Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. august 2023
0
1131

Škola z/lomu, Kamenná Lhota (ČR)

Domáce vzdelávanie pod zeleným kobercom.
Škola z/lomu, Kamenná Lhota (ČR)
Autori: Ing. arch. Boris Redčenkov, Ing. arch. Prokop Tomášek, Ing. arch. Jaroslav WertigSpolupráca: Ing. arch. Šárka Andrlová, Ing. František Denk (statika)Návrh: 2019 - 2020Realizácia: 2020 - 2021Adresa: Kamenná Lhota , Česká republikaPublikované: 13. august 2023

Na pozemku okolo zatopeného lomu v českom regióne Posázaví postupne vzniká súbor drobných stavieb, dopĺňajúcich bývanie v dome na hrane lomu. Investor sa rozhodol pre svoje ratolesti a deti z okolia postaviť alternatívnu školu. Priestory pre vzdelanie ďalej rozšíril pre aktivity svojej ženy. Školu tak dopĺňa dielňa, ordinácia východnej medicíny a priestor pre jogu.

Hľadanie miesta, v ktorom by škola nerušila rodinný život a dostatočnú autonómiu, vyústilo do odhrnutia lomovej suti a osadenia objektu do vzniknutého terénneho zárezu. Integrácia objektu do terénu je zavŕšená "potiahnutím" zelenej lúky spred rodinného domu na strechu školy. Zo strany exteriéru prezrádza jej prítomnosť iba zvlnená presklená fasáda so subtílnym detailom, akcentujúcim terénny zlom.

Objekt je využívaný počas celého dňa. Dopoludnia tu funguje škola na princípe domáceho vzdelávania malej skupiny detí a ordinácia východnej medicíny. Popoludní zas ožije priestor na cvičenie a jogu. Hlavný vzdelávací celok s rozmermi 25 x 10 metrov je delený prostredníctvom sklenených priečok a nábytkových stien. Do hĺbky dispozície vedie denné svetlo dvojica átrií.

Stavba je realizovaná ako biela vaňa z vodostavebného betónu, kombinovaná so subtílnymi oceľovými stĺpmi. Fasádu tvorí štrukturálne bezrámové zasklenie. Architekti využívajú materiály v ich surovej forme a farebnosti. Objekt je vykurovaný podlahovým vykurovaním, ako zdroj tepla slúži klasický elektrický kotol. Školu postavili investori svojpomocne, s minimálnym vstupom odborných profesií.

Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Situácia
SituáciaAutor: A69 - architekti
Schematický rez terénom
Schematický rez terénomAutor: A69 - architekti
Priestorová schéma lokality
Priestorová schéma lokalityAutor: A69 - architekti
Pôdorys
PôdorysAutor: A69 - architekti
Rez
RezAutor: A69 - architekti
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník
Foto: Jiří Hroník

Podklady: A69 - architekti
Fotografie: Jiří Hroník

Poloha diela

Ing. arch. Boris Redčenkov
Ing. arch. Prokop Tomášek
Ing. arch. Jaroslav Wertig

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím