Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

Inteligentné inštalačné systémy

ABB i-bus® EIB / KNX je inteligentný...

ABB (výrobca)
ABB (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
1. júl 2016
0
1748

Administratívny komplex Rýchlik - diplomová práca

Diplomová práca z Fakulty architektúry STU navrhnutá na Cenu Profesora Lacka.
Administratívny komplex Rýchlik - diplomová práca
Autori: Ing. arch. Lukáš ValenčínSpolupráca: prof. Ing. arch. Julián  Keppl, CSc.  (Vedúci práce)Návrh: 2015 - 2016Adresa: Námestie slobody 19, Bratislava, SlovenskoPublikované: 3. júl 2016

Charakteristika územia výstavby   

Priestor pred hlavnou stanicou v Bratislave už roky chátral a stal  sa miestom stretávania bezdomovcov. Pokus o jeho zlepšenie nastal  počas hosťovania majstrovstiev sveta v hokeji a v roku 2015 vďaka  fondom z Európskej únie. Typický zápach moču pri príchode na nástupište autobusov je už preč a aj celkový prvý dojem ktorý bol  ako príchod do minulého storočia.  

Charakteristika objektu   

Na parcele sa nachádzal park s detským ihriskom, ktoré však bolo  nefunkčné. Malé predstaničné pohostinstvo s letnou terasou a časť  areálu tenisových kurtov, ktoré nemali pri Hlavnej železničnej  stanici  opodstatnenie. Bariéru k  územiu s parkom tvorila trať  električiek, ktorá znemožňovala prístup chodcov prichádzajúcich na  Hlavnú stanicu.       

Letecká snímka riešeného územia
Letecká snímka riešeného územia

Urbanistické riešenie   

Komplex sa nachádza v Bratislave, v rušnej lokalite medzi Žabotovou ulicou a Námestím Franza Liszta. Každý deň týmto miestom prejdú tisíce  cestujúcich, ktorý prichádzajú a odchádzajú z hlavného mesta. Na  severnej časti pozemku sa nachádza Hlavná vlaková stanica a  komplex sa tak stal vstupnou bránou do Predstaničného námestia v  smere z historického centra mesta a Šancovej ulice. Na západnej  strane je susediaci s novým dopravným múzeom a pri stanici s  budovou občianskej vybavenosti. Na nároží pri Šancovej ulici sa  nachádza budova Unicredit bank a cez cestu je malý park Franza Liszta. Koplex ponúka aj malé námestie medzi blokmi a v átriu. Pred  budovou vedie cyklochodník napojený na mestský cyklookruh a trať  električiek.      

Schwarzplan
Schwarzplan
Situácia
Situácia
Situácia
Situácia
Situácia
Situácia

Architektonické riešenie   

Komplex je riešený ako desaťpodlažná stavba  rozdelená do dvoch  blokov prepojených pomocou podzemného podlažia a premostenia.  Sedem nadzemných a tri podzemné podlažia poskytujú dostatok priestoru pre stovky zamestnancov. Komplex slúži pre účely  administratívy ale aj spoločenského života ako kaviarne, bufety,  zasadacie a prednáškové miestnosti, fitness a oddychové zóny.  Severný blok je objemovo väčší a obsahuje átrium, ktoré je určené  na prevetrávanie a presvetlenie vnútornej dispozície objektu. Južný  blok je pôdorysne menší no podlažne vyšší a pôsobí tak ako  dominanta na nároží územia. Slúži ako vodiaci bod pre turistov a  zároveň ako informačný, keďže sú na ňu umiestnené ručičkové  hodiny. Zastavanosť parcely je takmer 100 % a chýbajúca zeleň sa  dostala na strechu objektu, kde slúži ako oddychová zóna. Vzrastlé  stromy umiestnené v átriu a medzi blokmi poskytujú tieň a zlepšujú  klímu prostredia. Pohodlný prechod a vstupný portál do komplexu  tvorí podlubie zo stĺpov, ktoré vedie pozdĺžne celej budovy a napája  sa na susediaci komplex občianskej vybavenosti.   

Koncept
Koncept

Technologické riešenie   

Komplex je vykurovaný pomocou tepelného čerpadla. Vetranie je  prirodzené pomocou automatického otvárania okien a preto sú  všetky kancelárie navrhnuté ako priečne vetrateľné.  Prirodzené chladenie je navrhnuté pomocou hĺbky stĺpov na fasáde  a vzrastlej zeleni, ktorá zabraňuje prehrievaniu budovy v letných  mesiacoch. Zachytávanie dažďovej vody a jej následne použitie na  zavlažovanie strešných terás a obsluhu hygienických zariadení.       

Stavebno­technické riešenie   

Komplex je navrhnutý ako železobetónový skelet s hríbovími  hlavicami. Podzemné podlažia sú liate z vodotesného betónu pre  riziko hladiny spodnej vody. Budova je stužená pomocou vertikálnych  komunikačných jadier a fasády.

Ekologický koncept
Ekologický koncept

Dispozičné riešenie   

Nástupné podlažie do komplexu sa nachádza na teréne. V oboch  blokoch sa vstupuje do vstupnej haly kde sa nachádzajú informačné  pulty. Toto podlažie je doplnené o prenajímateľné priestory,  kaviarne, bufety a oddychové zóny. Blok b má vstupné podlažie  rozdelené medzipodlažím, kde sa nachádza zasadacia miestnosť,  konferenčná miestnosť a fitness. Jednotlivé podlažia sú obsluhované pomocou vertikálnych komunikačných jadier a  umožňujú deliť podlažia na rôzne veľké pracovné priestory. V bloku a  sa nachádza na štvrtom podlaží oddychová zóna, ktorá slúži  pracovníkom bloku. Na streche je situovaný spoločenský priestor  určený na oddych, rôzne spoločenské udalosti a kolektívne  stretávanie. Tieto zóny sa nachádzajú aj na bloku b v piatom a  siedmom podlaží. Bloky sú prepojené na troch podlažiach pomocou  mostov a je tak možný rast firmy v horizontálnom smere. Dajú sa tak  súčasne jednou firmou obsadiť obe bloky. Interiér kancelárií  ponúka flexibilné možnosti členenia priestoru na bunkové  samostatné kancelárie podľa požiadaviek klienta. Každý  prenajímateľný priestor je vybavený odhlučnenou zasadacou  miestnosťou, kuchynkou a hygienickými zariadeniami. Atmosféru,  čerstvý prísun kyslíka a príjemné pracovné prostredie dopĺňa  mobilná zeleň vybraného typu vhodná do takýchto priestorov.      

Materiálové riešenie   

komplex je obložený do kamenného obkladu. Ako zasklenie sú navrhuté hliníkove okná Reynaers s izolačným trojsklom s pasívnym  štandardom. Dlažba v nástupnom podlaží je travertínová a steny su v  pohľadovom betóne s priznaným dreveným debnením. Podlahy v  jednotlivých kancelárskych priestoroch sú vybrané podľa klientov,  ale štandardne sa uvažuje s drevenou podlahou. Podzemné podlažia  majú podlahu z liatého betónu. Všetky použite materiály sú lokálneho  charakteru.     

Podklady: Ing. arch. Lukáš Valenčin

Archinfo, architektúra, urbanizmus, dizajn, grafika, umenie, Slovensko (architecture, architect, design, CGI, art, Slovakia)

Poloha diela

Ing. arch. Lukáš Valenčín

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím