Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. február 2021
13
4088

Loft Ludwigov mlyn, Bratislava

S miestom nad hlavou.
Loft Ludwigov mlyn, Bratislava
Autori: Mgr. art. Ing. arch. Ondrej Kurek, Ing. arch. Tomáš KrištekSpolupráca: Ing. arch. Mária VaňurováNávrh: 2018 - 2018Realizácia: 2018 - 2019Adresa: Metodova , Bratislava - Ružinov, SlovenskoPublikované: 16. február 2021

Adaptácie industriálnych objektov často umožňujú využiť ich nenapodobiteľnú priestorovú kvalitu. Pri prevládajúcich novostavbách, ktoré vznikajú vo svetle dnešných štandardov a kritérií je štvormetrová svetlá výška vzácnym východiskom… 

Bratislavský ateliér What Architects. už v minulosti ukázal pri podobných zadaniach cit pre prácu s priestorom a využitie potenciálu pôvodných bytov. Za spomenutie stojí Prízemný byt pri kalvárii (laureát CE ZA AR 2018) a Storočný byt v bratislavskom Starom Meste.

Loft je súčasťou domu, ktorý vznikol prestavbou bývalého “Skladu C”, jednej z dvojice zachovaných budov kedysi rozsiahleho areálu Ludwigovho mlyna. Pôvodná budova bola dokončená v roku 1934, podľa návrhu architektov Cyrila Urbana a Juraja Tvarožka. Aj keď nedávna konverzia a nadstavba výrazne zmenila tvár objektu, charakteristické zošikmené trámy železobetónového stropu, dimenzie otvoreného priestoru aj drevené nosníky a záklop stále ostávajú súčasťou interiéru a formujú jeho identitu.

Návrh ateliéru What Architects prostredníctvom ľahkej vloženej oceľovej konštrukcie rozvíja bývanie na dvoch úrovniach. Dôležité je minimum pohľadových bariér a celistvé pôsobenie priestoru. Zjednocujúca biela farba necháva vyniknúť kresbu dreva a nové nábytkové solitéry. Prevláda poctivá materialita, priznané štruktúry a povrchy... 

Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Viac slovami autorov:

Obnažený skelet bývalého Skladu C z roku 1934 zostáva v našom návrhu priznaný. Do industriálneho objektu vkladáme dve úrovne bývania: prízemie slúži ako denná zóna a na úrovni vloženého medzistropu je situovaná spálňa s pracovňou. Pod prostú oceľovú konštrukciu vkladaného mezanínu sme umiestnili zázemie bytu - kúpeľňu, kuchyňu a šatník. Veľkorysému priestoru dennej zóny dominuje betónový stĺp s atypickým zošikmeným nosníkom v sprievode pôvodného dreveného trámového stropu. Okennú fasádu dopĺňame vysokou vstavanou knižnicou.

Axonometria
AxonometriaAutor: What architects.
Pôdorys
PôdorysAutor: What architects.
Pôdorys mezanínu
Pôdorys mezanínuAutor: What architects.
Rez
RezAutor: What architects.
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci
Foto: Nora a Jakub Čaprnkovci

Poloha diela

Mgr. art. Ing. arch. Ondrej Kurek
Ing. arch. Tomáš Krištek

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím