Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
6. november 2018
0
1590

Cenu ARCH za rok 2018 získala rekonštrukcia meštianskeho domu a nádvoria v Trnave

V poradí už 21. Cena časopisu ARCH bola dnes slávnostne odovzdaná.
Cenu ARCH za rok 2018 získala rekonštrukcia meštianskeho domu a nádvoria v Trnave

Tohtoročný laureát Ceny bol vyhlásený v utorok 6. novembra večer v Moyzesovej sieni Filozofickej fakulty UK v Bratislave. Cenu ARCH 2018 si odniesol ateliér Vallo Sadovsky Architects za diela Rekonštrukcia meštianskeho domu a Nádvorie, Trnava.

Ocenenie sa od roku 1998 udeľuje každoročne architektonickému dielu, ktoré medzinárodná porota uzná za najvýraznejší architektonický čin reflektovaný v uplynulom období na stránkach časopisu.  

Medzinárodná odborná porota v zložení Mario Ramoni (Rakúsko), Andrej Hrausky (Slovinsko), Eva Eichlerová (Česká republika), Samuel Netočný a Andrea Bacová posúdila kvality desiatich nominovaných diel in sitú v dňoch 5. - 7. septembra. Porota sa v následnej otvorenej diskusii zhodla na víťazovi. Vyberáme z hodnotenia poroty:

Samuel Netočný - Nádvorie v sebe nesie jasný odkaz, v akých mestách by sme chceli žiť. Tradícia sa mieša s novým presne v tomto správnom pomere. Reštaurované staré domy nestoja v tieni tých moderných, ale sa navzájom krásne dopĺňajú. Po sto rokoch experimentovania s modernistickým urbánnym sme znova objavili to, čo k našim telám a dušiam pasuje predsa len lepšie.

 

Laureát Ceny ARCH za rok 2018:

Rekonštrukcia meštianskeho domu a Nádvorie, Trnava (Vallo Sadovsky Architects / Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marcel Vadík, Branislav Husárik, Viliam Zajíček, Mateja Vonkomerová, Marián Stanislav, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová). Projekt sme predstavili tu a tu. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 7-8/2017 a ARCH 6/2018. 

"Architekti dali pamiatke ozdravnú "keratínovú kúru" zbavili ju nepotrebných nánosov zrekonštruovali a doplnili ju bez prehnaných autorských ambícií - zdravo a bez afektu architektúry. Autorské sofistikované detaily vypisujú do pamiatky súčasné umenie remesiel vymedzujú sa voči klišé pamiatkových obnov," zhodnotil realizáciu v recenzii Laco Bartko (ARCH 7-8/17).

Foto: Boysplaynice
Foto: Boysplaynice
Pôdorys a axonometria nádvoria
Pôdorys a axonometria nádvoriaAutor: Vallo Sadovsky Architects

 

V aktuálnom ročníku ceny bolo nominovaných ďalších deväť diel. Pri ich výbere sa členovia redakčnej rady zamerali už tradične na tie architektonické diela, ktorých autori hľadajú nové riešenia aktuálnych tém súčasnej architektúry a snažia sa tak prispieť k rozvíjaniu architektonického diskurzu. Výsledkom je nasledovný, typologicky už tradične veľmi rôznorodý výber:

3x3, Hrubá Borša (Endorfine / Tomáš Dupkala, Štefan Petras, Matúš Repka, Pavol Ružbarský, spolupráca: Barbora Luptáková - interiér). Rekreačné domy sme predstavili tu a tu. Diela bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 9/2017.

Foto: studio Flusser
Foto: studio Flusser
Situácia
SituáciaAutor: Endorfine

 

Zelený les - odkaz dejín dnešku, Modra-Kráľová (Daniel Bartoš, spolupráca: Ondrej Klučár - návrh parkových úprav). Pietne miesto sme predstavili v tomto článku. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 11/2017.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Situácia a pohľady
Situácia a pohľadyAutor: Daniel Bartoš

 

Mlynica, Bratislava (GutGut / Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Jana Benková, Tomáš Vrtek, spoluautori štúdie: Roman Žitňanský, Patrícia Botková, Katarína Bergerová). O konverzii výrobného objektu sme písali tu. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 1-2/2018.

Foto: BoysPlayNice
Foto: BoysPlayNice
Axonometrie
AxonometrieAutor: GutGut

 

Sídlo spoločnosti PDP, Nitrianske Sučany (FVA / Ľubomír Fuňa, Martin Vanko, spolupráca: Radka Švecová, Tomáš Martiš, Stanislava Madara, Dávid Chaľ). "Administratívnu budovu na vidieku" sme predstavili v tomto článku. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 3/2018.

Foto: Tomáš Manina
Foto: Tomáš Manina
Pôdorysy
PôdorysyAutor: FVA

 

Vyhliadková veža na Dubni, Žilina-Budatín (Gábor Nagy, Ladislav Vikartovský). Vyhliadku, ktorá vznikla na základe víťazného návrhu v otvorenej súťaži sme predstavili tu. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise 4/2018.

Foto: Gábor Nagy, Ladislav Vikartovský
Foto: Gábor Nagy, Ladislav Vikartovský
Rez
RezAutori: Gábor Nagy, Ladislav Vikartovský

 

Úprava interiéru Kaplnky sv. Anny, Katedrála sv. Martina, Bratislava (G-ATELIÉR / Július Rybák, spolupráca: Ján Kostrian, Pavol Mikolaj, Stanislav Krajňák – 3D modelovanie). Rekonštrukciu sakrálneho priestoru sme priblížili v tomto článku. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise 4/2018.

Foto: Jozef Jarošík
Foto: Jozef Jarošík
Pôdorys kaplnky
Pôdorys kaplnkyAutor: G-ATELIÉR

 

Obytná skupina Plzenská, Prešov (zerozero / Irakli Eristavi, Pavol Šilla, spolupráca: Gabriel Boženík, Martin Ratkoš). Viac o "dynamickom" obytnom bloku v širšom centre prešova si prečítate tu. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise 5/2018.

Foto: Pavol Šilla
Foto: Pavol Šilla
Pohľady a pôdorys
Pohľady a pôdorysAutor: zerozero

 

Rezidencie Priekopnícka, Bratislava-Podunajské Biskupice (MARTIN VOJTA architekti / Martin Vojta, spolupráca: Ján Pieš, Rado Zelenák). O malých bytových domoch so zaujímavým priestorovým konceptom sme písali tu. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 5/2018.

Foto: archív MV Architekti
Foto: archív MV Architekti
Priestorová skladba
Priestorová skladbaAutor: MARTIN VOJTA architekti

 

Mestská vila Mudroňova, Bratislava (Iľja Skoček, spolupráca: Igor Čierny, Danica Ščepková, Peter Kožuško). O komplexnom prerode vily zo štyridsiatych rokov sme písali v tomto článku. Dielo bolo publikované v tlačenej forme v časopise ARCH 6/2018.

Foto: Peter Jurkovič
Foto: Peter Jurkovič
Rez a pohľady. Pôvodný stav vľavo, nový stav vpravo.
Rez a pohľady. Pôvodný stav vľavo, nový stav vpravo.Autor: Ilja Skoček
Architekti z ateliéru Vallo Sadovsky pri preberaní ceny
Architekti z ateliéru Vallo Sadovsky pri preberaní ceny

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím