Hore
Portál z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Wienerberger s.r.o.

Tehelná 1203/6
Zlaté Moravce

Internorm

Okná pre pasívne domy

Galvaniho 15 B
Bratislava

Saint-Gobain

BIM knižnice a objekty

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Divízia ISOVER Saint-Gobain Construction Products

Dokonalá izolácia

Stará Vajnorská 139
Bratislava

Profirol s.r.o

Prielohy 1012/1C
Žilina

PREFA Slovensko s. r. o.

Štúrova 136B
Nitra

Saint-Gobain Construction Products, s.r.o., Divízia Rigips

Vlárska 22
Trnava

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hore
Menu
Kalendárium
Vložené
22. júl 2022
0
1511

Ateliér Chybík + Krištof predstavil projekt udržateľného bývania Modřanský cukrovar

Projekt česko-slovenského kolektívu, ktorý vzniká v spolupráci s spoločnosťou Skanska, počíta s využitím stavebnej sute pri výrobe betónových zmesí. Výrazná kresba materiálu rebetong bude neoddeliteľnou súčasťou vybraných nosných a pohľadových prvkov.
Ateliér Chybík + Krištof predstavil projekt udržateľného bývania Modřanský cukrovar

Na juhozápade okrajovej Pražskej časti Modřany sa do mohutného toku Vltavy vlieva významný ľavostranný prítok Berounka. Len o pár desiatok metrov vyššie stál až do roku 2015 cukrovar, ktorého história siaha až do roku 1867. Priemyselný areál počas svojho viac ako storočného pôsobenia výrazne formoval svoje okolie. Podnik napríklad  inicioval a finančne podporil výstavbu železnice, alebo v okolí vysadil a obhospodaroval viac ako 900 ovocných stromov, ktorých plody využíval pri produkcii cukroviniek a marmelád. Po nežnej revolúcii výroba postupne stagnovala. Zlomovým bodom pre ďalšiu budúcnosť areálu bol rok 2005, kedy došlo k asanácii takmer všetkých priemyselných objektov. Zachoval sa našťastie komín z roku 1927, ktorý je dodnes symbolom areálu.  

Nová kapitola využitia brownfieldu v priamom kntakte s vodou sa začala písať po odkúpení pozemkov švédskou spoločnosťou Skanska Reality. Severský developer sa už od začiatku netajil ambíciou projektu, ktorý by najmä z pohľadu udržateľnosti slúžil ako referencia pre projekty spoločnosti v ostatných európskych metropolách. Východiskových faktorov, ktoré mu pritom hrajú do karát je viacero. Medzi najdôležitejšie patrí opätovné využitie stavebnej sute pri výrobe betónových zmesí. Produkt sesterskej stavebnej spoločnosti Skanska s názvom Rebetong, ktorý využíva ako 100% náhradu prírodného kameniva na výrobu betónu / rebetongu stavebnú suť bude tvoriť celkovo až pätinu celkového objemu stavebných konštrukcií. Vrátane nosných a pohľadových prvkov. Okrem názvu projektu bude industriálnu minulosť areálu pripomínať práve neobvyklá kresba materiálu, ktorá vynikne najmä na leštených povrchoch fasády a v interiéroch. 

Dôležitou súčasťou procesu bol pre architektov participačný proces, do ktorého sa verejnosť zapájala už vo fáze architektonickej súťaže. “Byla to naše první hluboká zkušenost s metodou veřejné participace, neboť nebyla jen na oko, ale měla skutečně smysl,“ vysvetľuje architekt Michal Krištof. Podnety miestnych nasmerovali architektov napriek zvýšeniu zastavanosti územia k redukcii výšky plánovaných blokov a uprednostneniu komornejších priestorov v exteriéri.

S výnimkou príjazdových ciest je celá štvrť koncipovaná ako pešia zóna. Garáže budú prístupné priamo z hlavnej komunikácie, 30 percent parkovacích miest počíta s nabíjačkou pre elektromobily.

Celkovo v rámci projektu vznikne v siedmych fázach 790 bytov. Takmer každý z nich ponúkne výhľad na priľahlú Vltavu a Berounku. Snaha o implementáciu udržateľných princípov a riešení sa nesie celým projektom - od revitalizácie brownfieldu, cez využitie recyklovaných materiálov počas výstavby, až po energeticky hospodárnu prevádzku. Ako príklad poslúži hospodárenie so sivou a zrážkovou vodou, ktoré umožní vo výsledku ušetriť až 47 percent pitnej vody. Dôležitú úlohu v tom zohrávajú vegetačné strechy. 14-tisíc metrov štvorcových zelene bude zachytávať dažďovú vodu, zvlhčovať vzduch a zlepšovať mikroklímu. Prebytočná dažďová voda neskončí v kanalizácii, ale poputuje do 19 akumulačných nádrží. Niektoré zelené strechy navyše budú kombinované s technológiou fototermických a v budúcnosti aj fotovoltických panelov. Súčasťou areálu bude okrem iného nové centrálne námestie, revitalizované nábrežie, alebo strešné terasy na organizovanie spoločenských akcií určené výlučne pre obyvateľov domov.

Celkový pohľad
Celkový pohľad
Prvky modrej a zelenej infraštruktúry
Prvky modrej a zelenej infraštruktúry
Prvky modrej a zelenej infraštruktúry
Prvky modrej a zelenej infraštruktúry
Dobová fotografia areálu cukrovaru
Dobová fotografia areálu cukrovaruArchiv ÚMČ Praha
Testovanie vzorky materiálu rebetong
Testovanie vzorky materiálu rebetong
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Vizualizácia
Ilustrácia
Ilustrácia
Ilustrácia
Ilustrácia

Podlahová plocha: 58000 m2
Roky návrhu a realizácie:
2016 - 2030

Architektonický tím:

Chybik+Kristof (Ondřej Chybík, Michal Krištof, Ondřej Mundl, Šárka Kubínová, Lukáš Habrovec, Ondřej Mičuda, Martin Holý, Matěj Štrba, Ondřej Jelínek, Zuzana Pelikánová, Peter Chaban, Ján Kohút, Karolína Holánková, Lenka Kostíková, Michal Sluka, Frida Block, Ingrid Spáčilová, Francisco Javier Gomariz Moreno, Iva Mrázková)

Spolupráca:

Odborník na materiálové technológie: Bohuslav Slánský
Modrá a zelená infraštruktúra: Jakub Jirák
Sustainability konzultant: Radek Jareš
Inžiniering: AED project
Doprava: Pro-Consult, European Transportation Consultancy
Krajinná architektúra: Terra Florida
Statika: Recoc
Požiarna ochrana: AMPeng
Ilustrácie: Alexey Klyuykov, CHYBIK + KRISTOF
Vizualizácie: VIVID-VISION
Fotografie: Pavel Barták, Tomáš Hejzlar, Archiv ÚMČ Praha 12

Podklady: Chybík+Krištof

Poloha na mape

Súvisiace články

Pravý stĺpec
Menu
Hlavný obsahHlavný obsah
Čakajte prosím