Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Hörmann

Brány a dvere

Diaľničná cesta 5186/2B
Senec

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

Slovenský plynárenský priemysel a.s.

Dodávateľ energií

Mlynské nivy 44/a
Bratislava

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

POSUVNÉ DVERE HI-FINITY

Ultra tenký design posuvných dverí HI-FINITY...

Reynaers systems spol. s r.o. (výrobca)
Reynaers systems spol. s r.o. (distribútor)

Hore
Kancelárie Reding - Stein 2 Offices

Kancelárie Reding - Stein 2 Offices

AutoriIng. arch. Peter Kuklica
Ing. arch. Martin Smerek
Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský
InvestorREDING s.r.o.
Podlažná plocha440 m2
Návrh2017 - 2018
Realizácia2018 - 2018
AdresaLegionárska 20,
Bratislava,
Slovensko
440 m2 kancelárskej plochy v novej administratívnej budove Stein 2 Offices.

Pracovné prostredie prechádza v poslednom období výraznou transformáciou. Mnohé stereotypy sa postupne menia s príchodom nových technológií a spôsob fungovania firmy sa vyvíja. Architekt má pri navrhovaní možnosť v značnej miere zasiahnuť do prevádzky a samotného fungovania pracoviska. Jedným z trendov pri tvorbe pracovného prostredia je sústredenie sa na spoločné priestory, kde môžu ľudia komunikovať "face to face". Namiesto uzavretých zasadačiek, sa do kancelárií dostávajú menšie neformálne priestory na rýchle stretnutia. Osobný kontakt namiesto mailu a telefonátu je čoraz potrebnejší (najmä keď sa v množstve digitálnych informácií strácajú tie dôležité). 

Pri navrhovaní interiéru kancelárií v novom administratívnom objekte na mieste bývalého pivovaru Stein sa autori zamerali najmä na prehľadné členenie otvoreného priestoru a prepojenie pracoviska a oddychových zón. Koncept návrhu spočíva v presvetlení hlbokej dispozície, vytvorení mutlifunkčných "mikropriestorov" a povýšení chodieb na úroveň vhodnú pre spoločenskú aktivitu. Architekti používajú striedmu farebnosť. Vyhýbajú sa obvyklému presýteniu priestoru firemným vizuálom. Vsadili na funkčné materiálové riešenie, ktoré vhodne zapadá do konceptu. Kombinácia jasných požiadaviek klienta a dôvera v názor architekta, vytvorila vhodné podmienky pre úspešný výsledok. Ateliér Kuklica Smerek architekti venoval značnú pozornosť kvalite realizácie a detailu. 

Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber

Realizáciu predstavia autori:

Základom bolo vymyslieť dobrú dispozíciu a zadefinovať si koncept dizajnu, materiálovej a farebnej skladby. Východiskom bol holopriestor na piatom poschodí administratívnej budovy Stein 2 Offices s trojstrannou orientáciou do Legionárskej a Krížnej ulice a čiastočne aj na Karpaty.

Dispozíciu sme rozdelili na presvetlené kancelárie orientované pozdĺž fasády, pobytové chodbové priestory s menšími nárokmi na prirodzené svetlo a uzavreté hygienické a skladové priestory bez denného svetla orientované pozdĺž vnútorného jadra budovy. Silnou stránkou dispozície sú práve chodbové priestory, ktoré obsahujú okrem komunikačnej funkcie aj možnosť neformálneho stretnutia a posedenia.

Vo vstupe do kancelárskeho priestoru sa nachádza recepčný pult situovaný do stredu "zálivu". Za recepciou sú posuvné perforované okenice, ktoré zjednocujú kulisu za solitérnym dreveným recepčným stolom. Z ľavej strany recepciu ohraničuje priebežná drevená stena s integrovanými dverami vedúcimi do dvoch kancelárií a z pravej strany vegetačná stena. Na ľavo od recepcie sú dve samostatné kancelárie prístupné cez dvere integrované do priebežnej drevom obloženej steny. Na pravo od recepcie začína multifunkčný chodbový priestor z ktorého sú prístupné dve rokovacie miestnosti predelené mobilnou stenou. Rokovacie miestnosti sú do chodby orientované priebežnou presklenou stenou so závesom. Chodba sa na úrovni rokovacích miestností rozširuje, vznikol tu priestor pre solitérný stolársky box. Zo zadnej strany boxu je prístupná kopírka a regále, zatiaľčo prednú stranu tvorí drevená stena, ktorá drží líniu chodby. V nadväznosti na rozšírenie chodby je umiestnený kruhový stôl, ktorý svojou polohou nezasahuje do priechodu, no zároveň plní funkciu neformálneho posedenia.

Za chodbou sa priestor zalamuje a otvára do kancelárskeho „openspace“ orientovaného pozdĺž fasády. Intimitu a nerušenú prácu zabezpečuje solitérny drevený úložný box s knižnicou, ktorý stojí na nožičkách. Úložný box okrem svojej praktickej funkcie koncepčne definuje pokračovanie chodby a plní funkciu paravanu. Do nábytkového prvku je integrovaná čalúnená nika so sedením. Oproti regálu sa vstupuje do kuchynky, ktorá je uzavretá za sklenenou stenou. Kuchynka obsahuje linku a dva kruhové stoly so stoličkami.

V zadnej časti kancelárskeho priestoru sa chodba otvára do "námestia", ktoré zo strany fasády ohraničuje presklená stena s integrovanými vstupnými dverami do kancelárskych buniek. V strede sa nachádza solitérny hruhový stôl, ktorý funkčne prislúcha k druhému drevenému boxu v priestore. Tento box je koncepčne rovnaký ako susedný box obsahujúci knižnicu, avšak na rozdiel od neho v sebe integruje chladničky na vína a barový pult s úložným priestorom. Pozícia boxu nie je náhodná a plní funkciu paravanu pred vstupnými dverami do predsienok hygienických priestorov.

Dizajn a materiálová skladba priestoru vychádza zo vzťahu kontrastov bielej a béžovej farby okolitého priestoru (steny, podhľad a podlaha) a vložených stolárskych komponentov s prirodzenou farebnosťou dreva. Kompozíciu dopĺňajú biele a čierne stoly so stoličkami.

Charakteristická vlastnosť na mieru vyrábaných stolárskych komponentov je integrácia funkcií a definovanie samotného priestoru z prevádzkového a pocitového hľadiska. Použitá materiálová skladba a monochromatická farebnosť je predpokladom neutrálneho a príjemného pôsobenia na užívateľa priestoru a nadčasového vzhľadu do budúcnosti. Multifunkčné využitie chodbových priestorov (posedenie, občerstvenie,...) povyšuje úroveň priestoru vhodnú na spoločenskú aktivitu.

Pôdorys
PôdorysAutor: Architektonický ateliér Kuklica Smerek
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Axonometria
AxonometriaAutor: Architektonický ateliér Kuklica Smerek
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber
Foto: Lousy Auber

Podklady: Architektonický ateliér Kuklica Smerek

Atypické zariadenie pracoviska zrealizovala spoločnosť TECHO Slovensko

Poloha diela

Ing. arch. Peter Kuklica
Ing. arch. Martin Smerek
Ing. arch. Mgr. art. Juraj Hubinský

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím