Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
24. august 2022
3
1223

September a cesta do novej školy. Výber školských stavieb na Slovensku a u susedov.

Končia sa prázdniny. Začína sa nový školský rok. Prostredie, v ktorom prebieha vyučovací proces, v mnohom vplýva aj na žiakov, učiteľov a výsledky ich spoločnej práce...
September a cesta do novej školy. Výber školských stavieb na Slovensku a u susedov.

Keď je škola pekná, dobre navrhnutá, tak aj koniec prázdnin a návrat ku každodenným povinnostiam môže byť ľahší. Tešiť sa dá nielen na spolužiakov, dobrých učiteľov, ale aj na príjemné a podnetné prostredie.

Na prelome augusta a septembra pravidelne publikujeme rozsiahly prehľad školských stavieb, realizovaných v posledných rokoch (napríklad tu a tu).  Dnes sa pozrieme na "čerstvé" súťaže, projekty a realizácie, ktoré sme predstavili počas rokov 2022 a 2021. 

Stále platí (česť uvedeným výnimkám), že verejné obstarávania formálne prebiehajú s akcentom priority “najnižšej ceny dodávky prác a materiálov”, často chýba akcent na “najlepšie riešenie”. Dôraz na najlepšiu myšlienku, návrh a výslednú funkčnosť - nielen na najlacnejšie tehly, okná, omietky, povrchy, nábytok…

Vzhľadom na objem použitých verejných investícií vo verejnom obstarávaní na Slovensku je počet architektonicky hodnotných výsledkov neveľký

V poslednej dobe nás predsa len zaujalo viacero školských stavieb (súťaží a projektov), o ktorých si myslíme, že by si dnes, s prvým školským dňom, zaslúžili pripomenutie.

Prinášame krátky výber publikovaných článkov (podrobnosti o každom z nich sa dozviete buď na priloženom hyperlinku, alebo kliknutím na obrázok:

 

Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici (realizáciu sme prostredníctvom rozsiahleho rozhovoru s architektom predstavili tu)

Novostavba základnej školy sa stala laureátom Ceny Dušana Jurkoviča 2021 a CE ZA AR 2021 v kategórii občianske a priemyselné stavby. Rovnako sa dostala medzi 9 nominovaných diel v rámci Ceny ARCH 2022.

Priemyselný areál na okraji mesta sa zmenil na rozsiahly školský komplex. Jednoduchú blokovú stavbu školy rozširujú priľahlé športoviská a spoločné priestranstvá. Architektonický koncept vsádza na proporčnosť objemov a čistý detail.

Benefit kontaktu s exteriérom a forma tienenia presklenej fasády, vytvárajú vizuálny zážitok nielen cez deň, ale aj v noci, keď sa farebné vnútro školy ukáže verejnosti...

Klastre ako unifikované plošné jednotky pre 40-60 žiakov sú vzájomne výškovo posunuté o polovicu podlažia a pospájané ramenami pobytového schodiska. Hlavnú budovu dopĺňa minimalistická telocvičňa, prepojená so školským dvorom, ktorá je posadená na betónovú halu plaveckého bazéna. Prevádzka je elegantne integrovaná v kompaktnom funkčnom celku.

Najvýraznejšia architektonická intervencia v oblasti objektov pre základné školstvo v posledných desaťročiach na Slovensku...

Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici.
Súkromná základná škola Guliver v Banskej Štiavnici.Foto: Tomáš Manina

 

Deutsche Schule Bratislava (pôvodný článok)

Premena Ústavu vzdelávania a služieb na moderný školský areál. Realizáciu navrhlo prezídium Spolku architektov slovenska na Cenu Dušana Jurkoviča 2022.

Deutsche Schule Bratislava patrí medzi najzaujímavejšie realizácie z posledného obdobia. Napriek niektorým obmedzeniam, ktoré vyplynuli najmä z napätého rozpočtu, sa autorom podarilo prestavbou a dostavbou objektu z posledných dekád 20. storočia dosiahnuť kvalitu prostredia porovnateľnú s novostavbami. Architekti umne napasovali komplikovaný lokalitný program do existujúcej obálky. Napriek nutným stavebným úpravám zachovali čitateľnosť pôvodnej architektonickej kompozície.

Deutsche Schule Bratislava
Deutsche Schule BratislavaFoto: Matej Hakár

 

Výsledky súťaže na dostavbu komplexu Vysokej školy múzických umení na Svoradovej ulici v Bratislave (pôvodný článok so všetkými súťažnými návrhmi)

V kvalitne obsadenej súťaži, spomedzi 28 súťažných návrhov, zvíťazil koncept Iľju Skočeka a Danice Sčepkovej.

Cieľom architektonickej súťaže návrhov bolo nájsť návrh, ktorý spomedzi predložených návrhov najlepšie rieši požiadavky zadania na vytvorenie nových priestorov pre potreby Vysokej školy múzických umení v rámci prieluky na Svoradovej ulici v Bratislave. Porota na víťaznom návrhu ocenila odhalenie javiskovej techniky ako "rubovej strany divadla“, vyjadrené celkovým vzhľadom dostavby. Objekt tak sympaticky komunikuje svoj obsah do ulice aj do verejného priestoru v predpolí.

Dostavba komplexu Vysokej školy múzických umení na Svoradovej ulici v Bratislave - návrh Iľju Skočeka a Danice Sčepkovej
Dostavba komplexu Vysokej školy múzických umení na Svoradovej ulici v Bratislave - návrh Iľju Skočeka a Danice SčepkovejAutori: ľja Skoček, Danica Ščepková

 

Alfa Škôlka - výsledky súťaže na  súkromnú na materskú školu s progresívnym výučbovým modelom  (článok so všetkými súťažnými návrhmi)

Do verejnej projektovej architektonickej súťaže zapojilo 15 kolektívov. Zvíťazil návrh ateliéru ROAR architekti.

Zámerom súťaže bolo nájsť vhodný návrh materskú školu určenú pre 54 detí vo veku od 3 do 6 rokov v novovzniknutej lokalite Prúdy Sereď. Pri návrhu bolo dôležité zohľadniť potreby detí, rodičov, pedagogických aj nepedagogických zamestnancov, potreby vyplývajúce z vlastného konceptu výučby, vhodne zakomponovať priestory pre budovanie komunity a poskytovanie celodenných vzdelávacích služieb nad rámec bežnej výučby. Keďže vybraný návrh zo súťaže pre riešené územie sa stane vzorom aj pre ďalšie projekty materských škôl v iných lokalitách, ďalšími dôležitými kritériami bola modularita, ekológia ako aj ekonomika stavby.

Víťazný návrh pracuje s modularitou a veľkými presvetlenými triedami s variabilným priestorom. Spoločný priestor s nadsvetlíkom je možné prepojiť so susediacim komunitným priestorom. Architektúru materskej školy zmäkčujú zaoblené rohy a zaujímavým prvkom sú aj átriá medzi pavilónmi.

Alfa Škôlka - víťazný návrh ateliéru ROAR architekti
Alfa Škôlka - víťazný návrh ateliéru ROAR architektiAutor: ROAR architekti

 

Česká republika

Množstvo a kvalita realizácií z ČR sú opäť o poznanie vyššie (situácia tiež nie je ideálna, ale viditeľne lepšia, než u nás. Napriek tomu, že obidve krajiny vychádzali zo spoločnej štartovej čiary). 

Výber publikovaných realizácií a projektov:

 

Fakulta humanitních studií UK – Prestavba Menzy, Koleje 17. Listopadu, Praha (pôvodný článok)

V uplynulom roku u našich západných susedov najviac rezonovalo víťazné dielo Grand Prix Architektů 2021.

Fakulta humanitních studií Univezity Karlovy v Prahe je najmladšou fakultou Karlovej Univerzity. Vznikla 1. augusta roku 2000 z Institutu základů vzdělanosti tej istej univerzity.

V minulom roku sa presťahovala do novej budovy. Nové sídlo vzniklo prestavbou komplexu “menzy” (jedálne) a “Kolejí 17. listopadu” od architekta Karla Pragera. Pôvodné objekty zostali len torzom nedokončeného areálu univerzitného kampusu na brehu Vltavy. Samotná jedáleň so zázemím, so svojou masívne dimenzovanou kapacitou nebola nikdy naplno využitá k svojmu pôvodnému účelu.

Fakulta humanitních studií UK – Prestavba Menzy, Koleje 17. Listopadu, Praha
Fakulta humanitních studií UK – Prestavba Menzy, Koleje 17. Listopadu, PrahaFoto: David Korsa

 

Inovačné a vzdelávacie centrum International School of Prague (pôvodný článok)

Komunitný hub, otvorený študentom, zamestnancom aj rodičom.

Kampus najstaršej medzinárodnej školy v českej republike vyrástol v mestskej časti Nebušice v roku 1997. Škola sa v uplynulom roku rozhodla pre výrazný redizajn školskej knižnice, ktorý zverila česko-slovenskému ateliéru Studio Perspektiv. Architekti Ján Antal a Martin Stára, ktorí majú bohaté skúsenosti s realizáciou kancelárskych priestorov predstavili komplexný pohľad na moderný informačný hub, ktorý tvorí jeden z pilierov projektovo orientovanej výučby.

Inovačné a vzdelávacie centrum International School of Prague
Inovačné a vzdelávacie centrum International School of PragueFoto: Studio Flusser

 

Mateřská škola Za Branou, Pacov (pôvodný článok)

Investícia z verejných zdrojov, s požiadavkou na rozumné náklady a nenáročnú realizáciu.

Škôlka v českom meste Pacov. Pridaná hodnota autorského vkladu ateliéru VYŠEHRAD spočíva najmä v dobre zvládnutom priestorovom koncepte otvorenej pavilónovej stavby, úzko prepojenej s rozľahlou záhradou.

Mateřská škola Za Branou, Pacov
Mateřská škola Za Branou, PacovFoto: Filip Šlapal

 

Krajiny V4 a stredoeurópsky priestor

Redizajn kampusu Univerzity Johanna Keplera v Linci (pohľad Zuzany Duchovej na moderný univerzitný kampus v susednom Rakúsku si môžete prečítať tu)

Momentálne najväčší a najmodernejší univerzitný campus v Linzi bol nominovaný na prestížnu cenu EU Mies Award 2022.

Projekt ateliéru Riepl Riepl, ktorý vychádza z víťazného súťažného návrhu presvedčila riešením, ktoré je založené na troch zložkách: výstavba predtým neexistujúcej vstupnej haly, prestavba a redizajn knižnice a vyvýšenie veže Technickej a prírodovednej fakulty. Nová Keplerova hala ako vstup do celého areálu univerzity poskytuje plochu asi 3 000 metrov štvorcových. Multifunkčná budova ponúka priestor na najrozmanitejšie využitie, ako sú recepcie, kultúrne a športové akcie. Knižnica, ktorá sa datuje do osemdesiatych rokov minulého storočia, sa rozširuje o nádvorie, átrium a veľké vonkajšie schodisko. Vytvára sa tým nové vzdelávacie miesto vo vnútri a atraktívne vonkajšie a komunikačné priestory.

Redizajn kampusu Univerzity Johanna Keplera v Linci
Redizajn kampusu Univerzity Johanna Keplera v Linci Foto: Bruno Klomfar / EU Mies award

 

Rekonštrukcia objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu, Rakúsko (pôvodný článok)

Adaptácia a rozšírenie budov zo 60. rokov pre potreby moderného vzdelávania. Citlivý prístup architektov, jasne čitateľná pôvodná forma a novodobé zásahy. Pridaná hodnota v podobe novej spoločnej zóny pod veľkorozponovým roštovým stropom. Dielo bolo nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU Mies Award 2022.

O kvalite realizácie, ktorá vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže, svedčí okrem viacerých ocenení aj národná nominácia v najprestížnejšej európskej cene. Realizácia zachováva a podporuje estetické a priestorové kvality pôvodných objektov. Zároveň ich citlivo prispôsobuje pre nový lokalitný program a požiadavky na kvalitu vnútorného prostredia a hospodárnosť prevádzky.

Rekonštrukcia objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu, Rakúsko
Rekonštrukcia objektov Pedagogickej univerzity v Salzburgu, RakúskoFoto: Gregor Graf

 

Kampus v obci Neustift im Stubaital, Rakúsko (pôvodný článok)

Škola ako súčasť alpskej krajiny.

Hi-tech kampus so silným dôrazom na aspekty udržateľnosti. O kvalite realizácie, ktorá vzišla z medzinárodnej architektonickej súťaže, svedčí okrem viacerých ocenení aj národná nominácia v najprestížnejšej európskej cene za súčasnú architektúru EU Mies Award 2022.

Kampus v obci Neustift im Stubaital, Rakúsko
Kampus v obci Neustift im Stubaital, RakúskoFoto: Hertha Hurnaus

 

Modernizácia a rozšírenie typovej materskej školy na sídlisku Vizafogó, Budapešť (pôvodný článok)

Priestor zjednotený novým obrysom strechy pretvára a obohacuje uzavreté prostredie pôvodnej prefabrikovanej stavby. Realizácia bola nominovaná na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU Mies Award 2022.

Dôležitým architektonickým zámerom bolo výrazné otvorenie dispozície do zelene vnútrobloku. Na nevyhnutné zlepšenie fyzikálnych parametrov obvodového plášťa, nadviazalo otvorenie a sprehľadnenie dispozície (v miere ktorú umožnil konštrukčný systém) a v neposlednom rade rozšírenie herných priestorov do krytého exteriéru. Najcharakteristickejším prvkom návrhu je dvojpodlažná drevená terasa, využiteľná aj v nepriaznivom počasí. 

Modernizácia a rozšírenie typovej materskej školy na sídlisku Vizafogó, Budapešť
Modernizácia a rozšírenie typovej materskej školy na sídlisku Vizafogó, BudapešťFoto: Tamás Bujnovszky


Kampus Univerzity umenia a dizajnu Moholy-Nagy, Budapešť (pôvodný článok)

Progresívny koncept univerzitného areálu. Dielo bolo nominované na Cenu európskej únie za súčasnú architektúru EU Mies Award 2022.

Do medzinárodnej architektonicko-urbanistickej súťaže na obnovu historickej budovy univerzity a dostavby objektov v areáli sa pred tromi rokmi zapojilo 22 autorských kolektívov. Zvíťazil oceňovaný domáci ateliér 3h architecture, ktorý má bohaté skúsenosti s tvorbou v historickom kontexte. Autori sa snažili sa po vzore Bauhausu vytvoriť Gesamtkunstwerk - komplexné dielo, ktoré vytvorí podmienky pre "moderné" vyučovacie metódy, úzko prepojené s praxou.

Kampus Univerzity umenia a dizajnu Moholy-Nagy, Budapešť
Kampus Univerzity umenia a dizajnu Moholy-Nagy, BudapešťFoto: Tamás Bujnovszky

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím