Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
4. november 2022
5
2750

Turistická útulňa Sláviček

Útočisko v prírodnej rezervácii Tŕstie.
Turistická útulňa Sláviček
Autori: Ing. arch. Darina Bartková, MgA. Vít Šimek, Ing. arch. Martina KubešováZastavaná plocha: 24,88 m2Obostavaný objem: 95 m3Návrh: 2021 - 2021Realizácia: 2022 - 2022Adresa: Prírodná rezervácia Tŕstie , Rimavská Píla, SlovenskoPublikované: 4. november 2022

Turistický klub KTS Hikemates v spolupráci madebythe vyhlásil v marci 2021 súťaž, ktorej cieľom bolo nájsť najlepšie architektonické návrhy pre útulne v blízkosti turistických chodníkov v slovenských horách. Aj vďaka svojmu formátu a atraktívnemu zadaniu zaznamenala najvyššiu účasť za posledné roky – na výzvu v prvom kole reagovalo 101 uchádzačov. Na základe predložených portfólií a motivačný listov vybrala odborná porota trojicu kolektívov, ktoré spracovali architektonické návrhy a projekty útulní pre tri samostatné lokality. Rozhovor (nielen) o príprave súťaže s jej iniciátorom Patrikom Pajtom si môžete prečítať na tomto odkaze. V priebehu minulého roku sme postupne predstavili jednotlivé projekty útulní (viď. súvisiace články v závere textu).

 

Dnes sa pozrieme na nedávno otvorenú útulňu Sláviček, ktorá už slúži ako zázemie pre turistov v prírodnej rezervácii Tŕstie. Realizáciu detailne predstaví kolektív v zložení - Darina Bartková, Vít Šimek a Martina Kubešová:

 

Lokalita

Novostavba je situovaná na lúke, v blízkosti chaty Tŕstie, dostupnej po žltej turistickej trase z Tisovca alebo po zelenej trase z Rimavskej Píly. Chata leží v blízkosti červenej magistrály - Cesta Márie Széchy, ktorá sleduje pôvodnú medzihradnú cestu z roku 1644 a vedie medzi hradmi Fiľakovo a Muráň (82km). 

 

Základný opis 

Na vybrané miesto sme sa rozhodli umiestniť jednoduchý objekt - úkryt - citlivo zasadený do krajiny. Pre návštevníka poskytuje hneď niekoľko funkcií a bez zbytočných príkras vytvára bezpečný priestor. Je postavený ako masívna zrubová konštrukcia z priznaných drevených hranolov, ktoré sa tak stávajú jej dominantným výrazovým prvkom.

Objekt útulne je zasadený v severnej časti lúky na mieste súčasnej starej drevárne, v blízkosti prameňa. Útulňa nie je stredobodom. Naopak. Z okraja lúky pozoruje obzor a nenarušuje výhľad na blízke i vzdialené vrcholy hôr.

 

Koncept

Ideovo sme pracovali s témou koliby, ktorá dodnes svojim spôsobom slúži ako horské obydlie. Tento archetypálny objekt je formálne i konštrukčne jednoznačný. Pracuje so zakladným konštrukčným prvkom, ktorý sa stáva priamou súčasťou interiéru. Znovubjavením a následnym pretvorením tradičnej zrubovej konštrukcie vytvárame objekt, ktorý v sebe nesie stopu minulosti a zároveň prináša zážitok z priestoru. Priznaná drevená konštrukcia vo svojej nahote pripomína utilitárnosť objektu.

 

Funkcia a prevádzka

Stavba je členená na dve časti - krytú predsieň / verandu, cez ktorú sa prechádza do uzavretej obytnej časti. V oboch častiach sú po stranách lavice ako súčasť obvodovej konštrukcie. Tieto dva priestory od seba delí stena s policami. Obytný priestor útulne je prevýšený a pod strechou má vložené poschodie na spanie. Oproti vstupu sa nachádza piecka, vedľa vstupu je pracovná plocha a police. 

Interiér oboch častí je navrnutý stroho a univerzálne. Vytvárame príležitosť na jeho všetranné využitie v rôznych situáciách a k naplneniu viacerých funkcií. 

Na prenocovanie je primárne určené vložené poschodie pod strechou (4 osoby) a lavice v obytnej časti (2 osoby). Núdzovým riešením je prenocovanie 2 až 4 osôb vo vstupnom priestore, ktorý slúži hlavne ako úkryt pred nepriaznivým počasím.

Predsieň zároveň plní funkciu krytého vstupu do útulne. Je osvetlená štrbinami v obvodových stenách. Na vešiaky je možné odložiť mokré bundy alebo náradie. Pokračujeme ďalej do obytnej časti - dverami prechádzame cez deliacu stenu, ktorú tvoria police a vešiaky na zavesenie a odloženie turistického oblečenia a vybavenia, paličiek, batohov a topánok. 

Príprava jedla prebieha na rozmernej pracovnej ploche vedľa dverí. Na varenie je možné použiť tiež piecku. V polici pod pracovnou plochou je uložený erárny riad či náradie. Lavice sú usporiadané do L a majú pri sebe fixný stôl pre 4 ľudí. Pod lavicami je dostatočný priestor pre uskladnenie suchého dreva a potrebného náradia. Mokré oblečenie je možné sušiť na šnúre medzi trámami nad stolom.

Poschodie na spanie je prístupné po rebríku. Interiér je osvetlený oknami v štítových stenách. Presklené plochy eliminujú priebežné drevené profily z vonkajšej strany. Vedľa okien sa nachádzajú odkladacie poličky na drobnosti - čelovka, fľaša na vodu...

Konštrukcia

Objekt bol navrhnutý z prírodných materiálov, ktoré boli precízne spracované tradičnými remeselnými postupmi. Pre svoju vysokú trvácnosť bolo zvolené drevo z červeného smreku a lomový kameň.

Útulňa bola ako priestorová drevená stavebnica vopred skúšobne postavená a následne inštalovaná vo vybranej lokalite

Útulňa stojí na nízkej kamennej podmurovke a je orientovaná štítom kolmo k terénu. Základným stavebným prvkom samotného objektu je drevený hranol z červeného smreku o rozmeroch 120x160mm. Jeho opakovaním a skladaním natupo v dvoch smeroch vzniká obvodová konštrukcia, ktorá ostáva priznaná z vonkajšej aj vnútornej strany. Vynechaním drevených hranolov v obvodovej konštrukcii sú vytvorené štrbiny, ktoré do objektu vpúšťajú svetlo a vzduch a dodávajú stavbe jej jedinečný výraz. Rovnaké stavebné prvky sú použité aj na členenie interiéru a “nábytok”, ktorý je tak pevnou súčasťou stavby. Drevený hranol je tak dominantným výrazovým prvkom exteriéru aj interiéru útulne.

Medzi drevenými profilmi, ktoré tvoria obvodové steny, strechu a strop sú do vyfrézovaných drážok vložené drevené latky (pero), ktoré plnia funkciu ochrany interiéru pri vzniku špár dodatočným vysychaním dreva. Na podlahu sú použité masívne drevené podlahové dosky. Zariadenie zostáva strohé, je trvácne a odolné voči poškodeniu. Ako strešná krytina je použitý drevený šindeľ.

Vizualizácie:

Poloha diela

Ing. arch. Darina Bartková
MgA. Vít Šimek
Ing. arch. Martina Kubešová

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím