Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
11. december 2018
0
914

Prehľad cien a ocenení v roku 2018

Prehľad najzaujímavejších cien a ocenení v oblasti architektúry a príbuzných druhov kultúry. Prioritu má slovenská scéna, zahrnuli sme však aj nosné ocenenia od susedov a zo sveta.
Prehľad cien a ocenení v roku 2018

Na Slovensku i vo svete sa každoročne udeľujú nezávislé ocenenia, ktoré majú ambíciu predstaviť to najlepšie čo vzniklo. Aj v tomto roku sme sa snažili podrobne prezentovať všetky relevantné výbery. Či už slovenské, české, alebo renomované medzinárodné. Ako to dopadlo, a aké diela boli v uplynulom roku vybrané odbornými porotami, prináša nasledovný prehľad:

Najprv na Slovensku:

CE.ZA.AR - Cena Slovenskej komory architektov za architektúru  (o výsledkoch sme informovali tu)

Laureátmi tohtoročnej Ceny Slovenskej komory architektov sa v jednotlivých kategóriách stali:

Rodinné domy: DuboDom, Svätý Jur (predstavenie diela v tomto článku)
Autori: Dipl. Ing. Pavol Šiška 

Bytové domy: Objekty so zmiešanou funkciou, Nádvorie Trnava (predstavenie diela v tomto článku)
Autori: Ing. arch. Matúš Vallo, Ing. arch. Oliver Sadovský, Mgr. art. Marián Stanislav, Ing. arch. Viliam Zajíček, Ing. arch. Ing. arch. Mateja Vonkomerová, Ing. arch. Marcel Vadík, Ing. arch. Zuzana Krejčířová, Ing. arch. Elena Šoltésová 

Občianske a priemyselné budovy: Mlynica, Bratislava (predstavenie diela v tomto článku)
Autor: Ing. arch. Štefan Polakovič, Ing. arch. Lukáš Kordík, Mgr. art. Ing. arch. Jana Benková, Ing. arch. Tomáš Vrtek, Ing. arch. Roman Žitňanský (spoluautor architektonickej štúdie), Ing. arch. Patrícia Botková (spoluautorka architektonickej štúdie), Ing. arch. Katarína Bergerová (spoluautorka architektonickej štúdie)

Obnova a prestavba: Nová synagóga, Žilina (predstavenie diela v tomto článku)
Autori: Ing. arch. Martin Jančok, Arch. Michal Janák, Ing. arch. Eva Štrocholcová 
Spolupráca: PhDr. Magdaléna Kvasnicová, PhD.; Mgr. Peter Szalay, PhD.

Interiér: Prízemný byt pri kalvárii, Bratislava (predstavenie diela v tomto článku)
Autori: Ing. arch. Tomáš Krištek, Ing. arch. Laura Pastoreková, Mgr. art. Ing. arch. Ondrej Kurek

Exteriér: Námestie Centrum, Sídlisko III; Prešov (predstavenie diela v tomto článku)
Autori: Ing. arch. Irakli Eristavi, Ing. arch. Pavol Šilla 
Spolupráca: Ing. arch. Martin Jančok

Špeciálne ocenenie Patrón architektúry získala Nemocnica budúcnosti v Martine – architektonická súťaž návrhov

Výsledky súťaže a ocenené návrhy si môžete bližšie pozrieť tu. Odmenené a ostatné prihlásené návrhy tu.

 

Výročné ceny Spolku architektov Slovenska (viac o cenách SAS si prečítate tu)

Cenu Dušana Jurkoviča v roku 2018 udelil Spolok architektov Slovenska architektonickému dielu: Nádvorie Trnava (dielo sme podrobne predstavili tu). Autori: Matúš Vallo, Oliver Sadovský, Marián Stanislav, Viliam Zajíček, Marcel Vadík, Mateja Vonkomerová, Zuzana Krejčířová, Elena Šoltésová

Cenu Emila Belluša za celoživotné dielo udelilo prezídium Spolku architektov Slovenska Ing. arch. Petrovi Brtkovi (profil architekta v tomto článku).

Cenu prof. Martina Kusého za rok 2018 udelil Spolok architektov Slovenska prof. Ing. arch. Matúšovi Dullovi, DrSc. za pozoruhodnú a sústavnú prezentáciu dejín slovenskej architektúry 20. storočia (viac sa dočítate tu) a prof. PhDr. Miroslavovi Marcellimu, PhD. za trilógiu publikácii Filozofi v meste, Mesto vo filozofii a Miesto, čas, rytmus a dlhodobé a mimoriadne podnetné odkrývanie mnohotvárnych súvislostí medzi filozofiou, architektúrou a urbanizmom (viac v tomto článku).

 

Cena ARCH  (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

Cenu časopisu ARCH o architektúre a inej kultúre. O udelení Ceny ARCH 2018 rozhodovala medzinárodná odborná porota na základe osobnej návštevy z 10 nominovaných diel.

Cenu ARCH 2018 si odniesol ateliér Vallo Sadovsky Architects za diela Rekonštrukcia meštianskeho domu a Nádvorie, Trnava (viac o diele tu)

 

Cena Ladislava E. Hudeca (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

Cenu Ladislava Hudeca udeľuje Spolok architektov Slovenska architektovi, ktorý sa narodil na území Slovenskej republiky a oceňuje sa ňou výnimočné architektonické pôsobenie v zahraničí. Cena je zriadená ako pocta svetoznámemu architektovi, slovenskému rodákovi, Ladislavovi Hudecovi a jeho celoživotnému dielu; symbolizuje medzinárodný multikultúrny dialóg v oblasti architektonickej tvorby.

Laureátom ceny sa stal slovenský architekt Peter Černo, ktorý najskôr pôsobil v Kuvajte, neskôr v Nemecku, kde aj založil svoj ateliér, ktorý funguje dodnes.

 

V susednej Českej republike padol nasledujúci verdikt:

Česká cena za architekturu  (viac tu)

Hlavnú cenu si prevzal David Levačka Kraus za realizáciu administratívnej budovy v Strančiciach. (Viac o diele sa dozviete tu)

Vo finále aktuálneho ročníka porota vyberala medzi ôsmimi stavbami. Víťaz i finalisti sa etablovali z 33 nominovaných prác, ktoré ČKA predstavila na konci mája tohto roka. Celkovo sa o Českú cenu za architektúru v 3. ročníku uchádzalo 145 diel dokončených v posledných piatich rokoch. Udelené boli tiež štyri Ceny partnerov.

Ocenenie za Výnimočný počin bolo udelené Inštitútu plánovania a rozvoja hl. m. Prahy - Romanovi Kouckému a tímu kancelárie Metropolitného plánu za hľadanie novej cesty v územnom plánovaní a otváranie diskurzu nad zmyslom územného plánovania (viac tu) a súčasne ju získal CAMP (Centrum architektúry a mestského plánovania) za novátorský prístup v propagácii architektúry (viac v tomto článku).

 

Zo svetového kontextu vyberáme nasledovné:

Pritzkerova cena  (Laureátov sme predstavili tu).

Prestížnu Pritzkerovu cenu, ktorá je považovaná za jedno z najvýznamnejších ocenení v oblasti architektúry, putovala do rúk architekta Balkrishna Vithaldas Doshi, ktorý sa výrazne podieľal na formovaní súčasnej indickej architektúry.

B. V. Doshi sa počas svojho dlhoročneho pôsobenia zaslúžil o postupné prijatie a začlenenie modernej architektúry do indického kultúrneho kontextu. Jeho osobnosť okrem architektonickej tvorby definuje aj záujem o urbanistické, enviromentálne a sociálne otázky, publikačnú a pedagogickú činnosť. Vo svojej práci zdôrazňoval blízky vzťah k Indii, jej histórii a kultúre.

 

Stirling prize  (o výsledkoch sme informovali tu)

Kráľovský inštitút britských architektov (RIBA) udeľuje toto ocenenie od roku 1996 architektom, ktorých budovy sú významným prínosom pre britskú architektúru za posledný rok. 

Ocenenie Stirling prize 2018 získal Bloomberg headquarters v Londýne od Foster + Partners

 

Young Talent Architecture Award 2018 - Fundació Mies van der Rohe (o výsledkoch sme informovali tu)

Bienálnu prehliadku najlepších diplomových prác architektonických škôl Young Talent Architecture Award organizuje nadácia Mies van der Rohe v Barcelone s podporou Creative Europe ako rozšírenie bienálnej Európskej ceny za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award, ktorá je najvýznamnejšou európskou súťažou v oblasti architektúry.

Porota vyberala z 334 diplomových prác zo 118 škôl z celej Európy, ale aj z Číny a Kórey, ktoré sa tento rok zúčastnili ako hosťujúce krajiny. Do finále postúpilo 12 z nich.

Ocenené boli štyri študentské práce:

Prvým z víťazov je Hendrik Brinkmann, absolvent Fakulty architektúry, médií a dizajnu na Universität der Künste Berlin s projektom “Neue Bau|akademie Berlin - a club for the former & future architecture”.

Druhou ocenenou prácou je projekt s názvom Perdido (stratený). Autorom je Julio Gotor Valcárcel, študent Fakulty architektúry na madridskej "polytechnike" .

Do víťazného výberu sa dostal aj Matthew Gregorowski, absolvent The Cass Faculty of Art, Architecture & Design (London Metropolitan University) s projektom “Deplorable Framework”

Poslednou ocenenou prácou je The Bank of England: a dialectical project. Autorom je Loed Stolte, absolvent Fakulty architektúry na najstaršej a najväčšej holandskej technickej univerzite v meste Delft.

 

Veríme že Vás zaujme aj výber študentských prác a ocenenia z príbuzných kultúrnych oblastí:

Cena profesora Jozefa Lacka (viac o cene sa dočítate tu)

Celoštátna súťaž o najlepšiu diplomovú prácu absolventov architektonických škôl na Slovensku. Súťaž organizuje Spolok architektov Slovenska. Porota jednomyseľne vybrala víťaza a ďalšie 4 práce, ktorým za ich špecifický prínos v niektorej z oblastí udelila odmeny.

Cena profesora Jozefa Lacka 2017/2018 bola udelená Ing. arch. Marekovi Cehulovi / KA FU TU Košice za projekt Reštart Ľubických Kúpeľov (viac o diele tu)

Odmenu Pro urbis získali Ing. Lukáš Kopiar, Ing. Ľubomír Štulrajter / KA SvF STU Bratislava za projekt MultiComfort House, Dubaj (viac o diele tu)

Odmenu Pro spiritu získal Ing. arch. Maroš Kostelanský / FA STU Bratislava  za projekt Farský kostol s pastoračným centrom, Považská Bystrica (viac o diele tu)

Odmenu Pro natura získala Ing. Lucia Mušková / KA SvF STU Bratislava za projekt Návštevnícke centrum a archeoskanzen Havránok (viac o diele tu)

Odmena Pro design získala Ing. arch. Katarína Siváková / FA STU Bratislava za projekt Viacúčelová športová hala (viac o diele tu)

 

Cena profesora Emanuela Hrušku (viac sa dočítate tu)

Na Fakulte architektúry STU v Bratislave je každoročne udeľovaná Cena profesora Emanuela Hrušku za najlepší semestrálny projekt akademického roka v oblasti urbanistickej tvorby.

V akademickom roku 2017/2018 sa o Cenu prof. E. Hrušku uchádzalo 32 prihlásených školských prác.

Cena prof. Emanuela Hrušku získal projekt Komárno - nábrežie Dunaja, ktorého autormi sú Dávid Repiský a Matúš Fornadeľ. (viac o diele tu)

Prehliadka diplomových prác (ČR) (viac sa dočítate tu)

Česká komora architektov každý rok organizuje Prehliadku diplomových prác ako súťažnú prehliadku úspešne obhájených diplomových prác absolventov vysokých škôl architektúry a príbuzných odborov.

Prvú cenu získal Igor Machata, absolvent Vysokej školy umeleckopriemyselnej v Prahe za diplomovú prácu s názvom OKDR 2.0. Prácu navrhoval pod odborným vedením prof. Ing. arch. Ivana Kroupu a Ing. arch. Jany Moravcovej.

 

Young Architect Award 2018 (ČR) (viac o cene sa dočítate v tomto článku)

Súťaž mladých talentov dáva šancu študentom a začínajúcim architektom do 33 rokov ukázať svoje nadanie.

Zo 49 prihlásených projektov vypracovaných na tému "Architektonické dílo, které iniciuje společenský život a rozvoj místa" poslala porota do finále 12 prác. Porota sa rozhodla udeliť ceny nasledujúcim prácam:

Titulom Young Architect Award 2018 bol ocenený MgA. Dušan Štefanič za projekt Sečovce (platformy) 

 

Národná cena za dizajn 2017 (výsledky nájdete tu)

15. ročník bol zameraný na komunikačný dizajn. Do súťaže sa prihlásilo spolu 252 prác, ktoré následne v 2 kolách hodnotila medzinárodná porota.

Hlavnú cenu získal Samuel Čarnoký za Spis 44 - knižný dizajn

 

Cena Oskara Čepana (predstavenie finalistov tu)

Cena Oskára Čepana je určená vizuálnym umelcom a umelkyniam do 40 rokov. Do sútaže sa v roku 2018 prihlásilo množstvo umelcov a umelkýň pracujúcich naprieč širokým spektrom médií a konceptuálnych a kritických prístupov.

Laureátkou ceny sa stala Emília Rigová. (predstavenie víťazky)

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím