Hore
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Sto Slovensko, s.r.o.

Stavať zodpovedne

Pribylinská 2
Bratislava

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

SCHÜCO International KG, o. z. Slovensko

Okná, dvere a fasády

Tomášikova 17
Bratislava

VELUX SLOVENSKO spol. s r.o.

Prinášame Vám svetlo

Galvaniho 7 7/A
Bratislava

KOMA Modular s.r.o.

Říčanská 1191
Vizovice

BMI SLOVENSKO

Šikmé a ploché strech

Mojmírovská 9
Ivanka pri Nitre

ISOVER EPS GREYWALL

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (výrobca)
Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products (distribútor)

umývadlo od SAPHIRKERAMIK

Dizajnéri kúpeľní často snívajú o možnosti...

Phoenix Design (autor)
LAUFEN Bathrooms AG (výrobca)
LAUFEN SK s.r.o. (distribútor)

CITY moduly

Designový mestský mobiliár v merítku drobnej...

KOMA Modular s.r.o. (výrobca)
KOMA Modular s.r.o. (distribútor)

2N® Indoor Compact

2N® Indoor Compact je vnútorná odpovedacia...

2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (výrobca)
2N TELEKOMUNIKACE, a.s. (distribútor)

PANORAMA CELOPRESKLENÉ OKNO HX 300

OTVORENÉ. SVETLÉ. VOĽNÉ.
Veľkoplošné...

Internorm (výrobca)
Internorm (distribútor)

Multizóny

Chýba vám uzavretý priestor, kde môžete...

TECHO, s.r.o. (výrobca)
TECHO, s.r.o. (distribútor)

Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
7. november 2015
0
11752

Materská škola Guliver

Načo je dobrý architekt? Aby vedel kreatívne a efektívne zhmotniť zámer investora do reálnej podoby. Toto je príklad, ako by sa to malo robiť.
Materská škola Guliver
Autori: Ing. arch. Richard MurgašInvestor: Tidly Slovakia a.s.Plocha pozemku: 3701,00 m2Zastavaná plocha: 581,78 m2Podlažná plocha: 879.58 m2Obostavaný objem: 7050 m3Návrh: 2014 - 2014Realizácia: 2014 - 2015Adresa: Poľovnícka ulica 3/B, Banská Štiavnica, SlovenskoPublikované: 9. november 2015

Cieľ bol jasný. Zodpovednosť na každej strane osobná, nedeliteľná. Nie je kde uhýbať. Treba len tvrdo robiť. Výsledky sa dostavia.

"Zadanie projektu od investora sme vzali ako výzvu. Nechali sme si nadiktovať termíny, pozemok a dokonca aj rozostavaný objekt na ňom. Stáli sme pred neľahkou úlohou - pripraviť zámer, projekt, povolenia, tendre a objekt v lehote 9 mesiacov zrealizovať. Proti nám boli úradné lehoty, možnosti zhotoviteľov a praktiky dodávateľov, no s nami bol jeden veľký benefit - klient odhodlaný sa spoľahnúť na to, že my to dokážeme, klient, ktorý nám dal (okem noža na krku v podobe hraničného termínu) úplne voľnú ruku. Až po odovzdanie kľúčov od hotového objektu.
Obľúbili sme si kumulovanú pozíciu kreativistu, projektanta, konzultanta, tendrovača, dozora, stavebného dozora, manažéra i kontrolóra čistoty. Kreslili sme veci, ktoré dokázali lokálni zhotvitelia zrealizovať, technológie, ktoré boli okamžite dostupné. Často sme sa hádali. S kýmkoľvek na stavbe. A oni s nami. Vyskúšali sme si plánovanie na kolene, neúplnú dokumentáciu, vyhrážky zamestnancov i pochvalné priateľské potľapkania na záver.
Výsledok nie je ohromujúca architektúra. Možno nad pomery Banskej Štiavnice, kde zastal čas kedysi pred 100 rokmi. Výsledok je súbor fungujúcich princípov, jednoduché tvarovanie, dobrý detail a čistá dispozícia. Veselé deti, spokojní učitelia a priestor pre čosi viac."

foto: Lukáš Rohárik

Lokalita zrealizovanej materskej školy sa nachádza na okraji mestského satelitu Banskej Štiavnice - sídliska Drieňová, pričom stavebná parcela je na vonkajšej hranici extravilánu, prístupná južne z terénneho zárezu štátnej cesty III/5253 Banská Štiavnica – Banský Studenec. Na parcele bol situovaný rozľahlý rozostavaný rodinný dom - na východnej hrane temena okolitého terénu. 

Situácia
Situácia

Samotný objekt materskej školy sa vzhľadom na sklonitú konfiguráciu pozemku otvára suterénom smerom na sever, kam je orientovaná nástupná loggia, funkčne upravená ako závetrie a úložisko pre odstavenie kočíkov. Spolu s presvetľovacím otvorom vo východnej fasáde prístavby je to jediný vizuálny prvok prezrádzajúci podlažnosť objektu. Rekonfiguráciou terénu sa dosiahlo úplné zapustenie suterénu prístavby, z východného, južného a západného pohľadu tým objekt získal primeranú detskú mierku v jednopodlažnej hmote.

foto: Lukáš Rohárik

Tvarovanie samotnej nadzemnej hmoty je pokračovaním tvarovania pôvodného objektu – tento bol formovaný do široko otvoreného písmena V, pristavili sme ešte jeden pomerný článok a vytvorili sme deformované písmeno Z, resp. kvádrovitú longitudálnu hmotu inverzne prelamovanú štýlom zig-zag.

foto: Lukáš Rohárik

Severnú fasádu inak nudnej hmoty dotvára suterénna loggia z pohľadového betónu a vtlačenie plochy fasády s vertikálnymi oknami, južnú fasádu dopĺňa trojica kukátok – loggií reprezentujúcich tienidlá, resp. vonkajšie kryté herné priestory troch samostatných detských herní. Východná a západná fasáda obsahuje svetlíkové perforácie suterénnych miestností.

Pohľady
Pohľady

Funkčné členenie objektu využíva dvojpodlažnú konštrukciu objektu – prízemie je venované prístupovému filtru (šatňa) a doplnkovým funkciám (stravovanie, keramická dielňa, telocvičňa, bazén, wellness).

Pôdorys suterénu
Pôdorys suterénu

Poschodie v plnej miere využíva južnú orientáciu herní, súvisiace priestory spální a hygieny včítane kompletného administratívneho servisu a doplnkovej stravovacej jednotky (mliečna a čajová kuchynka).

Pôdorys 1.NP
Pôdorys 1.NP
foto: Lukáš Rohárik
foto: Lukáš Rohárik
foto: Lukáš Rohárik
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš
foto: Richard Murgaš

Jestvujúci objekt je vybudovaný z keramických tehloblokov, založený na základových pásoch, prestropený železobetónovými dutinovými panelmi, prístavba je vybudovaná na monolitickej železobetónovej základovej doske, steny suterénu sú zhotovené z debniacich tvárnic, prízemie je vybudované z keramických tehloblokov. Prestropenie prístavby je prevedené z dodatočne zmonolitňovaného stropu. Južné loggie sú vyhotevené z CLT panelov, severná vstupnáý loggia je nesená železobetónovými stenami a sériou pozinkovaných oceľových stĺpov, povrch stien a stropu je prevedený ako pohľadový betón." a "Zdroj tepla a systém vykurovania: kaskáda 5 ks tepelných čerpadiel systému vzduch-voda, nízkoteplotné podlahové vykurovanie, solárne kolektory, spotreba energie 20 kWh/(m2.a), primárna energia 57 kWh/(m2.a). Úprava vnútorného prostredia: rekuperačné vetranie s predohrevom vstupného vzduchu, v bazénovej hale odvlhčovanie.

Pre ilustráciu prikladáme obrázok ako vyzeral pôvodný objekt..
Pre ilustráciu prikladáme obrázok ako vyzeral pôvodný objekt..

podkaldy: Ing. arch. Richard Murgaš, +uniformarchitects

Na stavbe bol použitý fasádny zatepľovací systém od Firmy Sto (Sto Therm Vario), rôzne interiérové farby, okrem iného aj StoColor Climasan odbúravajúci zápachy a škodlivé látky.

Poloha diela

Ing. arch. Richard Murgaš

Súvisiace články

Sto Slovensko, s.r.o.SKStavať zodpovedne
Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím