročne. Stavba je poňatá tradične, napriek tomu, že väčšina konštrukcie musela byť pre zlý technický stav nahradená. V duchu starých chalúp zostala zámerne tmavšia, uzavretá a intímnejšia. Hlavnú úlohu tu hrajú tradične opracované povrchy - tesané trámy a zrub, hlinené omietky, ručne štiepaný šindeľ... Nové prvky, ako vložené poschodie alebo zádverie, sa snažia byť nenápadné. Obytnej miestnosti dominuje veľká pec s vyhrievaným ležaním, pretože zrub je využívaný celoročne.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Fotografia pôvodného stavu
Fotografia pôvodného stavuFoto: Lenka Míková

Podklady: BoysPlayNice

Poloha diela

Ing. arch. Lenka Míková
Ing. arch. Ivan Boroš

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím