Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
25. január 2022
10
2911

Ateliér Chybík + Krištof predstavil návrh 235 metrovej veže Ostrava Tower, ktorá sa stane najvyššou budovou v ČR

Projekt česko-slovenského kolektívu vyrastie na rozhraní historického centra mesta a rozvíjajúceho sa brownfieldu.
Ateliér Chybík + Krištof predstavil návrh 235 metrovej veže Ostrava Tower, ktorá sa stane najvyššou budovou v ČR

Na hranici mestského centra Ostravy vzniká projekt novej polyfunkčnej výškovej stavby. Veža podľa návrhu architektonického ateliéru Chybik+Kristof zohľadňuje industriálnu minulosť regiónu a aktivuje verejný priestor komplikovanej lokality, doposiaľ zovretej dopravnou infraštruktúrou.

Ostrava Tower bude malým mestom v meste: denne pojme takmer dva a pol tisíc ľudí a ponúkne rozmanité zázemie od bývania, kancelárií, obchodov a služieb až po verejnú vyhliadku. Výhľady z najvyšších poschodí sa otvoria širokej verejnosti.

“Architektonický koncept projektu Ostrava Tower vychádza z urbanistickej situácie, industriálneho odkazu mesta a z daností lokalitného programu” vysvetľujú architekti.

Zatiaľ čo dolná časť veže reaguje na existujúcu štruktúru mestskej zástavby a definuje ulice 28. října a Jantarová, natočená horná časť sa stáva signálnym bodom pri vstupe do centra Ostravy.

Architekti plánujú mrakodrap s výškou 235 metrov ako živú súčasť mesta. Využijú pritom zvyškový priestor v lokalite niekdajšej továrne, v ohybe zjazdu  zrušného uzla Frýdlantské mosty k fóru Nová Karolina. V súťaži na predaj tohto pozemku uspela spoločnosť RT Torax s návrhom ateliéru Chybik+Kristof. „Naším cieľom bolo navrátiť do štruktúry mesta pozemok, ktorý je dnes odrezaný dopravnými stavbami. Chceli sme minimalizovať vplyv mostných konštrukcií a existujúcich bariér a znovu prepojiť verejný priestor,“ vysvetľujú architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof.

Ostrava je mestom s nízkou hustotou a veľkými vzdialenosťami. Zahusťovanie polyfunkčnou zástavbou je preto podľa architektov vhodným spôsobom, ako reaktivovať centrum mesta. V budove s kapacitou pre necelých 2 a pol tisíc ľudí sa počíta s bytmi, kanceláriami, hotelom a obchodmi. Dôležitou súčasťou jej programu sú funkcie prístupné verejnosti: vo veži bude priestor na wellness aj zábavu, reštaurácia, kongresové centrum alebo verejná vyhliadka do všetkých strán. „Nechceme najvyššie poschodia vyhradiť pre najluxusnejšie apartmány, ako to býva pri iných výškových budovách zvykom. Vrchol ostravského mrakodrapu bude naopak prístupný všetkým. Ľudia si budú môcť užiť výhľad na celé mesto a jeho okolie,“ približujú architekti.

Najbližšie okolie centra Ostravy sa čoskoro znateľne premení. Mesto tu plánuje postaviť množstvo verejných a kultúrnych budov, napríklad dostavbu filharmónie, Domu umenia, novú galériu alebo nové budovy univerzity. Pribudne k nim ešte zástavba prieluk vo forme kancelárskych objektov a rezidenčných domov súkromných investorov.

„Vízia pre novú post-industriálnu Ostravu nemá v českom ani slovenskom kontexte obdobu. Rozsah plánovaných zámerov z verejných prostriedkov, ktorými chce radnica podporiť novú podobu svojho mesta, je unikátny. Sme radi, že náš projekt môže túto víziu doplniť a rozvinúť,“ hovoria autori mrakodrapu.

Umiestnením v blízkosti historického jadra chcú architekti kultivovať dnes komplikovanú lokalitu. Bývanie zaberie dve tretiny budovy - noví obyvatelia prospejú centru mesta aj jeho službám. „Množstvo ľudí, ktorí budú využívať budovu celoročne každý deň, je zásadné pre oživenie centra. Stavanie veží na perifériách je premárnenou šancou využiť energiu takého zámeru,“ komentujú Chybík a Krištof.

Ilustrácie:

Situácia a schéma:

Vizualizácie:

Pôvodný vs. navrhovaný stav:

Historické fotografie:

Aktuálne fotografie z územia:

Architektonický tím:
Chybik+Kristof (Ondřej Chybík, Michal Krištof, Martin Křivánek, Martin Žatečka, Vadim Shaptala, Martin Holý, Denisa Annová, Ivo Stejskal, Ondřej Švancara, Benjamin Daniels, Emanuele Faggion, Jan Šefl, Natália Korpášová, Gabriela Voláková, Roman Chervonnyy, Sophia Tligui, Marek Frait, Anna Serysheva)
+
Anarchitekt (Jiří Soukup)

Podlahová plocha: 98000 m2

Statika: Bollinger+Grohmann, VIN Consult
Projektant: K4 Architects & Engineers
Inžiniering: INKOS-OSTRAVA
Fasádny špecialista: MGS Group Doprava: Atelier Dua
Geológia: Baugrund Dresden
Vertical Transportation: Schindler, KONE
Svetlotechnika: ATELIER DEK
Development & Marketing Strategy: Henceforth Marketing & Media: SILVER B.C.
Historické snímky: Archiv města Ostravy Foto: Alex Shoots Buildings
Ilustrácie Alexey Klyuykov

Podklady: Chybík+Krištof

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím