Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

For interior
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
10. august 2016
0
1141

Co-housing, Zóna Sosnová - diplomová práca

Diplomová práca z Fakulty architektúry STU navrhnutá na Cenu profesora Lacka. Projekt variabilného komunitného bývania. Autor ukazuje možnú alternatívu k panelákovému bývaniu, ktorá reaguje na zmenu životného štýlu obyvateľov sídlisk.
Co-housing, Zóna Sosnová - diplomová práca
Autori: Ing. arch. Filip PonechalSpolupráca: Ing. arch. Jozef Bátor, PhD. (vedúci práce)Návrh: 2015 - 2016Adresa: Sosnová , Bratislava, SlovenskoPublikované: 31. august 2016

Zóna Sosnová sa nachádza v Bratislave, v časti Petržalka, v blízkosti mosta Apollo, na ktorý je dopravne priamo napojená. Situovaná je neďaleko štvorprúdovej komunikácie, ktorá ho delí od areálu Ekonomickej univerzity v Bratislave. Súčasný stav územia dáva priestor na jeho plnohodnotnejšie využívanie. Dané územie je značne dezurbanizované, v tesnej blízkosti sa nachádza materská škôlka, budova kotolne a súbor 5 rodinných domov, ktoré toto územie robia jedinečným v porovnaní s typickou panelovou zástavbou v okolí. Taktiež vidím možnosť spojiť toto územie s blízkymi cyklotrasami a bežeckými trasami a tým vytvoriť čo najkvalitnejšie podmienky bývania v tejto lokalite.

Širšia situácia
Širšia situácia

V prediplomovej príprave som sa venoval urbanistickému návrhu zóny, ktorý formovalo najmä parcelné využitie územia podľa územného plánu. Parcelely sú z väčšej časti podlahovej plochy určené na komerčné využitie, z menšej časti na bytovú zástavbu. Definováné sú aj plochy určené na oddych a šport. Ako občiansku vybavenosť navrhujem domov dôchodcov, prípadne i „senior cohousing“ (kruh), ktorý je v náväznosti na materskú školu, kde vidím potenciál následnej spolupráce a socializovania mládeže a starších. V ďalšej etape s najväčším počtom podlažných plôch navrhujem co-workingové centrum s priestormi určenými na komerčné účely (plusko) a podzemným parkovaním, ktorým chcem automobilovú dopravu zachytávať na okraji územia. Do areálu zasahujú iba pojazdné chodníky pre chodcov, prípadne pre zásahové služby. V území na dvoch rôznych parcelách navrhujem dva typy obytnej štruktúry typu Co-housing ako vedome budované susedské spoločenstvo, ktoré kladie dôraz na  medziľudské vzťahy a zdieľanie priestorov či už vnútorných , tak i zodpovednosti a starostlivosti o časti exteriérového charakteru. V diplomovej práci som sa detailnejšie venoval jednej zo štruktúr. Ďalej uvidíte ktorej z nich a prečo.

Urbanistické riešenie zóny
Urbanistické riešenie zóny

Pri hľadaní správneho využitia parcely a vhodného tvaru som sa inšpiroval práve charakterom okolia. Prvotný koncept je založený na ponechaní čo najviac vzrastlých stromov v území a tým posilniť celkovú myšlienku CO-housingu, komunitného bývania vo vertikálnej polohe. Snažím sa vytvoriť  samostatne fungujúce bytové domy, ktoré vyrástli postupným procesom-rovnako ako neupravovaný “les”.

Koncept návrhu
Koncept návrhu

Pri hľadaní samotného stvárnenia a rozhodovaní o výslednej výške budovy som vychádzal zo skúseností fungovania typických “panelákov” v okolí , kde byty na vyšších podlažiach strácajú kontakt so zemou, potenciál striech je nevyužívaný a prízemné priestory sa tvária veľmi introvertne a nekomunikujú s okolitým prostredím. Tieto postrehy som sa snažil overiť aj v následnej transformácii, ktorá ďalej formovala tvar a využitie navrhovanej budovy.

Transformácia
Transformácia

Ďalším faktorom, s ktorým som pracoval je variabilita. Samotný koncept komunitného bývania variabilitu potrebuje. Súčasný spôsob bývania sa mení, životný štýl je oveľa rýchlejší. Na to reaguje aj môj návrh, kde som zvolil ´frame´ konštrukciu z ocele, ktorá funguje ako samostatný nosný prvok, v ktorom je možné  podlažia a priestory meniť v priebehu času, ako sa mení aj náš život. Vznikla aj myšlienka vytvorenia ´design manuálu´, ktorý by zahŕňal typy montovateľných fasádnych dielov zjednocujúcich charakter budovy pri reorganizovaní.

Schéma variability
Schéma variability

Riešenú bytovú jednotku som rozdelil do 3 zdieľaných levelov. Prvým levelom je nulté podlažie, ktoré sa nachádza na úrovni terénu a vylieva sa do okolia bytového domu. Ponúka tak možnosť spojenia aktivít obyvateľov s exteriérom. Ďalší level zdieľaných priestorov určený pre všetkých obyvateľov sa nachádza v prostrednej časti budovy, a to aj z dôvodu dostupnosti zo spodných ale aj z horných bytov. V najvyššom strešnom leveli je priestor pre rozvoj ekologického konceptu, bytová jednotka sa následne môže stať sebestačnou. Ako prvý krok som zvolil najjednoduchšiu cestu a tým je zber dažďovej vody a jej následné využitie v strešnom komunitnom skleníku.

Rez
Rez
Axonometria
Axonometria

Pôdorysné rozloženie podlaží je tvorené viacerými ortogonálnymi tvarmi, kde som experimentoval s formou usporiadania dvoch bytových jednotiek na každom podlaží. Priestorom sa snažím šetriť tým, že určité časti bytov som navrhol ako zdieľané.

Pôdorys 1. NP - spoločné priestory, prenajímateľný priestor
Pôdorys 1. NP - spoločné priestory, prenajímateľný priestor
Pôdorys 2. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou obývacou izbou
Pôdorys 2. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou obývacou izbou
Pôdorys 3. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou kuchyňou
Pôdorys 3. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou kuchyňou
Pôdorys 4. NP - časť určená pre všetkých - multifunkčná miestnosť, sauna, posilovňa, práčovňa
Pôdorys 4. NP - časť určená pre všetkých - multifunkčná miestnosť, sauna, posilovňa, práčovňa
Pôdorys 5. NP - 3-izbový a 2-izbový byt so spoločnou terasou
Pôdorys 5. NP - 3-izbový a 2-izbový byt so spoločnou terasou
Pôdorys 6. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou zimnou záhradou
Pôdorys 6. NP - dva dvojizbové byty so spoločnou zimnou záhradou
Pôdorys 7. NP - 3-izbový byt (80m2)
Pôdorys 7. NP - 3-izbový byt (80m2)
Pôdorys 8. NP - spoločný strešný priestor - skleník, komunitná záhrada
Pôdorys 8. NP - spoločný strešný priestor - skleník, komunitná záhrada

Vizualizácie návrhu:

Fotografia modelu
Fotografia modelu

Podklady: Filip Ponechal

Poloha diela

Ing. arch. Filip Ponechal

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím