Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. jún 2016
0
7293

Rodinný dom pod kalváriou vo Veľkých Úľanoch

Ak architekt robí pre seba, alebo pre svojich blízkych, je to asi to najťažšie zadanie. Na druhej strane, má možnosť slobodne prejaviť svoju osobnosť a vlastné názory na kvalitné bývanie.
Rodinný dom pod kalváriou vo Veľkých Úľanoch
Autori: Ing. arch. Peter Šercel, Ing. arch. Andrej ŠvecSpolupráca: Ing. Ondrej Klučár (návrh záhrady ), Ing. Andrea Prievalská (návrh záhrady )Investor: Peter ŠercelPlocha pozemku: 384,20 m²Zastavaná plocha: 69,80 m²Podlažná plocha: 95 m² + 15 m² terasaNávrh: 2013 - 2013Realizácia: 2015 - 2016Adresa: Kaplnská ulica 1585/40, Veľké Úľany, SlovenskoPublikované: 13. jún 2016

Pozemok sa nachádza v centre malej obce Veľké Úľany na juhozápadnom Slovensku. Parcela je špecifická svojím nepravidelným zužujúcim sa tvarom. Svojou polohou zasahuje do ochrannej zóny dôležitej obecnej pamiatky (kalvárie) s vysokým porastom.

Situácia
Situáciaarchitekti Šercel Švec
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Koncepcia návrhu vychádza zo zachovania pôvodnej atmosféry pozemku v čo najväčšej miere. Hmota rodinného domu vychádza z tradičného tvaru domu umiestneného medzi existujúce stromy. Snaha o symbiózu s existujúcou zeleňou vyústila do spojenia plochej a šikmej strechy. Dvojpodlažná stavba zámerne rešpektuje uličnú líniu, pričom svojou polohou si otvára výhľad na celý pozemok. Prudší spád strechy smerom na juh podporuje ľahkosť záhrady a vytvára jej príjemné pozadie. Ľudská mierka priniesla do záhrady vzdušnosť, naopak objekt ju pri vstupe potláča a pôsobí menej osobne, no stále atraktívne.

Koncept
Konceptarchitekti Šercel Švec
Koncept
Konceptarchitekti Šercel Švec
foto: Tomáš Manina

Rodinný dom sa navrhoval s otvorenou dispozíciou komfortne pre maximálne 4 člennú rodinu. Na prízemí sa nachádza predsieň prístupná priamo z úrovne parkovacieho státia pre automobily (zatrávňovacia dlažba). Hneď po vstupe sa ponúka priehľad do záhrady cez obývaciu izbu a veľké presklenia. Hygiena s WC tvorí najsevernejší cíp objektu, pričom sa k nej vstupuje chodbou so šatníkom a technickým vybavením.

Priestor dennej časti je čiastočne vizuálne rozdelený hmotou schodiska. Jedáleň s kuchyňou a obývacou izbou tvorí jeden prevádzkový kruh na ktorého obvode sa nachádza najsilnejší architektonický prvok: prepojenie exteriéru a interiéru. Otvorenie spálne do priestoru dodáva časti domu vzdušnosť. Poschodie slúži ako nočná zóna domu s dvomi samostatnými izbami.

Z dennej časti sa vychádza na terasu a do záhrady. Záhrada je navrhnutá v kontexte okrasných a úžitkových rastlín. Výberu a výsadbe záhrady, ako aj ošetreniu existujúcich stromov sa venovala značná pozornosť pri realizácii.

Pôdorysy
Pôdorysyarchitekti Šercel Švec
Rezy
Rezyarchitekti Šercel Švec

Stavebné riešenie objektu len dopĺňa pôvodnú myšlienku zachovania exitujúcich stromov.
Objekt je založený na železobétonovej základovej doske s použitím tepelnej izolácie penového skla, aby neporušil koreňovú sústavu pod domom a mohla sa tak zachovať pôvodná vysoká zeleň na pozemku. V interiéri aj exteriéri sa vo výraznej miere použili len materiály vo svojej prirodzenej podobe ako drevo, kameň, oceľ, betón. Akcentácia vstupnej a dvornej fasády sa docielila dreveným obkladom, ktorý je ponechaný prirodzenej oxidácií. Oplotenie sa riešilo len v časti záhrady do výšky „lakťa“, pričom sa kombinovali plné plochy gabiónu s výplňou s prázdnymi.

Objekt pôsobí malo, kompaktne a využíva pôvodné stromy pre zachovanie príjemnej klímy v interiéri a blízkom okolí stavby. Prelínanie exteriéru a interiéru sa vďaka otvorenej dispozícií docielilo v celej stavbe.

foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina
foto: Tomáš Manina

Podklady: architekti Šercel Švec

Na záver pridávame aj videoprehliadku domu a jeho okolia:

6817
Youtube

Poloha diela

Ing. arch. Peter Šercel
Ing. arch. Andrej Švec

Súvisiace články

DORSISCZSTYL & DESIGN
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím